Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Požar še ni dokončno pogašen, ponoči bo na požarišču ostalo 58 gasilcev

Na goriškem Krasu je danes sicer začelo deževati, a je bila količina padavin nadvse skromna. Ta teden naj bi začeli popisovati škodo.
Danes se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. FOTO: Črt Piksi/Delo
Danes se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. FOTO: Črt Piksi/Delo
A. I., M. P. V., STA
26. 7. 2022 | 06:40
26. 7. 2022 | 20:33
6:59

Na goriškem Krasu je danes deževalo, kot je bilo tudi napovedano, a je bila količina padavin izjemno skromna. Zatem se je na Krasu znova razjasnilo, poleg tega je začelo tudi pihati. Še vedno so se pojavljala posamezna žarišča, pogorišče pa je preletaval policijski helikopter s termo kamero. 

Tudi zvečer so poročali, da požar še ni dokončno pogašen. Ponoči bo na požarišču ostalo 58 gasilcev iz gorenjske, dolenjske in severnoprimorske regije, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Danes se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. Na območju je delovala tudi ekipa strokovnjakov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki te nenehno odstranjuje z območij izven požarišča oziroma na njegovem robu. Od začetka požara so jih odstranili že več kot 230 kosov oziroma eno tono in 300 kilogramov, so sporočili iz regijskega štaba.

image_alt
Nadzor bo potreben do prvega resnega dežja

Precej manj žarišč

»Po pregledu terena s termo kamero ugotavljamo, da se stanje izboljšuje. Precej manj je žarišč, če pa se že pojavljajo, so znotraj požganega,« je sicer danes povedal vodja zračnih sil pri Gasilski enoti Nova Gorica Andrej Rogelja.

Žarišča so se danes pojavljala jugozahodno od Kostanjevice na Krasu. Rogelja je še povedal, da veter, ki je začel ponovno pihati, v zrak dviguje pepel in velikokrat se zdi, da vidijo v tem dim in ponovno žarišče. Na požarišču pa se pojavljajo prave trombe, ki s seboj nosijo pepel, je še povedal.

»To smo videli tudi iz helikopterja, tukaj iz Kostanjevice pa so bile take trombe vidne že večkrat,« je dejal Rogelja.

Helikopter slovenske policije. FOTO: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za Severno Pirmorsko
Helikopter slovenske policije. FOTO: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za Severno Pirmorsko

Na terenu je še zmeraj aktivnih 143 gasilcev iz štirih regij – ljubljanske, gorenjske, dolenjske in severnoprimorske. Pod drobnogledom je trenutno najbolj območje nad Mohorini v občini Renče - Vogrsko velikosti okrog 200 metrov nad cesto, kjer se močno kadi. V zraku je bil že vojaški helikopter. 

image_alt
Nagrada gasilcem naj z državnim načrtom postane praksa

Tako gasilci kot domačini so močno pričakovali padavine, saj so se ponoči nenehno prebujala posamezna žarišča, a so bili gasilci pripravljeni in so jih hitro ukrotili. Posredovati so morali na zahodnem delu v smeri proti Italiji, med Novo vasjo in Hudim Logom ter na Trstelju, kjer pa se je vse dogajalo znotraj požarišča, je dogajanje opisal nočni vodja intervencije Dani Boltar. Ponoči je bilo na terenu aktivnih 139 gasilcev iz belokranjske gasilske regije ter v štabnem delu deset gasilcev iz Gasilske zveze Nova Gorica - Šempeter.

Za zdaj še vedno velja ob začetku požara razglašeno izvajanje državnega načrta za zaščito. FOTO: Črt Piksi/Delo
Za zdaj še vedno velja ob začetku požara razglašeno izvajanje državnega načrta za zaščito. FOTO: Črt Piksi/Delo

Državni načrt za zaščito

Gasilci se že dvanajsti dan bojujejo s požari na goriškem Krasu, kjer je doslej zgorelo že okrog 4000 hektarov veliko območje predvsem borovega gozda in podrasti. Doslej je pri gašenju posredovalo več kot 10.000 gasilcev ter 2500 različnih prostovoljcev in članov drugih strokovnih služb.

Za zdaj vedno velja ob začetku požara razglašeno izvajanje državnega načrta za zaščito, v sklopu katerega zdaj poteka tudi požarna straža, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa je povedal, da bo državni načrt odprt, vse dokler bo za to obstajala potreba.

Na Krasu težko čakajo padavine. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na Krasu težko čakajo padavine. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik vlade Robert Golob je že v nedeljo napovedal, da bo država od občine Miren - Kostanjevica prevzela stroške požarne straže, saj občina tega zagotovo ne bi zmogla. Ta teden naj bi tudi začeli popisovati škodo. Ljudi bodo prek krajevnih skupnosti in občin pozvali, naj prijavijo škodo na osebnem premoženju, v gozdovih bo popis izvajal zavod za gozdove.

Živali v naravi potrebujejo predvsem mir

Lovci iz lovskih družin Trstelj Kostanjevica na Krasu in Fajti hrib Renče so tudi med požarom z vodo redno oskrbovali napajališča za živali. To sicer počno vedno v sušnih mesecih. Ob tem so opozorili, da živali v naravi zdaj potrebujejo predvsem mir, da se po nadvse stresnih dnevih bežanja pred požarom lahko nekoliko umirijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine