Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na »dnevnem redu« so požari

Kako ravnati po tem, ko zagori ? Izogibati se je treba dimu, sajam in onesnaženem okolju.
V decembru se število požarov povečuje, skoraj vsak dan zagori kakšna hiša in druga bivalna in nebivalna poslopja. Foto Oste Bakal
V decembru se število požarov povečuje, skoraj vsak dan zagori kakšna hiša in druga bivalna in nebivalna poslopja. Foto Oste Bakal
16. 12. 2019 | 15:00
4:51
}Ljubljana – Število požarov se v zimskem času povečuje, skoraj vsak dan zagorijo hiše in druga bivalna in nebivalna poslopja. Po podatkih državne uprave za zaščito in reševanje jih je bilo v prvih decembrskih dneh že precej. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato priporoča, kako ravnati po tem, ko je požar že izbruhnil.

A že na spletni strani državne uprave za zaščito in reševanje nas nagovarjajo: Naj prazniki zažarijo, ne pa zagorijo. Med decembrskimi prazniki moramo torej biti pozorni tudi na požarnostno (ne)varnost. Zato je med drugim pomembno, kako okrašujemo stanovanja. Svetujejo, da postavimo smrečico stabilno in dovolj oddaljeno od ognja, da so sveče, če jih imamo, na trdni, ravni in negorljivi podlagi. Že zdaj so na primer poročali, da so adventni venčki povzročili požar.


V decembru se požari kar vrstijo

Na »požarni« december in verjetno sploh zimske mesece opozarjajo tudi zavarovalnice, na Triglavu so na primer lani ugotavljali, da je bilo v decembru za 90 odstotkov več požarov. Kar se ujema s predprazničnimi in prazničnimi obredi in veseljem, zaradi česar se nepozornost lahko povečuje. Samo zadnji teden na spletni strani policije lahko naštejemo celo vrsto požarov, njihovi vzroki so sicer različni.

Zagori lahko fasada, stena za pečjo, pogosto zagorijo saje v dimniku.... Foto Oste Bakal
Zagori lahko fasada, stena za pečjo, pogosto zagorijo saje v dimniku.... Foto Oste Bakal


Na Brdu pri Lukovici je zaradi napačno odloženega pepela začela tleti fasada stanovanjske hiše, v Novem mestu je v montažni hiši zaradi pregretja zagorela stena za pečjo, ogenj pa se je razširil tudi na ostrešje. V okolici Škofje Loke so se vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše, prav tako so gorele saje v dimniku bodi eno- bodisi večstanovanjske hiše v Kočevju, Ljubljani in Kobaridu. V Trebnjem je zagorela baraka, v Grosuplju se je kadilo iz kletnih prostorov objekta, v Majšperku je zagorelo v garaži ob gospodarskem poslopju, potem se je požar razširil na gospodarsko poslopje. Ogenj so pogasili gasilci in prekopali 15 kubičnih metrov slame in sena, da bi preprečili nadaljnji vžig. Objekt je uničen, v njem pa tudi avto, v požaru sta poginila dva prašiča.


Izogibajmo se dimu, onesnaženi vodi


Ker je takšnih požarnih poročil po več na dan, je pomembno, da ravnamo pametno in upoštevamo nasvete. Tudi po tem, ko se je požar že zgodil. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da se je treba izogibati zadimljenemu območju, če zaznamo vonj po dimu. Seveda je zelo pomembno, da upoštevamo navodila reševalnih ekip. Kdor pa je že bil izpostavljen dimu in začuti zdravstvene težave, mora obiskati zdravnika.
Odstraniti je treba razne snovi, ki nastanejo ob požaru, prah in onesnaženo obleko je treba pospraviti v plastične vrečke. Dele telesa, izpostavljeno kožo je treba tudi večkrat umiti in izmiti z milom, pri čemer ne smemo varčevati z vodo. Sicer pa priporočajo, da se je treba izogibati onesnaženemu okolju, dokler ta območja niso očiščena, prav tako se je treba izogibati dotikanju površin, ki so bile povezane z ognjem.



Pozoren je treba biti pri uporabi pitne vode, pri čemer moramo upoštevati priporočila upravljavcev vodovodov in državne uprave za zaščito in reševanje. To je seveda zelo pomembno tudi za lastnike kapnic, ker se voda v njih lahko onesnaži. NIJZ: »Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo z lovilnih površin, onesnaženih s požarom, stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.«
Tudi sicer svetujejo, da je treba očistiti površino, ki jo je zajel dim, in zavreči zrelo sadje in vrtnine, ki so jih dosegle saje, sicer pa dobro oprati, po potrebi večkrat. Pazljivo je treba ravnati pri raznosu pepela, zlasti v območja, ki niso onesnažena; pomeni, da je treba menjati obutev, uporabiti predpražnike, čistiti tudi domače živali ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine