Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prihodnji teden ukrepi kakor spomladi

Premier Janez Janša za naslednji teden napoveduje ponovitev pomladanskih ukrepov.
Janez Janša napoveduje ponovitev spomladanskih ukrepov. FOTO: Zajem Zaslona
Janez Janša napoveduje ponovitev spomladanskih ukrepov. FOTO: Zajem Zaslona
M. B.
22. 10. 2020 | 17:00
22. 10. 2020 | 21:04
3:33
Vlada je na seji sprejela dva odloka, podrobnosti bodo posredovali naknadno, predvidoma bosta objavljena v današnjem uradnem listu in v veljavo stopila jutri, je dejal Jelko Kacin. Od danes so vse slovenske regije rdeče, najslabše je stanje na Gorenjskem, sledi Koroška. V domovih za starejše je okuženih 445 stanovalcev. Okuženi so tudi številni zaposleni, pojasnjuje Kacin.  
 

Novi ukrepi v veljavo v soboto


Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da je še prezgodaj, da bi vedeli, ali sprejeti ukrepi delujejo. V vsakem primeru pa bo potrebno sprejeti nove ukrepe. Janša poudarja, da bo za boj z virusom ključen naslednji teden. Trgovski centri bodo zaprti od sobote, vendar je vlada predvidela nekaj izjem, in sicer živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter s hrano za živali in kmetijskimi potrebščinami. Cvetličarne bodo lahko delovale zgolj kot dostava. Javni promet bo deloval zgolj s tretjino kapacitet. 

​Janša apelira na župane, naj ugotovijo, kje starši vrtce nujno potrebujejo in tam organizirajo varstvo v zmanjšanem obsegu, in na delodajalce, naj, če je mogoče, organizirajo delo od doma. Režim na mejah se zaenkrat ne spreminja.

Odloki bodo sledili ukrepom sprejetim med pomladnim valom epidemije. O ukrepu prepovedi prehajanja občinskih meja bodo še razpravljali, preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus.

Večina odlokov bo v veljavo stopila v soboto in bo veljala za teden dni. Vlada bo prihodnji četrtek razpravljala, ali naj jih podaljša ali odpravi. Nemška kanclerka Angela Merkel je ponudila medicinsko pomoč, zlasti v obliki ventilatorjev, če bi jo Slovenija potrebovala, je dejal premier. 

Posebna strokovna skupina pod vodstvom Mateja Lahovnika pripravlja šesti paket za odpravo posledic epidemije v gospodarstvu. Usmerjeni bodo k ohranjanju kapacitet proizvodnje.
 

Povečanje kapacitet testiranj


Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je poudaril, da so od spomladi povečali število testov v skladu s predvidevanji. Kljub skrajnim naporom vseh zaposlenih je majhen odstotek vzorcev obdelan šele dan kasneje. Velika večina vzorcev je obdelana v prvih šestih urah po tem, ko prispejo v laboratorij. Vendar zaradi logističnih težav nekateri vzorci v laboratorij potujejo kar 12 ur. 

Laboratorij deluje preko skrajnih kapacitet na podlagi požrtvovalnosti članov laboratorija. Zaposlili so tudi dodatne zdravnike, pojasnjuje Petrovec. Imamo enega najboljših sistemov diagnostike v Evropi, poudarja. Od začetka epidemije je bilo opravljenih že več kot 312.000 testov. Največ testov je opravljenih na vstopni točki na Metelkovi v Ljubljani. 

Trenutno testiranje poteka na podlagi dokazovanja prisotnosti genskega materiala virusa. ​Pozitiven test ne pomeni, da je človek bolan, pogosto pa pomeni, da je kužen in da se bodo simptomi bolezni pokazali čez kak dan, poudarja Petrovec. Potrebno bi bilo uvesti tudi hitro testiranje, meni. 

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v celoti: 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine