Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Satelit, ki bi pomagal do četrte Janševe vlade

Nekdanja kmetijska ministrica in predsednica Desusa Aleksandra Pivec se vrača na politični parket.
Aleksandra Pivec se vrača v politiko s svojo stranko; ali bo prišla v parlament, bodo najprej nakazale javnomnenjske ankete. FOTO: Jure Eržen/Delo
Aleksandra Pivec se vrača v politiko s svojo stranko; ali bo prišla v parlament, bodo najprej nakazale javnomnenjske ankete. FOTO: Jure Eržen/Delo
19. 3. 2021 | 06:00
19. 3. 2021 | 06:44
5:16
Ustanovni kongres Gibanja Za ljudi bo jutri v Mariboru. Kdo so politični sopotniki Aleksandre Pivec, ki stoji za njim, še ni jasno. Po ocenah sogovornikov pa pri tem vsekakor uživa podporo političnega okrilja SDS, zato jo nekateri že označujejo kot satelit stranke Janeza Janše, ki bi mu lahko – če bo na volitvah res prestopila parlamentarni prag – pomagala sestaviti njegovo četrto vlado. Vse javnomnenjske ankete namreč kažejo, da bi bila SDS nesporni favorit volitev, a samo z NSi po drugi strani ne bi mogla sestaviti vlade.

Glede na zadnjo javnomnenjsko anketo Mediane za Delo bi se na podlagi glasov opredeljenih volivcev v državni zbor zanesljivo uvrstile le SDS, SD, Levica, LMŠ in NSi. Možnost, da (p)ostanejo parlamentarna stranka, imajo Desus, SLS, SAB in SNS ter Zeleni. Da ne vedo, koga bi volili, pravi kar 20,8 odstotka vprašanih, ki bi lahko, sploh ob napovedanih premikih na političnem parketu, še dodobra spremenili rezultate na sam volilni dan tako na desnem kot levem političnem polu. Za zdaj pa velja, da bi SD, Levica in LMŠ skupaj dobile 50 poslanskih sedežev, medtem ko bi jih SDS in NSi le 38.

Razdelitev moči v državnem zboru, če bi bile volitve jutri. INFOGRAFIKA: Delo 
Razdelitev moči v državnem zboru, če bi bile volitve jutri. INFOGRAFIKA: Delo 


Na desnici so doslej upe že polagali v SLS, ki ima v tej vladi tudi državno sekretarko. Pred tem pa še v stranko Glas za otroke in družine (God), ki se je, prav tako kot Domovinska liga (Dom), pojavila tik pred volitvami – prva pred državnozborskimi, druga pa pred evropskimi. Soustanoviteljica Doma in pred tem dolgoletna članica SDS Lucija Šikovec Ušaj je kot poglavitni razlog za odhod iz skrajno desne suverenistične stranke izpostavila ugotovitev, da je Dom pravzaprav satelit SDS. Prepričana je, da se bo enako pokazalo tudi pri novi stranki Aleksandre Pivec.

Lucija Šikovec Ušaj, nekdanja dolgoletna članica SDS in odvetnica FOTO: Aleš Černivec/Delo
Lucija Šikovec Ušaj, nekdanja dolgoletna članica SDS in odvetnica FOTO: Aleš Černivec/Delo


Na prošnjo za pogovor se Pivčeva ni odzvala, ekipa stranke v ustanavljanju nam je odgovorila le, da bodo na voljo z vsemi odgovori od jutri naprej. Kdo je njena ekipa, ni povsem jasno, a več sogovornikov nam je potrdilo, da je navezala stik z več prepoznavnimi posamezniki na lokalni ravni. To nam je potrdil tudi nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki pa v tem trenutku ne razmišlja, da bi postal član katere od obstoječih strank.

Boris Popovič, nekdanji koprski župan. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Boris Popovič, nekdanji koprski župan. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

 

Čuš kot naložba v politično prihodnost SMC?


»V projekt Povežimo Slovenijo so vabljeni vsi, tudi Jure Leben,« pa na vprašanje o morebitnem sodelovanju s stranko Aleksandre Pivec odgovarja predsednik stranke Zelenih Slovenije Andrej Čuš, ki je včeraj postal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, zadolžen za področje zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja.

Je prihod Čuša k Zdravku Počivalšku, gospodarskemu ministru in prvaku SMC, že mogoče razumeti kot prve znake morebitnega političnega povezovanja? »V prvi fazi lahko rečem, da to pomeni, da bomo imeli prvič po letu 1994 v vladi predstavnika zelene politične opcije, kar mislim, da je zelo pomembno glede na vse politične izzive in težave, s katerimi se soočamo. Hvaležen sem za zaupanje in mislim, da nas čaka veliko dela,« odgovarja Čuš in pomenljivo dodaja, da ga veseli, da so pozivi k povezovanju in koncu rušenja padli na plodna tla. Sodelovanje z gibanjem Povežimo Slovenijo dopušča tudi prvak SMC Zdravko Počivalšek, vendar njegova stranka o strategiji revitalizacije, ki jo je pripravil, še ni odločala.

Kako bo prihod Čuša sprejet v SDS, ki ga je po izstopu iz stranke 2006 tožila za povrnitev stroškov volilne kampanje, in v SMC, se bo v prihodnjih dneh še pokazalo. Na vprašanja o možnosti povezovanja bo odgovarjal tudi prvak SMC na svetu stranke prihodnji teden, ko naj bi predstavil načrt revitalizacije stranke. Ta predvideva med drugim tudi spremembo imena in trdno zasidranost na sredini ter povezovanje z neparlamentarnimi strankami; pri tem se omenja Podjetniška stranka Alojza Kovšce.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine