Izpostavljenost etilen oksidu prek aditiva pomeni potencialno tveganje za zdravje potrošnikov.
Galerija
Uprava je odvzela vzorce živil z aditivom E410. Rezultatov še ni. FOTO: Leon Vidic/Delo
V nadaljevanju preberite:
Uprava za varno hrano je zaradi številnih umikov živil – največ je sladoleda – iz prodaje zaradi prisotnosti rakotvornega etilen oksida v aditivu gumi iz zrn rožičevca (E410) pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naročila širšo oceno tveganja. NIJZ je ugotovil, da zaradi široke uporabe aditiva E410 izpostavljenost etilen oksidu prek aditiva predstavlja potencialno tveganje za zdravje ljudi. Trženje živil s sestavinami, onesnaženimi z merljivo koncentracijo etilen oksida in njegovega razgradnega produkta, zato ni sprejemljivo.
Celoten članek je na voljo le naročnikom.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITE Obstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji