Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Elektronska varuška brezplačna do jeseni

Kaj bo s projektom ministrstva za zdravje po septembru, ni znano.
Pri e-oskrbi je asistenčni center na voljo 24 ur. FOTO: Jure Eržen
Pri e-oskrbi je asistenčni center na voljo 24 ur. FOTO: Jure Eržen
16. 2. 2023 | 06:00
5:00

Zadnjega septembra se po poldrugem letu izteče trimilijonski projekt e-oskrbe na domu – brezplačne elektronske varuške pet tisočih starostnikov, invalidov in kronično bolnih oseb po državi. Več kot tisoč upravičencev zaradi zapolnitve razpoložljive kvote na e-oskrbo še čaka. Čeprav odziv dokazuje, da so takšni projekti za populacijo, ki predstavlja petino prebivalstva, še kako potrebni, je njegova usoda pol leta pred iztekom še neznana.

E-oskrba na domu je projekt ministrstva za zdravje, ki ga v celoti sofinancira Evropski socialni sklad, izvaja pa ga Telekom Slovenije skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). Kot smo izvedeli na Telekomu, je bilo zanj največ zanimanja v podravski, osrednjeslovenski, savinjski in gorenjski regiji ter v jugovzhodni Sloveniji; sledijo jim posavska, pomurska, zasavska in goriška regija. Po besedah Nataše Osolnik s Telekoma so zaradi velikega interesa z Zdusom ministrstvo za zdravje že sredi lanskega leta zaprosili za dodatne vire oziroma za morebitno povečanje razpoložljive kvote, a za zdaj uradnih povratnih informacij nimajo. »Prav tako nimamo informacij o morebitnem podaljšanju sofinanciranja storitve,« dodaja Osolnikova.

E-oskrba ranljivim omogoča, da dalj časa samostojno in varno bivajo v domačem okolju, skrajša čakanje na pomoč, omili posledice padcev in socialno izključenost, pripomore h kasnejšim odhodom v institucionalno varstvo in zmanjša obremenitev družin v skrbi za svojce, saj s pomočjo sodobne tehnologije – s pritiskom na gumb – zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom.

Ta je samo v zadnjih petih mesecih po podatkih Telekoma skupaj prevzel 9935 klicev uporabnikov e-oskrbe. V 141 primerih je bila potrebna intervencija nujne medicinske pomoči, gasilcev oziroma policije. Asistenčni center v povprečju vsak mesec obravnava 30 klicev zaradi padcev in 15 resnih zdravstvenih stanj. Koliko življenj je e-oskrba doslej rešila, je nehvaležno ugibati, pravi Osolnikova, a po uspešno opravljenih intervencijah vselej prejemajo zahvale tako uporabnikov kot njihovih svojcev.

Subvencije e-oskrbe v 29 občinah

Telekom Slovenije e-oskrbo sicer zagotavlja od leta 2017, kot del svoje redne ponudbe. Osnovni paket stane okoli 24 evrov, vključuje pa varovalni telefon in zapestnico z gumbom za klic na pomoč ter SIM-kartico z neposredno povezavo v asistenčni center. K sodelovanju v projektu Varni in povezani na domu sta Telekom in Zdus povabila tudi občine. Po zadnjih podatkih se je za subvencije občanom pri e-oskrbi odločilo 29 občin, nekatere jo sofinancirajo v celoti.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje je že pred tremi leti pokazala, da na urgenci zaradi poškodb pri padcu obravnavajo 24.900 starejših na leto, od teh jih 9200 potrebuje zdravljenje v bolnišnici, 510 pa jih umre, ker pomoč prispe prepozno oziroma ker ne dosežejo telefona, da bi poklicali pomoč.

V razvitih državah se z e-oskrbo v povprečju lahko pohvali približno desetina prebivalstva, starejšega od 65 let, kar bi v slovenskih razmerah pomenilo okoli 40.000 uporabnikov. Preden so aprila lani projekt brezplačne e-oskrbe pri nas začeli uresničevati, je bilo nanjo naročenih okoli 750 oseb. Starejših od 65 let je pri nas že okoli 450.000.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine