Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nekateri v nizkem startu, drugi še niso na krovu

Evropski poslanci zatrjujejo, da imajo vsi njihovi izbrani pomočniki bogate izkušnje.
Osmerica slovenskih evropskih poslancev bo jutri prvič sedla v poslanske klopi. V dobro plačane službe bodo peljali tudi svoje asistente, nekateri so jih že izbrali, drugi ne. FOTO: Voranc Vogel
Osmerica slovenskih evropskih poslancev bo jutri prvič sedla v poslanske klopi. V dobro plačane službe bodo peljali tudi svoje asistente, nekateri so jih že izbrali, drugi ne. FOTO: Voranc Vogel
1. 7. 2019 | 06:00
1. 7. 2019 | 11:35
7:13
Ljubljana – Osem slovenskih evropskih poslancev smo zaprosili za življenjepise in fotografije asistentov, ki jim bodo v prihodnjem mandatu omogočili vse od administrativne do vsebinske podpore, a brez uspeha. V 37 dneh od majskih volitev trije poslanci dan pred ustanovno sejo evropskega parlamenta še niso sestavili svoje ekipe, dva pa iščeta še enega pomočnika.

V času mandata se morajo izogibati navzkrižju interesov, številni pa svoje mesto pozneje najdejo v zasebnem sektorju. Da je kroženje med politiko in gospodarstvom lahko sporno, je nazadnje pokazal primer nekdanjega piarovca SDS Jerneja Pavlina, v preteklosti tudi evropskega pomočnika poslanca Milana Zvera, danes zaposlenega v tobačni korporaciji Japan Tobacco. Tudi on je letos obiskal poslance državnega zbora z željo po zamaknitvi uvedbe enotne cigaretne embalaže za tri leta. Koalicijski poslanci v zvezi z NSi so junija tak predlog formalno vložili, a mu bodo zaradi pritiskov javnosti, podporo morda celo odtegnili.
 

Širok delokrog obveznosti


Franc Bogovič, ki bo poslansko delo opravljal svoj drugi mandat, je bil med vsemi najbolj odprt glede načrtov za prihodnost in izbiranja ekipe. Kot asistenta bo obdržal Jureta Bizjaka, univerzitetno diplomiranega upravnega organizatorja, ki tekoče govori angleško in nemško, solidno obvlada tudi francoščino in nizozemščino ter nekatere jezike nekdanje skupne države. Dobro sta sodelovala že v domačem državnem zboru, kjer je bil strokovni sodelavec poslancev SLS. Enako je v preteklosti počel Gregor Košir, ki se poslavlja kot Bogovičeva desna roka, zato bo poslanec do konca leta v Bruselj povabil še enega asistenta. Več ne more razkriti, ker je postopek izbiranja še v začetni fazi.

Zadolžitve asistenta so, po Bogovičevih besedah, široke in vključujejo od osnovnih administrativnih opravil, upravljanja financ pisarne, vodenja skupin obiskovalcev parlamenta do upravljanja družbenih omrežij, organizacije dogodkov in spremljanja dela. Zadnje se v njegovem primeru najbolj vrti okoli odborov za kmetijstvo in za regionalni razvoj, v katerih bo še naprej deloval.

Asistentove zadolžitve bodo tudi bolj vsebinske, kot je delo na (ne)zakonodajnih aktih parlamenta, torej priprava amandmajev, sestajanje s predstavniki slovenske vlade in zainteresirane javnosti, sodelovanje v pogajanjih znotraj skupine EPP in drugimi. Veliko pozornosti bo namenjal dvema medparlamentarnima delegacijama. Še naprej želi delovati v delegaciji EU-Srbija, delegacijo EU-Turčijo pa bi rad zamenjal za EU-Kitajska.
 

Več znanega jeseni in na spletu


Ljudmila Novak, ki se po desetih letih vrača v poslanske klopi evropskega parlamenta, nam je sporočila, da vsi postopki sestavljanja ekipe še potekajo, ko bodo končani, bo javnost o tem tudi obveščena. Podobno skopa z informacijami sta bila poslanca SDS, ki začenjata drugi in tretji mandat, Romana Tomc in Milan Zver.

»Končne odločitve še ni sprejela, več informacij o sestavi pisarne bo na voljo jeseni,« so sporočili iz kroga Tomčeve, saj da se ta šele dogovarja o prihodnjem sodelovanju.

Da odločitev še ni dokončna, pravijo tudi v Zverovem krogu, kjer podobno kot drugi napovedujejo, da bodo informacije o sestavi ekipe objavljene na spletni strani evropskega parlamenta.

Do zdaj je Tomčeva imela dva akreditirana pomočnika, Majo Janša (bila je že asistentka poslanke Zofije Mazej Kukovič) in Matejo Mohorič. Zverova akreditirana pomočnika sta Petra Škrinjar in Peter Šuhel. Med akreditiranimi pomočniki skupine sta oba navedla Žana Janšo (moža Tomčeve pomočnice in sina opozicijskega prvaka), ki je bil prej asistent tretje poslanke iz SDS Patricije Šulin.
 

Zmagovalni konji ostajajo


Nespremenjena je še vedno posadka Tanje Fajon, v kateri so akreditirani pomočnik Jure Tanko, akreditirana asistentka politične skupine Juliette Betty Stefane Sanchez ter lokalna pomočnica Maja Kezunović Krašek. »Asistenti se bodo tako kot do zdaj ukvarjali z vsebinami s področij, ki jih bo v okviru poslanskih zadolžitev pokrivala poslanka, ter z organizacijo dela v poslanski pisarni,« napovedujejo.

Njen strankarski kolega Milan Brglez, novinec na evropskem političnem parketu, je glede kadrovske bere skrivnostnejši. »Postopek izbiranja asistentov še poteka, ker želim izbrati najboljše kandidate. Za zdaj je izbrana samo ena asistentka, ki ima diplomo iz mednarodnih odnosov, magisterij iz človekovih pravic in doktorat iz politologije. Bila je tudi strokovna sodelavka v državnem zboru,« opisuje, a njenega imena ne razkriva.
 

Vajglov svetovalec našel zavetje pri debitantih


V LMŠ, kjer v Bruselj prvič pošiljajo svojo ekipo, življenjepisov in fotografij ne razkrivajo, so pa našteli vsa imena, ki jim bodo pomagala. Klemen Grošelj tja jemlje Antonina Arlacchija in Klemna Vitkoviča, za katera se je odločil na podlagi razgovora.

»Želel sem si asistente tako z izkušnjami kot veseljem do dela, predvsem sem v asistentih iskal dobre organizacijske sposobnosti. Opravljala bosta administrativna dela kot tudi strokovno delo v odborih, katerih član bom. To so odbori za zunanje zadeve, varnost in obrambo ter industrijo, raziskave in energetiko,« razlaga.

Italijan Arlacchi ima dolgoletne izkušnje z delom v evropskih institucijah, delal je tudi v odboru za zunanje zadeve, sicer pa je v preteklih dveh mandatih skrbel za pomoč evropskemu poslancu Ivu Vajglu. Tudi o Vitkoviču, predsedniku sveta mladinskega centra BIT, pravi, da ima dolgoletne mednarodne izkušnje, denimo z organizacijo mladinskih srečanj in izmenjav, delita pa si podobne vrednote, način dela, ideje in energijo za delo.
 

Mešanica življenjskih izkušenj in političnega zanimanja


Bruseljsko ekipo Irene Joveva, prav tako izbrano na podlagi razgovorov, sestavljajo Elma Oručević, Žana Špegel in Rok Lesar. Skupno jim je zanimanje za politiko, predvsem evropsko, pojasnjuje Joveva. »Ne gre samo za delovne izkušnje, ki jim jih ne primanjkuje, ampak tudi za življenjske izkušnje, željo, novo idejo, trud ter energijo za delo. Vsi so ga že opravljali v okviru evropskih ali nacionalnih parlamentarnih institucij,« pravi.

Čakajo jih administrativne naloge znotraj EP, svetovanje in koordinacija znotraj poslanske skupine Alde oziroma Renew Europe ter strokovno delo v odborih za kulturo in izobraževanje, okolje, javno zdravje in varnost hrane ter na področju Zahodnega Balkana.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine