Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Applovih napravah odslej na voljo tudi slovenščina

Od ponedeljka zvečer je slovenščina na voljo na vseh Applovih napravah, ki podpirajo uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18.
Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v dodajanje slovenščine,  je bila novela zakona o javni rabi slovenščine. FOTO: Nicolas Tucat/AFP
Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v dodajanje slovenščine,  je bila novela zakona o javni rabi slovenščine. FOTO: Nicolas Tucat/AFP
STA
17. 9. 2024 | 09:24
17. 9. 2024 | 09:38
2:24

Manj kot pet mesecev po potrditvi novele zakona o javni rabi slovenščine je slovenščina od ponedeljka zvečer na voljo na vseh Applovih napravah, ki podpirajo uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Spomnili so, da so prvič, po skoraj 20 letih, prenovili zakon o javni rabi slovenščine, ki je zajel tudi sodobne digitalne naprave. V procesu priprave novele zakona se je ministrica Asta Vrečko v Bruslju srečala tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavila zahteve novega zakona. Poudarila je, da podpora slovenščini z novim zakonom ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva.

Pričakujejo, da bodo Applu sledili tudi drugi

Družba Apple je prva večja korporacija, ki sledi zahtevi prenovljenega zakona o javni rabi slovenščine. Na ministrstvu pričakujejo, da jim bodo kmalu sledili tudi drugi proizvajalci in bodo tako končno vse naprave na voljo tudi v slovenskem jeziku.

O vključitvi slovenščine med možne jezike uporabniškega vmesnika za iphone se je sicer govorilo dlje časa, med drugim so k temu pozivali tudi slovenski poslanci v evropskem parlamentu. Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v dodajanje slovenščine, pa je bila novela zakona o javni rabi slovenščine.

Novela, ki jo je DZ brez glasu proti sprejel v začetku letošnjega aprila, predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi na najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku.

Slovenija do sprejetja novele ni imela učinkovitega načina, kako zagotoviti, da bo slovenščina navzoča tudi v novem tehnološkem jezikovnem okolju. Podpora slovenščine je bila tako odvisna od odločitev proizvajalcev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine