Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Iz SDS izstopil še Dejan Kaloh

V pismu predsedniku SDS Janezu Janši je med razlogi za svoj izstop navedel ravnanje mariborskega lokalnega odbora.
Ali bo Dejan Kaloh izstpil tudi iz poslanske skupine, še ni znano. FOTO: dokumentacija Dela
Ali bo Dejan Kaloh izstpil tudi iz poslanske skupine, še ni znano. FOTO: dokumentacija Dela
STA
19. 10. 2024 | 09:15
19. 10. 2024 | 09:31
4:54

 Tudi poslanec Dejan Kaloh je danes sporočil, da zapušča SDS. Med razlogi za takšno odločitev je navedel ravnanje mariborskega lokalnega odbora SDS, ki je po njegovih besedah sodu izbilo dno. Njegovo odločitev pa je pospešil tudi nedavni pogovor z Anžetom Logarjem.

image_alt
Matej Tonin: Logarjeva aktivacija me ne skrbi

Kot je pojasnil Kaloh, je njegov izstop zorel že dlje časa in ni v neposredni povezavi z nobenim »novim političnim podjemom«. Sta pa napoved stranke politične širine in torkov pogovor z Logarjem njegovo odločitev pospešila, je navedel. Stranka politične širine bi namreč lahko bila tista politična sila, ki bo oblikovala naslednjo reformno vlado, kar je predpogoj, da se Slovenija na ključnih področjih končno premakne naprej. »Pri tem je vredno sodelovati,« je poudaril.

Ali bo izstopil tudi iz poslanske skupine, ni pojasnil, je pa zapisal, da bodo njegova prihodnja poslanska prizadevanja še naprej »usmerjena v uspešno Slovenijo, ki jo bodo zaznamovali konkurenčno gospodarstvo, jasne perspektive za mlade, dostojno življenje za starejše in splošna blaginja celotnega prebivalstva«.

V pismu predsedniku SDS Janezu Janši pa je med razlogi za svoj izstop navedel ravnanje mariborskega lokalnega odbora, ki ga je nekoč vodil. Odbor je namreč na zadnji seji celo razpravljal, da bi ga morali izključiti iz stranke: »To je sodu dokončno izbilo dno. Napadi lokalnega odbora, potem ko nisem bil več predsednik, so bili do aktualnega poslanca in do dolgoletnega člana SDS nerazumni in zavržni ter so naredili nepopravljivo škodo.«

Kot je še dodal, njegove lojalnosti do politične družine ni bilo nikoli treba preizpraševati. »A lojalnost mora seveda biti vedno vzajemna. Takšna lojalnost je ključ za moč in stabilnost vsake organizacije in družine. Brez tega so razhodi neizbežni,« je še zapisal. Janši se je zahvalil za vse priložnosti in »politično šolo, ki je včasih bila težka, a me je skalila v trdoživega politika«.

image_alt
Iz SDS izstopila tudi Eva Irgl

Kalohov izstop iz SDS sledi izstopu poslanskih kolegov Anžeta Logarja in Eve Irgl. Odločitev je sprejel po torkovem pogovoru z Logarjem o tem, »komu in čemu bo ta nova stranka, ki je zdaj v ustanavljanju, alternativa«. »Logarja cenim kot sposobnega poslanca, ga tudi v končni fazi vidim kot nekoga, ki bo v prihodnosti definitivno pomemben politični faktor na tem našem političnem zemljevidu,« je dejal v ponedeljek. Njegova odločitev pa prihaja tudi po tem, ko ga SDS v kandidacijskih postopkih, ki so jih nedavno odprli, ni evidentirala kot kandidata za poslanca na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Tako kot Logar in Eva Irgl tudi Kaloh februarja ni podpisal izjave SDS, s katero se je preostalih 24 poslancev SDS zavezalo, da bodo do konca aktualnega sklica državnega zbora delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine. Poslanska skupina SDS je nato vsem trem odvzela članstvo v delovnih telesih parlamenta in jih v parlamentarni dvorani presedla v zadnjo vrsto.

Logar je v petek potrdil, da je v državni poslal tudi izstopno izjavo iz poslanske skupine SDS. Iz stranke je izstopil pred dobrim tednom, 9. oktobra, ob tem pa napovedal ustanovitev nove stranke do konca leta in posledično morda ustanovitev nove poslanske skupine. Do tedaj pa bo v parlamentu deloval kot nepovezani poslanec, je dodal. Pričakovati je, da bo Logarju sledila tudi poslanka Irgl, ki je v ponedeljek po 20 letih tudi izstopila iz SDS.

Logar je po nastopu na predsedniških volitvah lani z več somišljeniki, med katerimi je tudi poslanka Irgl, ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot.

Novembra lani je odstopil z mesta predsednika sveta SDS.

Predsednik SDS Janez Janša je Logarja in Irgl že pozval k vrnitvi poslanskega mandata, Logar pa je to možnost zavrnil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine