Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na širšem območju Maribora hujša nevihta, tudi toča

Zvečer naj bi se vreme umirilo, za jutri popoldne pa so napovedane nove nevihte.
Nevihta in črni oblaki na Štajerski avtocesti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Nevihta in črni oblaki na Štajerski avtocesti. FOTO: Jure Eržen/Delo
B. T., STA
23. 5. 2023 | 17:15
23. 5. 2023 | 20:33
5:44

Na Štajerskem, predvsem na širšem območju Maribora se je popoldne razvila hujša nevihta, ponekod je padala toča. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je tamkajšnji center za obveščanje prejel več klicev občanov na številko 112 za tehnično in drugo pomoč. Agencija za okolje pa je za severovzhodno Slovenija izdala oranžno vremensko opozorilo.

Agencija za okolje (Arso) je drugo najvišje vremensko opozorilo, oranžno opozorilo, izdala za severovzhodno Slovenijo za čas med 15. in 17. uro, ko so po navedbah Arsa na tem območju možne močnejše krajevne nevihte z lokalno močnejšimi nalivi in točo, močnejšim vetrom in udari strel.

Velika škoda

Neurje je povzročilo precej škode. Meteorna voda je po navedbah poveljnika Gasilske brigade Maribor Primoža Osojnika zalila več kleti in cest, sprožilo se je več kot deset zemeljskih plazov. Med najbolj prizadetimi območji je Bresterniška graba, kjer je uničenih več cest.

Deroča voda je v Bresterniški grabi naredila globoke brazde celo v asfaltirane površine. »Več cest je neprevoznih, marsikdo ne more do doma, zato smo poklicali intervencijske službe, da ljudem pomagajo priti domov. Škoda je ogromna, trenutno se osredotočamo na izvedbo intervencijskih poti,« je za STA povedal predsednik krajevne skupnosti Bresternica-Gaj Primož Hedl.

Poškodovana je med drugim tudi cesta na Žavcarjev vrh, ob kateri je lokalni potok poplavil tudi bližnji gostinski lokal. Sodeč po objavljenih posnetkih na družbenih omrežjih je zalilo tudi več cest v krajevni skupnosti Kamnica, predvsem v Kamniški grabi, toča pa je po poročanju časnika Večer uničila vinograde na Gaju. O škodi poročajo med drugim še iz Košaškega dola, Rošpoha ter Radvanja pod Pohorjem.

Do 18. ure so gasilci v Mariboru in okolici zabeležili 77 dogodkov. V večini je šlo po navedbah uprave za zaščito in reševanje za primere, ko je meteorna voda zalila kleti stanovanjskih in drugih objektov ter zaradi zamašenih odvodnih kanalov poplavila površine na prostem. Sprožilo se je 14 zemeljskih plazov, od tega jih pet ogroža objekte in eden cesto. Zaradi sunkov močnega vetra se je podrlo nekaj dreves, odkrilo pa je tudi ostrešje stanovanjskega objekta.

Neurje je danes prizadelo tudi okoliške občine, med drugim Selnico ob Dravi, Hoče, Kungoto in Pesnico.

Zvečer se bodo nevihte umirile, napoveduje Arso. V drugem delu noči se bodo v severni polovici Slovenije spet začele pojavljati krajevne padavine. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15  stopinj Celzija.

Jutri bo spremenljivo, ponekod tudi pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, pogostejše bodo sredi dneva in popoldne, ko bodo tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Ponoči in v sredo dopoldne se bo vodnatost povsod zmanjševala, sredi dneva in popoldne pa se bo verjetnost hitrega naraščanja in razlivanja posameznih vodotokov znova povečala. Vodnatost večine rek po Sloveniji bo sicer ostala srednja. V četrtek bodo reke povsod po državi ponovno upadale, so dodali na agenciji.

Pomoč po oceni škode, ki še nastaja

Kmetijska ministrica Irena Šinko je danes s predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Romanom Žvegličem obiskala kmetije v Podravju in Pomurju, ki so utrpele škodo ob zadnjem obilnem deževju.

Ministrica je v pogovoru z novinarji poudarila, pa v tem trenutku kmetom ne more obljubiti še nič, saj še ni jasno, »kakšna bo škoda na pridelkih, kaj vse bo propadlo«. »Padavine so še napovedane, tako da se bo situacija verjetno še slabšala, voda več ne odteka,« je bila zaskrbljena.

Prizadete kmete je pozvala, naj se po nasvete za zaščito pridelka v tej fazi obrnejo na kmetijsko svetovalno službo. Ta o razmerah na terenu tudi redno obvešča pristojne na ministrstvu, je dodala.

Kmetijsko ministrstvo bo lahko o aktivnostih v smeri pomoči po njenih besedah odločalo šele, ko bo znana ocena škode. Od nje bo odvisno tudi, ali bo pripravljen program za odpravo njenih posledic, je navedla Šinko, pri tem pa opozorila na časovno dimenzijo. Tako bo denimo tak program za lansko sušo na vladi šele ta četrtek, je dejala.

V preteklih dneh so obilne padavine, ki so jim sledili plazovi, najbolj prizadele območje severovzhodne Slovenije, najhuje občine Šentilj, Juršinci in Cirkulane. Danes popoldne je del države vnovič zajelo neurje. Najmočnejše nevihte so bile na Štajerskem, začele so se severozahodno od Maribora in se razširile proti Mariboru ter severnem delu Slovenskih goric. Nekaj nalivov je bilo tudi na območju Karavank, Davče, Ljubljane in Zasavja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine