Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nad Slovenijo divjale nevihte s točo

Zavlečejo se lahko tudi v noč.
Že tretjič v zadnjih desetih dneh je Prekmurje zajelo neurje. FOTO: O. B.
Že tretjič v zadnjih desetih dneh je Prekmurje zajelo neurje. FOTO: O. B.
L. Z., O. B.
2. 7. 2019 | 16:49
2. 7. 2019 | 22:24
3:58
Potem ko je prva polovica torka minila v sončnem vremenu, so popoldne velik del Slovenije zajela neurja, ki so jih spremljali močnejši sunki vetra, ponekod pa tudi toča. Zavlečejo se lahko tudi v noč, piše Arso.

Sprva so se nevihte razbesnele na severu države, nato pa so se razširile proti jugozahodu. Po podatkih Arsa ter Urada za meteorologijo in hidrologijo je v bližini Slovenskih Konjic nastala nevihtna celica z močno radarsko odbojnostjo, ki presega opozorilni prag za možnost toče. Pričakuje se nadaljnji pomik nevihte proti zahodu.

V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Plohe in nevihte niso izključene.  FOTO: Uroš Hočevar
V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Plohe in nevihte niso izključene.  FOTO: Uroš Hočevar

 

V Murski Soboti poplavljenih več ulic


Do 18. ure so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 58 nesreč, ki so bile posledica neurja. Meteorna voda je zalila nekaj objektov, nevšečnosti pa je povzročal tudi močan veter.

Že tretjič v zadnjih desetih dneh je Prekmurje zajelo neurje, ki je tokrat bilo nekoliko milejše kot 22. in 26. junija, ko je največjo škodo, zlasti na Goričkem, povzročila toča. Malo po 16. uri je Mursko Soboto in okolico zajelo neurje z močnimi nalivi in vetrom, padala je tudi sodra in manjša toča.

Do 18. ure so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 58 nesreč, ki so bile posledica neurja. FOTO: O. B.
Do 18. ure so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 58 nesreč, ki so bile posledica neurja. FOTO: O. B.


V mestu so kar nekaj časa bile poplavljene številne ulice, zlasti osrednji Slovenska in Kocljeva ulica, ter tudi tranzitne ceste, znova pa je bil neprevozen podvoz v smeri regionalne bolnišnice Rakičan in naprej proti Beltincem in Lendavi. Meteorna voda je poplavila tudi Bakovsko ulico, Ivanocijevo naselje ter nekatere trgovine in tudi kletne prostore...

V občinah Beltinci, Brezovica, Domžale, Kamnik, Komenda, Kranj, Ljubljana, Lukovica, Mislinja, Murska Sobota, Nazarje, Postojna, Prebold, Slovenj Gradec, Šenčur, Tržič, Vrhnika in Zagorje ob Savi so zaradi težav, povezanih z neurjem, posredovali gasilci.

Meteorna voda je zalila prostore stanovanjskih objektov. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je ponekod podiral drevesa, jumbo plakate in odkril nekaj streh stanovanjskih in gospodarskih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Veter je v Ljubljani na več lokacijah odkril strehe, voda pa je zalila več kleti. Enako se je zgodilo v občini Domžale, kjer je veter tudi poškodoval električne vode. Na območju Kamnika so zaradi neurja gasilci posredovali na več lokacijah

Na območju Občine Mislinja so se popoldne že drugič v tednu in pol spopadali s posledicami hudega naliva, klestila je tudi toča. Voda je zalila več kleti in garaž, narasli vodotoki so poplavljali ceste, njive in travnike, ki so jih kmetje v glavnem šele za silo uredili po ujmi prejšnjo soboto.

Na območju občine se je sprožilo več plazov, voda pa je odnesla tudi manjši most, tako da dve stanovanjski hiši nimata dovoza. Gasilci po županovih besedah v glavnem zaključujejo intervencije, so pa na terenu še delavci komunalnega in cestnega podjetja ter zasebniki, ki so priskočili na pomoč z gradbeno mehanizacijo.

Neurje je močno oviralo tudi promet. Zaradi velike količine vode na cestišču je bil promet oviran na dolenjski avtocesti na različnih odsekih med Šmarjem Sap in Višnjo Goro v obe smeri.

Tudi za sredo in četrtek meteorologi napovedujejo krajevne plohe in nevihte. V petek bo povečini sončno in spet nekoliko bolj vroče. Na Arsu pa opozarjajo tudi na povečano verjetnost požarov v naravnem okolju.
.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine