Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Jutri na cepljenje ljudje, ki po strategiji še niso na vrsti

Prijavili so se šele pred dnevi, pa bodo na ljubljanskem cepilnem mestu prvi odmerek prejeli že jutri.
Za jutri so na cepilno mesto ljubljanskega zdravstvenega doma vabljeni ljudje, stari 30 in 40 let. Gre za potegavščino? FOTO: Leon Vidic/Delo
Za jutri so na cepilno mesto ljubljanskega zdravstvenega doma vabljeni ljudje, stari 30 in 40 let. Gre za potegavščino? FOTO: Leon Vidic/Delo
23. 4. 2021 | 09:50
23. 4. 2021 | 12:09
3:09
Po socialnih omrežjih ljudje, stari okoli 40 let in celo mlajši, ki niso v nobeni rizični skupini in po strategiji še niso na vrsti za cepljenje, veseli poročajo, da so od ZD Ljubljana prek sporočila SMS in elektronskega sporočila dobili vabilo za cepljenje v soboto.

Neka uporabnica twitterja piše, da se ji je v dveh urah oglasilo 11 ljudi, ki so od ZD Ljubljana dobili vabilo za sobotno cepljenje z AstraZeneco, niso rizični in so mlajši od 50 let.

image_alt
Vlada prednostno skupino za cepljenje razširila na starejše od 50 let


Drug uporabnik piše: »Sodelavec jih ima 38 in je vabljen v soboto. Nekdo, star več kot 65 let, prijavljen pri istem zavodu, pa še čaka.« Dodal je, da je neka oseba ob pozivu na cepljenje zavrnila cepivo AstraZenece in zahtevala Pfizer. Štiri dni kasneje jo je čakalo želeno cepivo: »Toliko o tem, kako se vrneš na konec vrste, če cepljenje zavrneš.«

Kot je sklepati iz zapisov, se je večina njih na cepljenje prijavila šele pred dnevi prek spletnega obrazca Gospodar zdravja.

Mnogim se zdi to zelo nenavadno, zato ugibajo, ali ne gre morda za potegavščino. Drugi sklepajo, da so morda vabljeni, ker ljudje, ki bi morali biti na vrsti po strategiji, množično odklanjajo cepljenje z AstraZeneco.

V ZD Ljubljana so pojasnili, da so včeraj vabili osebe med 18 in 59 letom, ki so imele v sistemu od izbranega osebnega zdravnika vnesene podatke o kroničnih boleznih: »Vsak vnos mora preveriti osebni zdravnik in ga potrditi, nato pa se osebe uvrsti v bazo, iz katere vabimo. Osebe, katere osebni zdravnik ne pregleda, niso v bazi za vabljenje, saj morajo biti podatki, ki jih pacient vnese ob prijavi, točni. Osebni zdravniki so tisti, ki opredelijo, kdaj je oseba kronični bolnik.«

Če so nekateri zaznali odstopanja, jih v ljubljanskem zdravstvenem domu naprošajo, da ponovno kontaktirajo osebnega zdravnika, ki bo preveril, ali je pri osebi opredeljena kategorija rizičnosti (posebej ranljivi, kronični bolniki) ustrezna.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na vladni tiskovni konferenci pojasnila, da v ZD Ljubljana pred cepljenjem preverijo vsakogar. Če gre za mlajšo osebo in je njen osebni zdravnik zabeležil, da ima kronična obolenja, potem se taka oseba lahko cepi.
Zdravstveni inšpektorat ima v zvezi z izvajanjem cepljenja v omenjenem zdravstvenem domu odprte še tri postopke. »Tam smo prisotni vsak dan in bomo tudi zgoraj opisane primere oziroma informacije preverili,« je zagotovila Potza.

Že danes sta na Gospodarskem razstavišču dve inšpektorici, ki preverjata stanje. Če se bo izkazalo, da je oseba stara 36 let tam po kakršnikoli izjemi, ki izhaja iz strategije cepljena, bo cepljena, sicer ne bo, je še dejala Potza.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine