Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V ZDUS in ZPIZ zadovoljni z ukrepi vlade za pomoč upokojencem

Ukrepi predčasne pomoči se bodo financirali iz proračuna in ne bodo posegali v pokojninsko blagajno.
Upokojenci bodo deležni enakega dviga pokojnin, kot so se oktobra zvišale plače zaposlenih v javnem sektorju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Upokojenci bodo deležni enakega dviga pokojnin, kot so se oktobra zvišale plače zaposlenih v javnem sektorju. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. P. V.
27. 10. 2022 | 15:55
27. 10. 2022 | 18:21
4:13

Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal z generalnim direktorjem Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) Marijanom Papežem in s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janezom Sušnikom. 

Kot poročamo v Delu, je vlada na današnji seji sprejela zakon, ki bo omogočil, da se bodo pokojnine predčasno uskladile že novembra namesto februarja, in sicer za 4,5 odstotka, kot je že v ponedeljek napovedal predsednik vlade Robert Golob. Upokojenci bodo tako deležni enakega dviga pokojnin, kot so se oktobra zvišale plače zaposlenih v javnem sektorju.

Golob je na današnjem sestanku predstavnikoma ZDUS in ZPIZ pojasnil vse ukrepe vlade, namenjene upokojencem, da bodo ti jasni in tako komunicirani tudi naprej vsem upokojencem. V zadnjem tednu je po njegovih besedah namreč prišlo do šuma v komunikaciji, kateri so ukrepi, ki jih je vlada pripravila, in od kod se bodo financirali.

Ukrepe je razdelil na dva dela: izredno uskladitev pokojnin v višini 4,5 odstotkov, ki se začne z novembrom in traja novembra in decembra. Januarja pa ji bo sledila redna uskladitev pokojnin v skladu z obstoječim zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V istem zakonu je zajeta tudi zamrznitev dviga stroškov oskrbnin za največ 4,5 odstotkov.

»S tem smo želeli doseči dvoje: na eni strani preprečiti, da bi se plačevalo breme oskrbovancev in njihovim družin, na drugi strani pa vsem upokojencem že pred redno uskladitvijo pokojnin v novembru in decembru v podobnih zneskih zagotoviti dvig pokojnin in s tem zmanjšati stiske, v katerih so zaradi inflacije, draginje ali energetskih razmer,« je odločitev pojasnil Golob. 

Predčasni ukrepi se bodo financirali iz proračuna, in ne bodo posegali v pokojninsko blagajno, je poudaril Golob. Teh ukrepov bo letos za približno 90 milijonov. Od tega jih bo polovica razdeljenih kot predčasna uskladitev pokojnin, polovica pa v obliki energetskega dodatka, ki se izplačuje v novembru, in je odvisen od višine pokojnine. »Približno pol denarja gre najranljivejšim upokojencem v nominalnih zneskih in polovica vsem upokojencem enako glede na njihove pokojnine.«

Zagotovljena kontinuiteta višjih plačil

Predsednik ZDUS Janez Sušnik je dejal, da so vladni ukrepi zanje sprejemljivi. »Danes smo dobili jasen odgovor, kaj pomeni interventni zakon. Redna uskladitev pokojnin bo februarja v skladu s 105. in 106. členom tako, kot je v zakonu napisano. Denar za predhodno uskladitev pokojnin pa ne gre iz pokojninske blagajne, ampak iz proračuna.« Sušnik meni, da je dobro, da bodo upokojenci dobili nekaj denarja že novembra in decembra, ko so prazniki, da bodo tako lažje premostili stiske. Redna uskladitev pokojnin v februarju pa velja za mesec nazaj, zato je zagotovljena tudi kontinuiteta višjih izplačil. 

Generalni direktor ZPIZ Marijan Papež kot pomembno sporočilo ocenjuje dejstvo, da vlada ne posega v redno uskladitev pokojnin, ampak glede na razmere že prej zagotovavlja začasno uskladitev, ki omogoča, da bodo upokojenci že novembra in decembra dobili za 4,5 odstotka višjo pokojnino. Pomembno je tudi, da bodo najranljivejši upokojenci že preko energetskega dodatka isti znesek v skupni višini 45 milijonov evrov dobili novembra. »Tako je bilo poskrbljeno tako za vse upokojence kot za tiste najbolj ranljive.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine