Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koprska delegacija po svilni poti do Ningboja

Potujoči župan: Kako potovanja Borisa Popoviča in sodelavcev koristijo razvoju Kopra? – V desetih letih 120.000 evrov stroškov
Na selfiju s facebooka: Boris Popovič, Zoran Torbica in Dimitrij Zadel na letališču Marca Pola v Benetkah Foto Boris Popovič
Na selfiju s facebooka: Boris Popovič, Zoran Torbica in Dimitrij Zadel na letališču Marca Pola v Benetkah Foto Boris Popovič
13. 6. 2018 | 08:30
3:46
Koper – Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel bo jutri s predstavniki največjega operaterja (Zoušan Port Group) v kitajskem pristanišču Ningbo podpisal sporazum o sodelovanju, ki bo pomagal pri blagovni menjavi med pristaniščema. Dogodka se bodo udeležili tudi odhajajoči državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben in koprski župan Boris Popovič s kar tremi sodelavci.
Boris Šuligoj
Dimitrij Zadel se je udeležil mednarodnega foruma o sodelovanju pristanišč s pomorske svilne poti, ki se začne danes in se ga udeležujejo visoki predstavniki pristaniške in logistične panoge z vsega sveta. Za Luko Koper je sodelovanje s pristaniščem Ningbo pomembno. Zoušan Port Group je v Ningboju največji pristaniški operater in je lani dosegel skoraj milijardo ton pretovora, od tega deset milijonov kontejnerjev.
Foruma o pomenu in oživljanju pomorske svilne poti se je udeležil tudi državni sekretar Jure Leben, ki bo eden od govornikov na otvoritveni slovesnosti. Sodeloval bo na okrogli mizi o pristaniški in pomorski dejavnosti in se srečal s predstavniki lokalnih oblasti in vodstvom pristanišča Ningbo. S podpisom memoranduma o sodelovanju med dvema pristaniščema se bodo uresničila vladna prizadevanja za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko, so nam odgovorili z ministrstva za infrastrukturo in povedali, da bodo stroški državnega sekretarja na tej poti znašali približno 4102 evra (letalska vozovnica in tri hotelske prenočitve).

Koper vrača obisk Ningboju

Na mestni občini Koper pa so nam pojasnili, da je občina Koper že lani podpisala memorandum o sodelovanju z mestom Ningbo na različnih področjih, predstavniki mesta Ningbo in pristanišča pa so že večkrat obiskali tako Koper kot pristanišče. Prav zaradi tega je župan Boris Popovič sprejel povabilo mesta in organizatorjev mednarodnega foruma, katerega namen sta izboljšanje sodelovanja in promocija med mesti in pristanišči na svilni poti.
Ker so se v koprski javnosti pojavili očitki, da župan ni odpotoval sam, ampak s tremi sodelavci, smo želeli od občine dobiti tudi več podatkov o potovanju sodelavcev, vendar nam odgovorov na ta vprašanja do včeraj popoldne niso posredovali. Na županovem facebooku so se pojavile fotografije z letališča v Benetkah, kasneje pa smo zvedeli, da je Boris Popovič potoval skupaj z vodjo kabineta Jeleno Čeklič, svetovalcem Markom Vidnjevičem in zunanjim svetovalcem za odnose z javnostmi Zoranom Torbico. Odgovora o strošku poti nismo prejeli. Smo pa lahko na spletnem portalu Pod črto v preteklosti brali članke o visokih županovih stroških. Od leta 2006 do 2015 je za potovanja porabil približno 120.000 evrov. Popovič vsako leto potuje v ZDA, predvsem v Miami, a tudi v New York, Las Vegas, Orlando, Los Angeles, pogosto v Azijo: Singapur, Kuvajt, Hongkong, Šanghaj ... Leta 2013 je za Hongkong in Šanghaj potrošil 7611 evrov, leto prej je za Miami šlo 8100 evrov za hotel in letalo. Del javnosti njegova potovanja podpira, češ da s tem prispeva k poslom in razvoju v Kopru, drugi del javnosti pa predvsem zanima, kakšen bo rezultat stroška, ki ga bo plačala občina za potovanje štiričlanske občinske ekipe v Ningbo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine