Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Kaj bo s statusom 9300 ukrajinskih beguncev po marcu 2026 še ni jasno

Vozniki vozil z ukrajinskimi registrskimi tablicami, če bivajo v Sloveniji in v tem času uporabljajo ceste s cestnino, morajo pridobiti ustrezno e-vinjeto.
Največ statusov začasne zaščite so mladim brez spremstva dodelili Avstrijci. FOTO: Blaž Samec
Največ statusov začasne zaščite so mladim brez spremstva dodelili Avstrijci. FOTO: Blaž Samec
13. 8. 2024 | 05:00
13. 8. 2024 | 08:06
5:48

V nadaljevanju preberite:

Status začasne zaščite nastanjenim v nastanitvenih centrih, ki so brez dohodkov in drugih prejemkov ter zavezancev, ki so jih v skladu s slovenskimi predpisi dolžni in zmožni preživljati, med drugim daje pravico do žepnine, tistim zunaj nastanitvenih centrov pa tudi do denarne pomoči oziroma do denarne pomoči za zasebno nastanitev. Žepnina po zakonu o začasni zaščiti znaša 30 odstotkov osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki je letos v višini 484,88 evra. Prav toliko znaša denarna pomoč za eno osebo; za dve 130 odstotkov tega zneska, za tri 160 odstotkov … Lani je v vsem letu denarno pomoč in pomoč za nastanitev prejemalo 5666 oseb.

Medtem ko so glede plačila cestnine oziroma nakupa e-vinjet – tako Lana Krznarič – pred časom krožile nasprotujoče si informacije, je zdaj jasno, da morajo vozniki vozil z ukrajinskimi registrskimi tablicami, če bivajo v Sloveniji in v tem času uporabljajo ceste s cestnino, pridobiti ustrezno e-vinjeto. Ta zanje ni brezplačna.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine