Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovenija bo danes dobila 15. vlado

Potrjevanje v državnem zboru: Takoj na prvi seji nove vlade napovedano kadrovanje. Kdo odhaja kam?
Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, bo 38 dni po volitvah dobil svojo vlado. FOTO: Jure Makovec, Afp
Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, bo 38 dni po volitvah dobil svojo vlado. FOTO: Jure Makovec, Afp
Su. K., Ba. E.
1. 6. 2022 | 05:00
1. 6. 2022 | 06:35
3:13

Potem ko je vseh sedemnajst kandidatov za ministre prestalo zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, bodo poslanci danes potrjevali celotno ministrsko listo. Robert Golob, mandatar, ima najprej na voljo pol ure za obrazložitev, nato pa je napovedana še sedemurna razprava. Vlado bo najverjetneje podprlo najmanj 53 koalicijskih glasov.

image_alt
Robert Golob, politik novega kova

V večernih urah bo 15. slovenska vlada predvidoma že opravila prvo sejo. Pričakovati je, da bodo na dnevnem redu menjave na vrhu Slovenske obveščevalno-varnostne službe (Sova), vojaške obveščevalno-varnostne službe in Policije, kjer bo predvidoma Antona Olaja zamenjal Boštjan Lindav. Vladni urad za komuniciranje (Ukom) pa bo prevzel direktor slovenskega British Councila Dragan Barbutovski. O točnem dnevnem redu koalicijski partnerji še molčijo, a tako predsednik vlade kot večina ministrov oziroma ministric naj bi že danes dobila pomoč pri vodenju svojih resorjev.

Poleg že znanih državnih sekretarjev, ki so jih posamezni kandidati za ministre že razkrivali na zaslišanjih v minulih dneh, je zdaj znano še, da bo to funkcijo na gospodarskem ministrstvu poleg nekdanjega predsednika SD Dejana Židana zasedel še strateški komunikator SD Matevž Frangež. Na ministrstvu za pravosodje bosta državna sekretarja nekdanji evropski poslanec Igor Šoltes ter diplomat in pravnik Sebastjan Zbičajnik. Nekdanja obrambna in pravosodna ministrica Andreja Katič pa se bo v vlado vrnila, ko se bodo uveljavile spremembe zakona o vladi, kot državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Vlada bo sprejemanje kadrovskih potez nadaljevala predvidoma v petek, ko se bo sestala na še eni seji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine