Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nedeljsko neurje spet pustošilo po Koroškem, v Logarski dolini in Laškem

Škodo je neurje v Črni po besedah županje Romane Lesjak povzročilo na podobnih mestih kot v lanski ujmi.
V Spodnjem Javorju v Črni na Koroškem je plaz zasul domačina. FOTO: Lidija Vončina/Koroška čveka
V Spodnjem Javorju v Črni na Koroškem je plaz zasul domačina. FOTO: Lidija Vončina/Koroška čveka
STA
29. 7. 2024 | 07:03
29. 7. 2024 | 09:17
4:50

Nedeljsko popoldansko neurje je znova precej prizadelo severno Slovenijo. Po skoraj letu dni od lanske poletne ujme je bilo spet največ škode na območju Črne na Koroškem, kjer je zalilo številne kleti, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Prizadeta je bila spet tudi Logarska dolina. Večerna nevihtna fronta na zahodu države po doslej zbranih podatkih ni bila tako huda.

Uprava za zaščito in reševanje je v nedeljo popoldne in zvečer evidentirala več kot 150 intervencij na območju regijskih centrov Kranj, Celje, Maribor, Ljubljana, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje. Težave so bile tudi na nekaterih cestah, po poročanju portala Promet.si je zaradi zemeljskega plazu še vedno zaprta cesta med Litijo in Zagorjem pri Šklendrovcu.

Z območja Črne na Koroškem poročajo o zalitih številnih kleteh ter sproženih zemeljskih plazovih, zaradi česar so bili na terenu gasilci iz Črne in Mežice. Po poročanju Koroškega radia je v Spodnjem Javorju plaz delno zasul domačina, a so ga rešili gasilci in ga prepeljali v bolnišnico.

Škodo je neurje v Črni po besedah županje Romane Lesjak za Radio Slovenija povzročilo na podobnih mestih kot v lanski ujmi. Na facebookovem profilu je ob objavi fotografij škode zapisala: »Ko nimaš več besed in si žalosten v dno duše.« Zasulo je stanovanjske objekte, tudi novo kegljišče, ki je bilo tik pred odprtjem. Vpoklicali so vse razpoložljive stroje, aktivirali tudi delavce koncesionarja za urejanje reke Meže.

Tudi na območju Mestne občine Slovenj Gradec in občine Mislinja so bile popoldne zaradi močnega deževja zalite številne kleti in dvorišča. Podrto drevje je za dlje časa ustavilo promet na glavni cesti Slovenj Gradec–Mislinja, še kažejo podatki centra za obveščanje.

Romana Lesjak: »Ko nimaš več besed in si žalosten v dno duše,« je zapisala koroška županja na Facebooku.  FOTO: Lidija Vončina/Koroška čveka
Romana Lesjak: »Ko nimaš več besed in si žalosten v dno duše,« je zapisala koroška županja na Facebooku.  FOTO: Lidija Vončina/Koroška čveka

Plaz ogroža hišo na območju Žalca

Vremensko dogajanje je spet prizadelo tudi Logarsko dolino, kjer je neurje že prejšnji teden razdejalo območje pod priljubljeno turistično točko slap Rinka. Kot je za STA povedala županja Solčave Katarina Prelesnik, je zasulo strugo in pot pod slapom. K sreči nihče ni bil poškodovan, je pa morala gorska reševalna služba reševati 17 planincev.

O močnem vetru, ki je podiral drevesa, so poročali iz Črnomlja, kjer je bil zaradi tega oviran promet na več lokalnih cestah, v naseljih Tribuče, Perudina in Vukovci pa je veter razkril strehe dveh stanovanjskih hiš in delavnice.

Tudi na območju Celja je voda poplavila več kleti stanovanjskih objektov, podrtih je bilo več dreves, ki so zaprla posamezne lokalne ceste, zemeljski plaz pa ogroža hišo na območju Žalca. V Krškem so zaradi neurja z močnim vetrom tamkajšnji gasilci prekrili dva objekta in delavci Elektra Celje so morali odpraviti okvaro, zaradi katere je bila nekaj časa motena oskrba z elektriko na območju Senovega.

Na območju Maribora so po poročanju regijskega centra za obveščanje opravili 19 intervencij, predvsem zaradi poplavljenih objektov, zamakanja streh in podrtih dreves, ki so ogrožala promet na območjih Studencev, Peker in Radvanja.

Kar nekaj posredovanj je bilo potrebnih tudi na območjih Slovenskih goric ter občin Pesnica, Oplotnica, Slovenska Bistrica in Šentilj.

Iz Trbovelj poročajo o več podrtih drevesih, ki so zaprla tako lokalne kot regionalne ceste, na Rudarski cesti pa je močan veter odkril streho na športnem objektu Rudar. V Zagorju je močno deževje prav tako zalilo stanovanjske objekte, sprožilo se je nekaj plazov.

Zvečer je Slovenijo dosegla nova nevihtna fronta, ki je iz Italije najprej zajela območje Julijskih Alp, Posočje in goriško regijo ter se premikala proti osrednji Sloveniji. Za zdaj o hujših posledicah ni poročil, le novogoriški gasilci so morali malo pred 21. uro zvečer posredovati, ker je strela zanetila požar v naravi pod Sveto goro.

Le nekaj minut pozneje je sunek vetra v Vrtojbi razkril strešnike, da so viseli na pločnik, a so jih šempetrski gasilci hitro odstranili ter hkrati pregledali še sosednjo streho, ki jo je poškodovalo neurje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine