Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nova vlada na prvi seji zamenjala vodje policije, Sove in Ukoma

Slovenija je dobila 15. vlado. Podprlo jo je 53 poslancev, proti je glasovalo 28 poslancev.
Nova vlada Roberta Goloba. FOTO: Matej Družnik/Delo
Nova vlada Roberta Goloba. FOTO: Matej Družnik/Delo
V. U., U. E., B. T., M. B., STA
1. 6. 2022 | 00:55
2. 6. 2022 | 08:25
23:47

01.00

Vlada je na sredini ustanovni seji zamenjala svoje predstavnike v svetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in predstavnike v svetu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

V svetu NIJZ so kot predstavnike vlade razrešili Roka Tavčarja, Mateja Forteja, Marijo Rogar in Silvo Duh. Za preostanek mandata pa so v svet zavoda NIJZ imenovali Mitjo Blagajneta, Mileno Kramar Zupan, Braneta Bregarja in Andraža Jaklja.

V svetu NLZOH je vlada kot predstavnike vlade razrešila Matjaža Trontlja, Špelo Jovanovič-Gaberšek, Miro Kos Skubic in Omarja Hanuna. V svet NLZOH so za preostanek mandata imenovali Simono Gerenčer, Sonjo Bezjak, Janeza Jesenovca in Luko Kajtno.

00.10 

Vlada je na ustanovni seji s položaja generalnega direktorja policije razrešila Antona Olaja in na njegovo mesto kot v. d. imenovala nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava. Zadnji dve leti je opravljal funkcijo višjega policijskega svetnika in je bil premeščen v prostore policijske akademije v Tacnu.

Vlada je razrešila tudi direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti imenovala dosedanjega vodjo protiobveščevalnega oddelka Sove Joška Kadivnika, je po današnji seji vlade potrdil premier Robert Golob.

Uroša Urbanijo pa bo na čelu Urada vlade za komuniciranje (Ukom) kot vršilec dolžnosti direktorja nadomestil Dragan Barbutovski. S položaja generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo je bil razrešen dr. Jaroš Britovšek, njegovo mesto bo kot v. d. zasedel Andrej Fefer. Na čelu Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja pa bo dr. Damjana Žuglja zamenjala Anika Vrabec Božič. Kot vršilec dolžnosti direktorja Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo pa je vlada namesto Mateje Lekan Štrukelj imenovala Rada Feleta.

Za podpredsednike vlade so bili imenovani Tanja Fajon, Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan. Za generalno sekretarko vlade je bila imenovana Barbara Kolenko Helbl. Vlada je na ustanovni seji imenovala tudi večino državnih sekretarjev. 

21.50 

Robert Golob je zagotovil, da bo nova vlada izkoristila poletje za pripravo na jesen, ko se bo treba odzvati na izzive v zdravstvu ter prehransko in energetsko draginjo. »Pred nami so zahtevni meseci, imamo privilegij, da so nam volivci podelili veliko mandatov, in imamo trdno koalicijo,« je dejal. Vlada bo začela s prvo sejo.

21.45 

Nekdanji premier Janez Janša je poudaril, kaj vse je njegova vlada v zadnjih dveh dneh storila in da je država v dobrem stanju. Robertu Golobu je zaželel vso srečo in dobre rezultate. 

21.18 

Janez Janša je Robertu Golobu predal premierske posle, je vlada zapisala na twitterju.

21.00

Trenutno poteka predaja poslov med Janezom Janšo in Robertom Golobom. Takoj za tem bo sledila seja nove vlade. Golob je dejal, da je na dnevnem redu kar nekaj točk, med katerimi niso samo imenovanja. Izvedena bo sicer večina imenovanj državnih sekretarjev in nekaterih uradov. »Mislim pa, da je pravilno, da se najprej stvari izvedejo in potem o njih govorimo,« je dejal.

Poudaril je, da bo do prihodnjega tedna izvedena revizija vseh škodljivih ukrepov zdaj že bivše vlade. Napovedal je, da bodo izpeljali revizijo vseh imenovanj, premestitev, spornih poslov in spornih sprememb zakonodaje. »Hočemo imeti pregled,« pravi. Potem pa se bodo sproti odločali, kaj od tega je treba vrniti v prejšnje stanje, »če hočete v normalno stanje«.

image_alt
Franci Matoz odstopil z vrha slabe banke, odstopil tudi šef FURS

Glede bodoče zunanje politike Slovenije pa je dejal, da se Slovenija vrača na svoje mesto v Evropi, v jedrno Evropo. Partnerji lahko od vlade pričakujejo, da bo bistveno bolj predvidljiva in usmerjena v krepitev Evropske Unije. »Ne pa da poskušamo s solo akcijami iskati neko svojo zvezdniško mesto, tam kjer mogoče niti ni oportuno, da ga iščemo,« je zaključil.

20.40

Predsednik vlade Robert Golob je po imenovanju vlade v DZ v izjavi za medije dejal, da je ta vlada edinstvena, saj je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države. Ministrom se je zahvalil za odločnost, da izpolnijo ljudsko voljo. Napovedal je tudi, da bodo do prihodnjega tedna izpeljali revizijo vseh škodljivih ukrepov bivše vlade.

Golob je po imenovanju vlade izrazil veselje in ponos nad svojo vladno ekipo, ki sestavlja 15. slovensko vlado. »Ta vlada je v marsičem edinstvena, edinstvena pa je tudi v tem, da je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države,« je dejal.

Kot je povedal Robert Golob, bo do naslednjega tedna izvedena revizija vseh škodljivih ukrepov zdaj že bivše vlade.  FOTO: Jure Eržen/Delo
Kot je povedal Robert Golob, bo do naslednjega tedna izvedena revizija vseh škodljivih ukrepov zdaj že bivše vlade.  FOTO: Jure Eržen/Delo

20.00

Vlada sporoča, da bo predsednik vlade Robert Golob danes ob 20.15, prevzel posle od dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Po primopredaji se bo vlada ob predvidoma 20.45 sestala na prvi redni seji.

19.48

Ministrice in ministri so zasedli prostor v dvorani Državnega zbora, namenjen vladi.

19.40

Novi ministri in ministrice prisegajo, da bodo spoštovali pravni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

19.32

Nova vlada je sprejeta z 53 glasovi za in 28 proti.

19.31

Začelo se je glasovanje.

19.30

Očitno raznolikost ni dobro razumljena, je bil kratek komentar Roberta Goloba.

19.18 

Predsedica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) je opozorila, da je ustavno sodišče večkrat dokazalo nezakonitost ukrepov pretekle vlade in dejala, da prihodnja vlada nikoli ne bo šla nad mirne protestnike s policijo, solzivcem in aretacijami. 

19.04

Še enkrat je opozoril, da bodo rekordno hitro analizirali vsa imenovanja in vse posle pretekle vlade v zadnjem času.

19.00

»Svoboda je nekaj, kar so ljudje izbrali 24. aprila. To je vse, kar vi niste,« je opoziciji sporočil Golob. Dodal je, da nas raznolikost bogati, tudi vlada je načrtno sestavljena zelo raznoliko. Druga je uravnoteženost med politiko, stroko. Večina izzivov je čezresorskih. Pozval je opozicijo, naj jih ocenjujejo po rezultatih. Opozoril je na to, da nihče ni verjel, da bodo zmagali na volitvah in da bodo vlado oblikovali rekordno hitro.

18.58

Besedo je dobil Robert Golob.

18.52

Darko Krajnc (Gibanje Svoboda) je opozoril, da ni problematiziral zakonov v času covida-19, bodo pa opravili analizi vse zakonov, imenovanj in prijateljskih poslov v zadnjih dveh mesecih.

18.46

Alenka Jeraj (SDS) je dejala, da so se trudili zagotoviti lepšo prihodnost, na veliko področjih je to tudi uspelo, zdaj pa obljubljajo lepšo prihodnost. Priznala je, da so se kdaj tudi zmotili, vendar so bile razmere izredne in so se vsi učili.

18.04

Odhajajoča vlada je Poljanski dolini dala 18 milijonov evrov, je Golobu povedal Žan Mahnič (SDS), dodal, da njegove vlade ne bo podprl, jo bo pa sodil po dejanjih. Pohvalil pa je predlog štirih županov med ministri, saj to daje upanje na boljšo regionalno politiko.

17.57

»Po koalicijski pogodbi nimamo socializma, imamo pa solidarno prihodnost,« je dejal Miha Kordiš (Levica), ki bi bil sicer vesel socializma v koalicijski pogodbi.

17.45

Nataša Sukič iz Levice se veseli konca diskriminacije beguncev in odstranitve rezilne žice na mejah.

17.30

Janez Žakelj (NSi) je povedal, da bodo osem politikov in devet strokovnjakov med ministrskimi kandidati budno spremljali, bodo pa konstruktivna opozicija. Vlade sicer danes ne bo podprl.

17.20

Po številnih kritikah na račun predlagane vlade iz sedanje opozicije in nezaupanja do novih ministrov, je Mojca Šetinc Pašek, poslanka Gibanja Svoboda, opozorila na stotine bomb, ki da jih je pustila odhajajoča vlada tik pred in tudi po volitvah. Nova ministrska ekipa bo morala svoja področja najprej razminirati. Med mine sodijo tako nameščeni politični kadri in več projektov v zadnjem hipu.

16.15

Stekla je razprava prijavljenih poslank in poslancev. Napovedanih jih je kar 36.

16.12

Matej T. Vatovec iz Levice je kritično povzel več potez odhajajoče vlade. V Levici v ministrski zbor pošiljajo dve ekipi. Prva se bo morala spopasti z grožnjo revščine, ki močno obremenjuje mnoge, tudi zaposlene in upokojence, druga z vprašanji kulture. Napovedal je, da bodo celoten ministrski zbor potrdili.

16.01

Meira Hot iz Socialnih demokratov je spomnila na nekatere ključne elemente koalicijske pogodbe in napovedala, da bodo Socialni demokrat listo kandidatov soglasno podprli.

15.45

Vida Čadonič Špelič je v imenu poslanske skupine NSi navedla, da potrebujemo vlado izkušenih ministrov, ki so strokovnjaki. V NSi je izpostavila velike razlike med ministrskimi kandidati. Nekateri so izkazali strokovnost, dobro poznavanje področja in jasne vizije. Takšne kandidate so podprli ali pa so se ob glasovanju vzdržali, je navedla. Skrbijo jih »novi socialistični eksperimenti« in uvedba novih davkov. Napovedala je, da bodo konstruktivna opozicija, vlade ne nameravajo podpreti.

15.53

Ob seji: Dejan Zavec, poslanec Gibanje Svoboda: »Robert Golob je izjemen motivator, izjemen učitelj in izjemen poslušalec. Na najpomembnejših področjih zna povezati in združiti ljudi. To je to, kar potrebujemo v državi. Vse kar počne, je že napisano in preizkušeno. Vlada bo gotovo do konca izpeljala svoj mandat, bojim pa se, da če bo preveč uspešna, je volivci več ne bodo izpustili iz oblasti.«

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

15.43

Anže Logar je v imenu poslanske skupine SDS v času, ko odhajajoča vlada še kadruje, navedel, da je potrebno kadrovske politike dvakrat premisliti, sedaj pa se gremo postavljanje vlade v rekordnem času. Tej vladi je napovedal medijske medene mesece, nemara leta. Z medijske strani namreč ne bo korektiva, je prepričan.

Podobno meni tudi glede korektiva s strani civilne družbe. Bodo tisti, ki ustvarjajo vrednosti, ali kmetje imeli sogovornike v vladi, se je vprašal. V nadaljevanju se je negativno odzval na številne kandidature ministrov. Kakšno med njihovimi predstavitvami je, tako je navedel, poslušal s spuščeno čeljustjo. Koalicijsko pogodbo je na dan, ko se glasuje o novi vladi, označil za mrtvo črko na papirju. V poslanski skupini bodo glasovali proti Golobovi kandidatski ekipi, je napovedal.

15.24

Stališče poslanske skupine Gibanja Svoboda je podal Borut Sajovic. Kandidatkam in kandidatom za ministre je čestital. »V žarišče, v center in fokus bo vlada postavila ljudi,« je bil prepričan in se mdr. obregnil ob rekordne zaslužke trgovcev ter napovedal »pravično in pošteno razbremenitev bremen«. Na področju regulative zdravstva pa je napovedal »še nikoli viden interventni, finančno jasno podprti zakon«, ki bo »maraton, tek na dolge proge«. Gibanju Svoboda gre za rezultat in za to, da se dosegajo goli, je še primaknil, zatem ko je navedel, da jim proceduralni zapleti ne škodijo in jih razumejo kot izziv. Poslanska skupina Gibanja Svoboda bo seveda kandidate podprla.

15.01

Poročilom delovnih teles DZ sledi predstavitev stališč poslanskih skupin v DZ. V imenu narodnih skupnosti jih je uvedel poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Obe skupnosti si želita čimprejšnjega sporazuma o sodelovanju, v katerem bi zapisali konkretne naloge, je poudaril. Denimo glede gradnje in obnove šol in vrtcev obeh manjšin, velike težave pa imajo po njegovih besede tudi na RTV. Dodatna sredstva si želijo tudi na področju gospodarske osnove, ki bi omogočila nadaljnji razvoj obeh narodnih skupnosti. Listo kandidatov vsekakor podpirajo, je povedal.

14.39

Ob seji: Vida Čadonič Špelič, poslanka NSi: »V NSi smo zaskrbljeni, ker ta vlada že dlje časa napoveduje dvig davkov, se pravi, da bi segla v žepe državljanov. Pri poslušanju kandidatov za ministre smo ugotovili, da različno tolmačijo koalicijsko pogodbo, zato v resnici ne vemo, kje smo in kaj lahko pričakujemo. Na področju zdravstva vsi vemo, da je treba začeti s spremembi zdravstvenega sistema, ta vlada pa napoveduje eksperiment, ki naj bi trajal 18 mesecev.

Po drugi strani pa je treba pogledati v razvite sisteme po Evropi in od tam prenesti dobre rešitve. Posebej pa bi rada poudarila skrb za ugled Slovenske vojske. Sedaj ko se cela Evropa oborožuje, mi stopamo dva koraka nazaj, ko govorimo o teritorialni obrambi in partizanskem načinu bojevanja. V koalicijski pogodbi niti z eno samo besedo ni omenjena zveza Nato, na katero stavi vsa razvita Evropa. Pri tem se sprašujemo, kakšna je naša varnost in v čigavih rokah.«

14.03

Ob seji: Eno prvih pomembnejših kadrovanj bo na današnji prvi seji vlade tudi imenovanje novega direktorja Sove. To bo po naših informacijah postal Joško Kadivnik, izkušeni obveščevalec, ki bo na tem mestu zamenjal odvetnika Janeza Stuška, kader Janeza Janše.

image_alt
Joško Kadivnik bo vodil Sovo

13.59

Ob seji: Tanja Fajon, predsednica SD, podpredsednica vlade: »Zadovoljna sem, kako so potekala zaslišanja kandidatov za ministre. Smo dobra ekipa in sodelovanje med nami je vzpodbudno. Danes pričakujem solidno podporo vladi in čaka nas precej trdo delo. Glede na to, kako smo delali do sedaj, sem optimistična, da bi vlada delala skupaj ne le štiri leta, ampak dva mandata. Kot zunanja ministrica najprej potujem v Bruselj, upam pa, da tudi v Berlin.«

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

13.45
Začela so se poročila posameznih delovnih teles DZ, pred katerimi so se v minulih dnevih predstavili ministrski kandidati. Predvidoma bodo potekala okoli uro in pol, saj je teh teles, ki so predstavitve kandidatov opredelile kot ustrezne, 15.

13.40 

Golob je glavnino govora namenil predstavitvam posameznih kandidatov za ministre. Med drugim je izpostavil bogato kariero Tanje Fajon v Evropskem parlamentu, Luka Mesec bo po njegovih besedah zaradi aktivnosti na področju socialnih pravic in borbe za pravično državo dober minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Navedel je še pretekle izkušnje kandidata za obrambnega ministra Marjana Šarca z vodenjem vlade in pred tem občine. Izkušnje v slovenskem in mednarodnem prostoru ter jasna in odločna stališča bodo po njegovih besedah kandidatki za ministrico za pravosodje Dominiki Švarc Pipan pomagale pri vračanju veljave pravni državi.

Kandidat za ministra za infrastrukturo Bojan Kumer ves čas niha med gospodarstvom in izvršno oblastjo ter ima občutek za zakonodajo, naloga kandidatke za ministrico za notranje zadeve Tatjane Bobnar pa bo po njegovih besedah depolitizacija policije, pri čemer ji bo koristilo dobro poznavanje policijskega ustroja.

Predstavil je tudi druge ministrske kandidate, kot zadnjega kandidata za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana: »Ne samo, da je izjemen človek, pač pa je eden redkih, ki so si pred leti upali povedati, da sistem ne deluje.«

Kot je povedal ob zaključku, se mu je zdelo pomembno, da poda osebno noto nanje, četudi je bil zaradi tega predolg. Veseli se bodočih tednov, mesecev, let in mandatov, je bil optimističen v zadnjih besedah.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

13.21

Ob seji: V DZ ob robu izredne seje odmeva kandidatura Damirja Črnčeca za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, ki ga bo vodil nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, sicer predsednik LMŠ, ki pripada Gibanju Svoboda.

V preteklosti je Črncecu najbolj nasprotovala stranka Levica, ki je zdaj del vladajoče koalicije. Koordinator Levice Luka Mesec je danes močno omilil nasprotovanje Črnčecu: »Vsak minister je sam odgovoren za svoj resor.« Črnčec je obrambni in varnostni strokovnjak, nekdanji direktor Sove. Je tudi avtor koncepta teritorialne obrambe, ki ga je Šarec predstavil v ponedeljek na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom.

image_alt
Damir Črnčec iz ozadja stopa v ospredje

13.17

Robert Golob je uvodoma spomnil, da so prioritete vlade, ki jo predlaga, znane. Sam je njen koncept imenoval kot koncept uravnoteženosti in raznolikosti. Kot »vlado dveh svetov«, sestavljeno iz izkušenih politikov in strokovnjakov. Od 17 ministrov bo izkušenih politikov osem ali devet, je povedal. Gre za politike, izkušene na mednarodnem področju, kot je, denimo, nekdanja evropska poslanka Tanja Fajon, v državni politiki, kot so nekdanji ministri in predsednik vlade, ter politiki z izkušnjami na lokalnem nivoju, tudi z županskimi.

»Polovica vlade je izkušena,« je poudaril, v drugi polovici pa bodo strokovnjaki, bodisi tisti z akademsko kariero bodisi s kariero v posamezni stroki, torej tisti, ki so svoje dosežke realizirali področno in jih širša družba kot takšne tudi prepoznava. »Verjamem, da moramo politični svet nadgraditi s strokovnjaki,« je dodal. Vlada bo imela pet ministrov z doktorati.

Poudaril je tudi uravnoteženost po spolnih kvotah, po razmerju med moškimi in ženskami. Vlada bo sicer imela več kot 40 odstotkov ministric. Dodal je še, da ne pričakuje stotih dni miru, ker razmere tega ne dovoljujejo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

13.07

Na izpraznjeno poslansko mesto Roberta Goloba, ki bo mandatar, je DZ brez glasu proti izglasoval Bojana Čebelo, dosedanjega župana Borovnice.

13.01

Tretjo izredno sejo DZ je uvedla predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, poslanci so se najprej z minuto molka poklonili spominu na pokojnega pisatelja Borisa Pahorja

13.00

Poslanci državnega zbora bodo na izredni seji, ki se je začela ob 13. uri, odločali o novi vladi. Potem ko je sedemnajst kandidatov za ministre prestalo zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, bodo poslanci danes potrjevali celotno ministrsko listo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Za uvodno dejanje je napovedana predstavitev novega mandatarja Roberta Goloba, čemur bo predvidoma sledila več kot sedemurna razprava, novi premier pa bo prevzel posle od svojega predhodnika Janeza Janše. Pričakovati je, da bo vlado najverjetneje podprlo najmanj 53 koalicijskih glasov.

image_alt
Slovenija bo danes dobila 15. vlado

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je sicer potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Dnevni red predvideva, da bodo uvodni predstavitvi sledila poročila matičnih delovnih teles DZ, pred katerimi so se že predstavili kandidati za ministre, zatem bodo svoja stališča predstavile poslanske skupine nove sestave DZ in poslanci. V razpravi jih je napovedanih kar 36. Zadnja točka bo znova pripadla Golobu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine