Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bo referendum dopustno razpisati?

Levica in SD vložili 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko.
Poslanci opozicije nosijo več kot 28.000 podpisov podpore referendumu, ki nasprotuje izdatkom za vojaško oborožitev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poslanci opozicije nosijo več kot 28.000 podpisov podpore referendumu, ki nasprotuje izdatkom za vojaško oborožitev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
26. 11. 2020 | 14:30
26. 11. 2020 | 16:49
2:12
Ljubljana – Potem ko sta Levica in SD v državni zbor vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko, ki predvideva 780 milijonov evrov za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, bodo zdaj na potezi znova poslanci. Vlada jim je že predlagala, naj sprejmejo sklep, da o tem zakonu ni dopustno razpisati referenduma.

»Poslanci bodo ob teh podpisih morali temeljito premisliti, ali bodo res glasovali za prepoved referenduma,« je prepričan koordinator Levice Luka Mesec in napoveduje, da če bo tak sklep sprejet, se bodo obrnili na ustavno sodišče. Nasprotno od obrambnega ministrstva, ki se opira tudi na mnenje dveh ustavnih pravnikov dr. Mateja Avblja in dr. Igorja Kaučiča, sam zatrjuje, da 90. člen ustave ne govori o prepovedi referenduma za vse obrambne zadeve, ampak o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države.

»Gre za izjemno velike vsote denarja, ki bi ga v časih tako imenovane rehabilitacije po epidemiji covida-19 morali usmerili drugam. Potrebujemo močno zdravstvo in gospodarstvo,« pa je prepričan poslanec SD Matjaž Nemec.

Na argumente opozicije, da ne gre za primeren čas ter da bi morali sredstva nameniti za zdravstvo, obrambni minister Matej Tonin odgovarja, da gre za lažno dilemo, saj potrebujemo oboje. »Tako kot vse sosednje države in tudi druge države EU mora tudi Slovenija okrepiti svojo obrambno sposobnost,« še poudarjajo na obrambnem ministrstvu, kjer so prepričani, da se zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma, ki jo po vložitvi podpisov za začetek postopkov za referendum razpiše predsednik državnega zbora, sploh ne bo začelo, saj da gre za nujno investicijo v podfinancirano vojsko.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine