Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša in Tonin v ponedeljek h Golobu

V ponedeljek nov posvet političnega vrha o draginji in energetski varnosti.
Premier Robert Golob že napoveduje dodatne ukrepe za prihodnje leto. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Premier Robert Golob že napoveduje dodatne ukrepe za prihodnje leto. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
26. 8. 2022 | 16:40
2:26

Predsednik vlade Robert Golob je za ponedeljek spet sklical predstavnike vseh parlamentarnih političnih strank, energetskih podjetij in ekonomske strokovnjake. V njegovem kabinetu so zapisali, da v želji po sodelovanju in pripravi celovitih rešitev za obvladovanje draginje ter zagotovitev energetske varnosti države.

Da se bodo srečanja udeležili tako predsednik stranke kot vodja poslanske skupine, so nam potrdili tudi v opozicijskih SDS in NSi, kjer so v minulih dneh že navajali več pomislekov o predvidenih vladnih ukrepih, predvsem pomoč gospodarstvu se jim zdi premalo velikodušna. »V ukrepih je popolnoma prezrt tudi srednji sloj ljudi ter 'revni' zaposleni, ki s plačo težko preživijo mesec – tem bo vlada z davčno reformo plače celo znižala,« so, na primer, navedli v NSi, kjer se zavzemajo tudi za znižanje DDV na hrano.

image_alt
Kurilna sezona z 9,5-odstotno stopnjo DDV za štiri energente

O tem – vsaj za nekatera živila – po naših informacijah vlada sicer že premišljuje. Za prihodnje leto, ko bo draga energija za gospodarstvo še precej večja težava, pa Golob že napoveduje dodatne ukrepe. Njihov obseg bi po njegovih navedbah dosegel do milijarde evrov.

Državni zbor je na predlog vlade ta teden sprejel začasno znižanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) z 22 na 9,5 odstotka na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje, ki ga je Golob predstavljal na julijskem srečanju z opozicijo in takrat napovedal, da bodo na tem srečanju predstavili nove interventne zakone pred obravnavo v državnem zboru. »Iskali bomo soglasje, da bodo zakoni sprejeti po najhitrejšem postopku, saj morajo začeti veljati pred ogrevalno sezono,« je dejal Golob.

V sredo bodo poslanci tako potrjevali predlog zakona, ki prinaša draginjski dodatek socialno šibkim gospodinjstvom in uvodno pomoč podjetjem zaradi visoke rasti cen energije.

image_alt
Prva izplačila energetskega dodatka novembra

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine