Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nevihte odkrivale strehe in poplavljale objekte, pada tudi toča

Nevihta na Gorenjskem je prehodno najprej oslabela, nato pa se znova okrepila. Svetujejo spremljanje radarske slike padavin v prihodnjih urah.
Toča v Apačah pri Ptuju. FOTO: Ana Partlič/Meteoinfo/Facebook
Toča v Apačah pri Ptuju. FOTO: Ana Partlič/Meteoinfo/Facebook
STA, B. T.
7. 6. 2024 | 11:48
7. 6. 2024 | 23:55
6:59

Sončen in topel petek s temperaturami do 31 stopinj Celzija se še naprej končuje z nevihtami in krajevnimi neurji. Dve močnejši nevihtni celici, ki sta prišli iz Avstrije, sta dosegli Slovenijo in pustili za sabo precej škode. Na Gorenjskem pa svetujejo spremljanje radarske slike padavin.

Še posebej močna je bile nevihta, ki je dosegla Štajersko. S seboj je prinesla točo, sunke vetra in naliv. Agencija za okolje je že prej izdala oranžno opozorilo. Toča je ponekod v premeru presegla debelino petih centimetrov.

Na Štajerskem je zaradi lokalnih neviht in neurij promet močno oviran, poroča prometnoinformacijski center za državne ceste. Voznike pozivajo, naj se ne ustavljajo na avtocesti in pod nadvozi ter da naj vozijo previdno in prižgejo luči.

O nevihtah in toči so med drugim poročali iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju.

Na območju občine Hoče- Slivnica so posredovali na 55 dogodkih. Gasilci iz Maribora, Hotinje vasi in Hoč so nudili pomoč pri sanaciji večje količine odkritih streh, črpali meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih in drugih objektov s tehničnimi posegi preusmerjali tok meteorne vode od objektov in čistili nanose gramoza in blata s cestišč.

Gasilci PGD Fram in Rače so nudili pomoč pri sanaciji odkritih streh zaradi neurja in odstranili padlo drevo na električne vodnike.

Gasilci PGD Ruše so s tehničnim posegom odprli jašek v kleti stanovanjskega objekta in s tem omogočili, da je meteorna voda odtekla.

Na območju občine Selnica ob Dravi so Gasilci PGD Slemen s tehničnim posegom začasno uredili poplavljeno in delno uničeno cesto.

Poročila so tudi polna fotografij in videov o škodi na različnih nasadih. V Mariboru je zgolj grmelo in deževalo, v Hočah, kjer se začnejo njive z zelenjavo, pa je padala toča. Skupili so jo tudi sadovnjaki in vinogradi. Meteorolog Blaž Šter z Arsa je za STA dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila »precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive«.

Tudi nevihta na Gorenjskem je prehodno najprej oslabela, nato pa se znova okrepila. »Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah,« je dejal Šter.

Vreme še vedno povzroča težave tudi v prometu. Cesta Apače-Kidričevo je zaradi poplavljenega cestišča zaprta v Kidričevem pri železniškem podvozu. Na cesti Litija-Zagorje pa je oviran promet zaradi podrtega drevja pri Renkah.

Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija. »Temperature se bodo približale 30 stopinjam Celzija, torej bo glede na pretekle dni kar vroče in soparno in ravno to prispeva k boljšim pogojem za razvoj močnejših neviht,« je pojasnil.

Vodnatost rek po državi je večinoma srednja, velike pretoke ohranjajo Drava in Mura ter posamezni vodotoki v kraškem zaledju Ljubljanice. Ob nevihtah danes in jutri v popoldanskem in večernem času lahko za krajši čas hitro in močno narastejo manjši vodotoki in hudourniki, možno je zastajanje padavinske vode. Ta pojav je najbolj verjeten v severovzhodnem in severnem delu države.

»V nasprotju z razmerami izpred približno tedna dni, ko so bili nalivi dokaj stacionarni in je na majhnih območjih iz relativno majhnih neviht padla velika količina padavin, je tokrat situacija drugačna. V višinah namreč piha močnejši veter, zato bo pomikanje neviht bistveno hitrejše kot prejšnji teden. Kljub temu lahko lokalno ob morebitnem neurju pade tudi kar velika količina padavin in to lahko vpliva na hidrološki razvoj,« je še povedal meteorolog.

Telekom Slovenije zaradi neviht priporoča ljudem izklop elektronskih naprav tako iz električnega kot komunikacijskega omrežja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine