Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nekaj čekov za Šoltesa, ostali molčijo

Kaj bodo počeli nekdanji evropski poslanci Ivo Vajgl, Lojze Peterle, Patricija Šulin in Igor Šoltes?
FOTO: Vincent Kessler/Reuters
FOTO: Vincent Kessler/Reuters
1. 7. 2019 | 06:00
1. 7. 2019 | 11:31
3:19
Oči te dni niso uprte samo v stare nove in nove poslance evropskega parlamenta, ampak tudi tiste, ki ga zapuščajo. Ivo Vajgl, ki je v njem preživel dva mandata, se je odločil, da se bo v življenju posvetil še drugim stvarem, zato se maja na volitve ni podal. Za poslanca je bil prvič izvoljen na listi stranke Zares, leta 2014 na listi Desusa.

Ivo Vajgl. FOTO: Jožže Suhadolnik/delo
Ivo Vajgl. FOTO: Jožže Suhadolnik/delo
Na naša vprašanja, kaj bo počel zdaj, nismo prejeli odgovora. Kot vsi evropski poslanci, ki z 63 dopolnjenimi leti izpolnjujejo pogoje, ima tudi sam možnost prejemanja evropske pokojnine. Ta za vsako dopolnjeno leto mandata znaša 3,5 odstotka poslanske plače, kar zanj pomeni 2389 evrov na mesec, lahko pa izkoristi možnost nadomestila, ki ga poslanci lahko prejemajo en mesec za vsako leto mandata, to pomeni, da bi skupaj prejel 68.249 evrov.

Igor Šoltes. FOTO: Jožže Suhadolnik/delo
Igor Šoltes. FOTO: Jožže Suhadolnik/delo
Medtem ima njegov naslednik na mestu nosilca Desusove liste Igor Šoltes, ki mu ponovna izvolitev ni uspela, nadomestilo pravico prejemati pet mesecev. Skupni znesek bi tako znašal 34.124 evrov. Iz njegove pisarne so nam sporočili, da se bo po preteku mandata, skladno s pravicami in obveznostmi, ki izhajajo iz statuta poslancev, najverjetneje odločil za začasno koriščenje te možnosti. »Glede mojih aktivnosti v prihodnje bo svoje pokazal čas, vsekakor pa sem prepričan, da mi ne bo zmanjkalo izzivov,« je napovedal Šoltes. Ali bo prevzel kakšno funkcijo v Desusu, v katerega se je včlanil marca, ni razkril.

Patricija Šulin FOTO: Uroš Hočevar/delo
Patricija Šulin FOTO: Uroš Hočevar/delo
Enak znesek lahko pričakuje tudi Patricija Šulin, kmalu nekdanja evropska poslanka v kvoti SDS. Ali bo to ugodnost izkoristila, nam ni uspelo izvedeti, prav tako ne, kakšne ima načrte za prihodnost. V času našega poizvedovanja je bila zasedena z zadnjimi aktivnostmi v Bruslju.

Lojze Peterle. FOTO: Leon Vidic/delo
Lojze Peterle. FOTO: Leon Vidic/delo
Ponovna izvolitev ni uspela niti Lojzetu Peterletu, ki je bil na listi NSi do zdaj kot nosilec izvoljen trikrat, tokrat pa ga je stranka postavila na tretje mesto. Tudi on lahko izbira med prejemanjem pokojnine ali nadomestila. Čeprav ima med našimi poslanci najdaljši staž, lahko pričakuje enake zneske kot Vajgl, saj je evropski parlament nove višine določil leta 2009, zato se predhodni mandati ne štejejo.

Za kaj se je odločil in kaj namerava početi zdaj, nam ni uspelo izvedeti. V prvem odzivu po majskih volitvah je dejal, da o pokoju ne razmišlja in da za Evropo lahko dela tudi iz domače prestolnice. Napovedal je, da bo še naprej delal na »evropskem planu« in uporabil svoje izkušnje, saj da so evropski poslanci z dolgim stažem v Uniji zelo iskane osebe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine