Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Najnovejši operacijski sistem za iphone naposled na voljo tudi v slovenščini

»Pričakujemo, da jim bodo kmalu sledili tudi ostali proizvajalci in bodo tako končno vse naprave spregovorile v slovenskem jeziku,« pravijo na ministrstvu.
Mobilni operacijski sistem iOS 18 je ameriški tehnološki velikan Apple predstavil v ponedeljek na svoji letni konferenci za razvijalce. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Mobilni operacijski sistem iOS 18 je ameriški tehnološki velikan Apple predstavil v ponedeljek na svoji letni konferenci za razvijalce. FOTO: Carlos Barria/Reuters
11. 6. 2024 | 10:53
11. 6. 2024 | 13:12
3:58

Dva meseca po potrditvi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o javni rabi slovenščine je Apple napovedal poslovenjeni uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema iOS 18. Operacijski sistem bo na podprtih napravah širši javnosti predvidoma na voljo septembra letos.

Mobilni operacijski sistem iOS 18 je ameriški tehnološki velikan Apple predstavil v ponedeljek na svoji letni konferenci za razvijalce. Uporabniki pametnih telefonov iphone xs in vseh novejših modelov si bodo lahko najnovejši operacijski sistem brezplačno namestili jeseni, je zapisano na spletni strani podjetja Apple, na voljo pa je že preizkusna različica iOS 18.

Polemika o vključitvi slovenščine med jezike uporabniškega vmesnika za iphone je bila sicer široka in burna, med drugim so k temu pozivali tudi slovenski poslanci v evropskem parlamentu, ključna sprememba oziroma spodbuda pa je bila prav novela zakona o javni rabi slovenščine, ki jo je DZ brez glasu proti sprejel v začetku letošnjega aprila. Ta predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi v najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku.

image_alt
Nova določila bodo omogočila resnejšo obrambo slovenščine

Kmalu tudi drugi proizvajalci

Slovenija do sprejetja novele ni imela učinkovitega načina za zagotovitev, da bo slovenščina navzoča tudi v novem tehnološkem jezikovnem okolju, podpora slovenščine pa je bila tako odvisna od odločitev proizvajalcev.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob predstavitvi novele novembra lani pri tem poimensko navedla dva primera: operacijski sistem Windows, ki je bil poslovenjen pred več kot 30 leti, in Apple, ki svojih operacijskih sistemov ni poslovenil, čeprav jih uporablja zelo veliko Slovencev.

Kot so ob novici dejali na ministrstvu za kulturo, so »prvič po skoraj 20 letih prenovili zakon o javni rabi slovenščine, ki je zajel tudi sodobne digitalne naprave. V procesu priprave novele zakona smo se v Bruslju srečali tudi s predstavniki družbe Apple in jim predstavili zahteve novega zakona. Na sestanku je ministrica Asta Vrečko poudarila, da podpora slovenščini ne bo več samo želja, temveč zakonska zahteva.« Družba Apple je tako po njihovih besedah prva večja korporacija, ki sledi zahtevi prenovljenega zakona o javni rabi slovenščine. »Pričakujemo, da jim bodo kmalu sledili tudi drugi proizvajalci in bodo tako končno vse naprave spregovorile v slovenskem jeziku,« še dodajajo.

Ob tem se je oglasila tudi novoizvoljena evropska poslanka evropske poslanke Irena Joveva, ki je dejala, da je šlo »za korake tako na državni kot na evropski ravni. Vsi smo lahko ponosni na to, ker brez skupnih pritiskov in zakonodajne prisile ne bi uspelo. Hkrati pa žal moram opozoriti, da delo še ni končano, saj nas čaka še 'bitka' z Netflixom in njemu podobnimi multinacionalkami. To, da bodo tudi ponudniki t. i. pretočnih video vsebin morali spoštovati tudi slovenski jezik, bo predvidoma rešeno z naslednjo revizijo direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je predvidena tekom novega mandata Evropskega parlamenta«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine