Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Mateju Toninu 95,7-odstotna podpora stanke

Stranka zaključila digitalni kongres z razglasitvijo rezultatov.
Svoj glas podpore je na glasovanju, ki so ga izvedli po pošti, Mateju Toninu namenilo 420 delegatov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Svoj glas podpore je na glasovanju, ki so ga izvedli po pošti, Mateju Toninu namenilo 420 delegatov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
26. 11. 2020 | 17:50
26. 11. 2020 | 18:00
2:50
Ljubljana – Edini kandidat za vodenje stranke Matej Tonin se v drugi dvoletni mandat na čelu stranke podaja z 95,7-odstotno podporo stranke, kar je celo za tri odstotne točke več kot pred dvema letoma, ko je vodenje prevzel od Ljudmile Novak. »Ostajamo zavezani vrednotam krščanske demokracije, ki jih ponosno postavljamo v sredino slovenskega političnega prostora,« je napovedal še ob tem stari novi predsednik in nadaljeval, da bo NSi delovala v smeri, da Slovenija postane gospodarsko močna, socialno občutljiva in evropsko pluralna država.

Svoj nagovor je obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin usmeril tudi v spopadanjem z drugim valom epidemije in zimske mesece, ki so pred nami, označil za morda ene najdaljših v zgodovini samostojne Slovenije. V sedmem svežnju pomoči za gospodarstvo in najbolj prizadete državljane bi po njegovo morali še več pozornosti nameniti panogam, ki so najbolj prizadete, in se odzvati na resne posledice, ki jih bo gospodarstvu in ljudem prinesel drugi val epidemije. »V NSi se ves čas zavedamo, da je delovno mesto veliko lažje ohraniti kot ga na novo ustvariti,« še dodaj Tonin in napovedal, da bi morali dvigniti subvencije fiksnih stroškov, še posebej za plačilo najemnin ter da moral sveženj sestavljati tudi nujna debirokratizacija za poslovanje podjetij in znižanje nekaterih davčnih bremen, ki dušijo konkurenčnost.

Če NSi v prihodnjih dveh letih nadaljuje s starim novim predsednikom in podobno politično strategijo, pa je pričakovati menjavo na treh podpredsedniških položajih, od katerih dva svet stranke imenuje na predlog predsednika stranke. Preden se je Valentin Hajdinjak – poleg njega podpredsedniško mesto zaseda tudi Marija Rogar – zavihtel na čelo uprave Darsa, so namreč tudi v stranki tehtali, ali ne bi bilo primerneje, da bi odstopil s podpredsedniškega položaja.

Kdo mu bo pomagal v novem mandatu, Tonin še ni razkril, že pred digitalnim kongresom, ki so ga izvedli prejšnji soboto, pa nam je povedal, da že ve koga bo predlagal. Pričakovati pa je, da bi lahko vsaj za enega podpredsednika predlagal koga od preostalih dveh ministrov NSi, torej infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca ali ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Svet stranke v novi sestavi – poleg predsednika stranke so delegati volili tudi šest članov izvršilnega odbora ter po pet članov nadzornega odbora in razsodišča – se mora sicer po statutu sestati v dveh tednih po volilnem kongresu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine