Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Gospodarstvo proti izjemi za javne uslužbence

Javni uslužbenci, napoteni na delo v tujino, bodo še prihodnje leto prejemali plačo, obračunano po stari zakonodaji.
Na mednarodnih misijah in operacijah je 278 pripadnikov Slovenske vojske, ki so napoteni na delo v tujino. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na mednarodnih misijah in operacijah je 278 pripadnikov Slovenske vojske, ki so napoteni na delo v tujino. FOTO: Leon Vidic/Delo
5. 10. 2023 | 05:00
5. 10. 2023 | 12:28
4:23

V nadaljevanju preberite:

V zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki ga je vlada poslala v državni zbor, je v 80. členu zapisana rešitev, da se sprememba obračunavanja plač javnih uslužbencev, napotenih na delo v tujino, ki jo je uvedel marca spremenjeni zakon o čezmejnem izvajanju storitev, zamakne za eno leto.

Spomnimo, plače vseh javnih uslužbencev, ki so napoteni na delo v tujino, so bile do zdaj urejene v skladu s 144. členom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je omogočal, da so se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri javnih uslužbencih, napotenih v tujino, plačevali od bruto plače, ki bi jo prejemali za enako delo v Sloveniji.

»Odločitev vlade, da za napotene javne uslužbence zagotovi enoletno prehodno obdobje izvajanja določil zakona o izvajanju čezmejnih storitev, je sprejemljiva zgolj in edino, če bo enako veljalo tudi za vse druge napotene delavce,« je stališče glavnega izvršnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije Mitje Gorenščka.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine