Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Državni svetniki z vetom nad zakon o izvrševanju proračuna

Državni zbor bo moral o zakonu glasovati še enkrat, za potrditev proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti bo potrebna podpora večine poslancev.
Finančni minister Andrej Bertoncelj in premier Marjan Šarec bosta morala po vetu državnega sveta dobiti za zakon o izvrševanju proračuna podporo vsaj 46 poslancev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Finančni minister Andrej Bertoncelj in premier Marjan Šarec bosta morala po vetu državnega sveta dobiti za zakon o izvrševanju proračuna podporo vsaj 46 poslancev. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. J., STA
28. 11. 2019 | 14:50
28. 11. 2019 | 15:07
1:47
Ljubljana – Državni svet je po pričakovanju izglasoval odložilni veto na prejšnji teden sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti. V njem zapisani znesek povprečnine se zdi svetnikom prenizek za zagotavljanje financiranja dejanskih stroškov občin. DZ bo moral zdaj o zakonu odločati ponovno.

Zakon je povprečnino za leto 2020 določil v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra. Ti številki sta prvič v celoti izračunani po metodologiji iz zakona o financiranju občin, je državna sekretarka Saša Jazbec s finančnega ministrstva poskušala odvrniti državne svetnike od izglasovanja odložilnega veta.

A med svetniki je prevladalo prepričanje, da v zakonu zapisana povprečnina ne zadošča za pokritje vseh stroškov izvajanja zakonsko določenih nalog občin. Odložilni veto so izglasovali soglasno, s 25 glasovi za. DZ bo moral zdaj o zakonu glasovati še enkrat, vendar ga bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46. Prvič je sicer za glasovalo 48 poslancev, 41 pa jih je bilo proti. Med zadnjimi je kot edini koalicijski poslanec Robert Polnar iz Desusa.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine