Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janše se ne bojim, en človek ne more uničiti demokracije

Ljubo Jasnič, kandidat za predsednika Desusa: Stranka lahko preživi le z jasnim odnosom do ideoloških vprašanj, in ne kot stranka golega pragmatizma.
Ljubo Jasnič, kandidat za predsednika stranke Desus FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubo Jasnič, kandidat za predsednika stranke Desus FOTO: Blaž Samec/Delo
17. 6. 2021 | 06:00
17. 6. 2021 | 13:27
7:07

Ko ste se, takrat v funkciji sekretarja Desusa, pomerili s Karlom Erjavcem, niste bili uspešni in vajine poti so se leta 2013 razšle.


Razšla sva se pri vsebinskih temah glede nadaljnjega razvoja stranke. Takrat sem ocenil, da je odmik od programa stranke v smer populizma in nevsebinskega nastopanja v soju žarometov, oddaljevanje od temeljnih izhodišč stranke, v bistvu je bil tedaj pravi trenutek za spremembe v vrhu stranke. Tri leta sem bil sekretar stranke, ko sem leta 2010 prevzel to funkcijo, smo imeli poldrugi odstotek podpore, ko sem odšel, smo bili na 13,4 odstotka in dobili deset poslancev v parlamentu.


Ali menite, da je Desus še mogoče rešiti in da lahko obstane kot samostojna stranka?


Da, prepričan sem o tem, a le s trdim delom na terenu in jasnimi stališči, kako naprej. Stranko je uničilo nespoštovanje vrednot, ki jih vedno zastopala. S temi vrednotami ni mogoče barantati, vrednote Desusa, glede na starost članstva in njegovo strukturo, so strpnost, sodelovanje, solidarnost, enakost …

Politika je državljane sprla kot še nikoli doslej, sovraštva v družbi še nikoli ni bilo toliko, gre za posledico politike ekstremizma, soliranja in izsiljevanja na vseh področjih, Desus je vse to tiho podpiral in je zato soodgovoren za razmere v družbi. Stranka mora zato najprej razčistiti, katere vrednote še podpira, prepričan sem, da je sposobna preživeti na daljši rok, a ne kot stranka pragmatizma, pač pa kot stranka, ki ima jasen odnos do ideoloških vprašanj.

Osrednja točka našega delovanja v prihodnjih mesecih pa je tako ali tako, da po državnozborskih volitvah znova pridemo v državni zbor.


Poudarjate, da se mora Desus zavzeti za to, da dobi ministrstvo za delo družino in socialne zadeve.


Tako je, to je ministrstvo, ki je za nas zanimivo, ne pa obrambno ali za zunanje zadeve. Si je pa treba naliti tudi čistega vina – Tomaž Gantar je bil naš minister za zdravje in nehote so povezovali njega in stranko Desus z umrlimi. Pa to ni imelo nobene neposredne veze z njim in ne s stranko. Največ žrtev zaradi bolezni covid-19 je bilo namreč med upokojenci. A smo o tem kaj rekli?

Ko se je Gantar odločal, da v drugo postane minister za zdravje, sem mu to odsvetoval in potrdilo se je, da je naredil napako. Po odstopu Aleksandre Pivec sem ga pregovarjal, naj prevzame vodenje Desusa do volitev, a se za to žal ni odločil.


Izgubil je temelje v lastnem kraju.


Da, tako v »Gantarjevem« Piranu smo ostali brez občinskega odbora stranke in tudi v Kopru, odšli so za Aleksandro Pivec. Na Obali je Desusu ostala le še Izola. V Radencih so se samoukinili … Tisti, ki so ostali, čakajo sobotni kongres in izid volitev novega predsednika, če ne bodo zadovoljni, bodo res zapustili vse skupaj. Pozicija nekdanjega vodstva stranke, da je mogoče sodelovati in trgovati z vsako vlado, je v popolnem nasprotju z večinsko voljo volivcev Desusa. Od tod strm padec na trdo dno javnomnenjskih raziskav. In dokler se bo stranka držala te pozicije, odboj navzgor ni mogoč.


Kaj veste o pogovorih o prestopih posameznih lokalnih odborov v SD?


To so lažne novice. Morda se je generalni sekretar SD Dejan Levanič res kaj menil, a ljudje tega ne bodo sprejeli. Ko je razpadla občinska organizacija v Domžalah, je bila tam takoj Alenka Bratušek, a po mojih informacijah je k njej odšlo le nekaj članov, večina pa jih ni več aktivnih. Članstvo ni takšno, da bi skakalo iz stranke v stranko.


Kaj pa volivci?


Če bomo spet zastopali vrednote, zaradi katerih je bil Desus ustanovljen, bodo prišli nazaj.


Pravite, da mora Desus ostati samostojen, torej niste naklonjeni zmanjševanju razdrobljenosti na levi sredini in povezovanju?


Če govorite o Koaliciji ustavnega loka, je ta povezava po moji oceni svoje karte že zaigrala. In ne, nisem naklonjen združevanju strank. Ko govorite, da je problem razdrobljenost leve sredine, bi rekel, da gre predvsem za težavo velikih egov prvakov strank, med njimi ni človeka, ki bi jih znal povezati in voditi. Naša stranka bi si morala praviloma prizadevati, da je članica koalicije, saj tako lahko največ naredi za upokojence, a seveda ne za vsako ceno.


Demografski sklad je dolgoletna koalicijska prioriteta Desusa.


Upam, da bo o njem prišlo do referenduma, ker je treba vsebino temeljito preučiti in stališča dobiti tudi s terena. Demografski sklad je nujen, da se ta vreča premoženja zadrži in se ga ohrani samo za pokojnine prihodnjih generacij.


Nihče ne zna napovedati sobotnega zmagovalca, v igri sta še Gorazd Žmavc in Srečko Felix Kropea. Žmavc naj bi bil kandidat Erjavca, vi pa skriti adut Gregorja Golobiča.


Za kandidaturo sem se odločil zato, da zmagam. Gregorja Golobiča pa še nikoli nisem srečal ali se z njim pogovarjal, to so insinuacije iz krogov mojih protikandidatov. Glede Erjavca pa bi dopustil možnost, da želi iz ozadja kadrovati predsednika.


Kakšen je vaš odnos do poslancev – nekateri so menili, da jih je treba izključiti, ker niso ubogljivi, v letu in pol so odnesli že dva predsednika?


Tisti, ki bi o tem morebiti odločal, se mora zavedati, kaj izključitev poslancev za Desus pomeni, kaj pomeni zunajparlamentarni status in kakšne posledice ima to.


Se strinjate, da je Desus v tej vladi dosegel več kot v drugih koalicijah?


Ogromno je dosegel, zlasti kar se tiče pokojnin. Desus je formalno izstopil iz koalicije, dejansko pa sedimo na dveh stolih, na sredini pa lahko dol padeš. Stranko je vstop v koalicijo Janeza Janše drago stal. To kažejo javnomnenjske ankete.


Se je treba bati Janeza Janše?


Jaz se nikogar ne bojim. Enega človeka se ni treba bati, posameznik pač ne more uničiti demokracije v Sloveniji. Ni težava Janša, pač pa politika SDS.


Boste čestitali Janši, če boste v soboto postali predsednik Desusa; da bo on ostal prvak SDS, namreč ni dvoma?


Seveda mu bom čestital. Nisem prepričan, da bo še kdaj v svoji asketski vojaški doslednosti sestavljal vlado.


Ste se srečali z Igorjem Zorčičem? Bi bil skupaj s kolegi iz poslanske skupine nepovezanih pridobitev za Desus?


Nisem se srečal in ne pogovarjal z njim. Vrata so mu odprta. Seveda se je treba pogovarjati, z vsemi, tudi z Alenko Bratušek.


Če v soboto zmagate, koga boste najprej poklicali za pogovor?


Najprej se bom dobil s poslanci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine