Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Dušan Merc razkril razloge za odstop s položaja predsednika

Odstopno izjavo je poslal na upravni odbor društva, ki pa je še ni obravnavalo. Za Delo je spregovoril o razlogih za svojo odločitev.
Na čelu društva je Merc nasledil Aksinjo Kermauner in Iva Svetino, ki sta prav tako odstopila pred zaključkom mandata. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Na čelu društva je Merc nasledil Aksinjo Kermauner in Iva Svetino, ki sta prav tako odstopila pred zaključkom mandata. FOTO: Tomi Lombar/Delo
26. 9. 2024 | 13:51
26. 9. 2024 | 20:51
3:24

Odstop Dušana Merca z mesta predsednika Društva slovenskih pisateljev (DSP) je marsikoga presenetil, saj je veljal za enega najbolj uspešnih predsednikov, ki je prevzel društvo v turbulentnem obdobju finančnih negotovosti in zaostrenih odnosov.

Društvo slovenskih pisateljev se uvršča med najstarejša civilna združenja pri nas, saj je bilo ustanovljeno že leta 1872 na pobudo Davorina Trstenjaka. Skozi zgodovino Slovenije je igralo pomembno vlogo, nazadnje med osamosvajanjem. Stanovsko društvo združuje slovenske pisatelje, podpira njihovo ustvarjalnost, predlaga in sprejema predpise, ki urejajo avtorske pravice, organizirajo književne nastope, kulturna srečanja, simpozije, dogodke za spodbujanje branja in širjenje mladinske književnosti - vsako leto podeli literarno nagrado desetnica za mladinsko in otroško literaturo. Eden večjih projektov društva je tudi vsakoletni Mednarodni literarni festival Vilenica.

image_alt
Društvo pisateljev Gabrieli Babnik Ouattara izreklo javni opomin

Dušan Merc je že tretji zaporedni predsednik društva, ki ni redno zaključil mandata (pred njim sta mesto predsednika zasedala Ivo Svetina in Aksinja Kermauner). »Svoj mandat sem nastopil sredi mandata prejšnje predsednice. Društvo slovenskih pisateljev sem vodil pet let, kar je dovolj. Za to sem se odločil po tem, ko sem se upokojil. Postal sem penzionist in brez posla, kar me je motilo. Sedaj pa me to ne moti več, sedaj se bom posvečal sebi. Dokler ne bo izvoljen nov predsednik ali predsednica, bom še naprej tehnično opravljal zadolžitve predsednika,« je za Delo pojasnil Dušan Merc.

Mesto predsednika društva DSP je nastopil maja 2019, ko je bil širši javnosti poznan kot avtor in predvsem dolgoletni ravnatelj ljubljanske OŠ Prule; neredko je jasno in brez dlake na jeziku razgrinjal izzive šolstva in zagovarjal stališča, ki niso bila vedno skladna z mnenjem večine. Zvest svojim pogledom je ostal tudi kot predsednik društva DSP. »Odločitev za odstop je bila sila preprosta, saj nimam več motivacije. Ocenjujem, da sem svoje delo zaključil. Delo, zaradi katerega sem prišel v društvo, sem opravil. Sedaj finančno dobro stoji, medsebojni odnosi so vredu, zato ne vidim več potrebe, da ostanem. Naj mladi prevzamejo društvo, odgovornost za delo društva, stari pa se umaknemo. Ni bilo posebnega razloga, to se mi tudi ne zdi poseben dogodek.«

Do sedaj je imelo društvo 29 predsednikov, med njimi so slavna imena, kot so Oton Župančič, Miško Kranjec, France Bevk, Ciril Kosmač, Matej Bor, Anton Ingolič, Slavko Pregl in Tone Pavček. Predsednici sta doslej bil ile dve, omenjena Aksinja Kermauner in Mira Mihelič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine