Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po ocenah aktivno okužen že odstotek prebivalstva

Vladno novinarsko konferenco o novosti glede epidemije prenašamo v živo.
Primankuje usposobljenega bolnišničnega osebja. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
Primankuje usposobljenega bolnišničnega osebja. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
M. B.
19. 10. 2020 | 17:55
19. 10. 2020 | 19:07
2:48
Vladna novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 danes je danes potekala tudi popoldne. Sodelovali so vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije na ministrstvu za zdravje Bojana Beovič, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec Jelko Kacin.
 

Tudi, če bodo ukrepi uspešni bo število bolnikov raslo


Kacin je dejal, da je bila razglasitev epidemije nujna in da jo je vlada razglasila na podlagi priporočila strokovne skupine, ki jo vodi Beovičeva. 

Dr. Bojana Beović. FOTO: Ukom/posnetek Zaslona
Dr. Bojana Beović. FOTO: Ukom/posnetek Zaslona
Beovičeva opozarja, da ima Slovenija izjemen porast okužb. Po številu aktivnih okuženih v zadnjih 14 dneh se Slovenija bliža najhuje prizadetim državam. Ocenjuje se, da je okužen že en odstotek prebivalstva.

​Zaradi velikega števila okužb se povečuje število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego. Trenutno je v Sloveniji v bolnišnicah 300 bolnikov, 60 jih potrebuje intenzivno nego, dva pa morata prejemati kisik celo v kri.  Beovičeva opozarja, da bolnišnično osebje ne zmore več vsega, zato je potrebno presojati kateri bolniki imajo prednost. 

​Tudi napovedi za naslednje tedne niso optimistične. V drugem tednu novembra lahko, po najbolj optimističnih napovedih računamo na med 480 in 680 bolnikov v bolnišnicah, je dejala Beovičeva. Tudi, če bodo ukrepi učinkoviti, bo drugi val velik, je opozorila. 

Ukrepi so usmerjeni tja kjer najpogosteje prihaja do prenosov virusa, hkrati pa imamo vedno v mislih to, da so ukrepi sprejemljivi za družbo, je pojasnila Beovičeva. Tipičen primer nevarnih krajev in dejavnosti so po njenih besedah gostinski obrati in delno tudi športne prireditve. 
 

Pripadniki civilne zaščite bodo ob kršitvah ukrepov lahko klicali policijo


Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je dejal, da so aktivirali načrte na državni ravni in na lokalnem nivoju. Vzpostavili so službo za podporo poveljniku štaba civilne zaščite, Šestan pa poudarja, da bo deljenje zaščitne opreme potekalo bolje kot v prvem valu. Nabavili so generatorje za razkuževanje za posebne enote, je dejal.

Šestan je poudaril, da je bila informacija, da bo civilna zaščita nadzirala javno življenje, napačna, da pa bodo opozarjali na neupoštevanje ukrepov in v primeru, da opozorila ne bodo upoštevana, bodo lahko poklicali policijo. 

Novinarsko konferenco si v celoti lahko ogledate na posnetku:


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine