Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Golobov krog vse manj zadržan do priznanja Palestine

Skupina držav EU, vključno s Slovenijo, naj bi si prizadevala predvsem za to, da bi se jim pri priznanju pridružila Francija.
Pomembni premiki v največji vladni stranki in pri predsedniku vlade so se zgodili pod vplivom javnega ­mnenja, ki je v Sloveniji na strani Palestine. FOTO: Matej Družnik/Delo
Pomembni premiki v največji vladni stranki in pri predsedniku vlade so se zgodili pod vplivom javnega ­mnenja, ki je v Sloveniji na strani Palestine. FOTO: Matej Družnik/Delo
6. 4. 2024 | 05:00
6. 4. 2024 | 08:47
5:34

V nadaljevanju preberite:

Pol leta po začetku izraelske ofenzive na Gazo, ki ima genocidne razsežnosti, se spreminja slovensko javno mnenje o izraelsko-palestinskem konfliktu, s tem pa tudi odnos vladajoče politike do priznanja Palestine. Po precejšnji­ začetni zadržanosti se k priznanju vedno bolj nagibata tudi predsednik vlade Robert ­Golob in njegov krog.

Države, ki so naklonjene priznanju Palestine, med njimi je tudi Slovenija, naj bi si trenutno prizadevale predvsem za to, da bi se jim pridružila še Francija. To bo tudi ena od tem obiska francoskega predsednika Emmanuela Macrona pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ki naj bi se po načrtih zgodil konec aprila. Predsednik vlade bo sredi aprila obiskal Jordanijo, obisk pa naj bi imel predvsem humanitarno noto.

V slovenski politiki vlada soglasje, da mora predlog za priznanje podati vlada. Vsekakor se to ne bo zgodilo pred evropskimi volitvami oziroma oblikovanjem nove sestave evropske komisije, ko bodo znana nova razmerja moči v EU, ki bodo vplivala na hitrost priznanja Palestine.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine