Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Delodajalci za prvo polletje 2023 napovedujejo dodatno zaposlovanje

Najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva ter zdravstva in socialnega varstva, kjer jih skoraj tri četrtine pričakuje težave z iskanjem kadra.
V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, prodajalci in natakarji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, prodajalci in natakarji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
20. 12. 2022 | 09:51
20. 12. 2022 | 10:10
2:20

Delodajalci v Sloveniji za prvo polovico leta 2023 napovedujejo 2,6-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 36.300 zaposlitev. Na drugi strani se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave z iskanjem kadra tudi v prihodnje pričakuje dobra polovica delodajalcev, je pokazala raziskava Zavoda RS za zaposlovanje.

Najobetavnejše napovedi glede gibanja zaposlovanja so v gradbeništvu, gostinstvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, kažejo rezultati najnovejše raziskave Napovednik zaposlovanja, v kateri je oktobra in novembra sodelovalo več kot 2800 delodajalcev z desetimi ali več zaposlenimi iz vse Slovenije.

Pomanjkanje kandidatov za zaposlitev čuti dobra polovica delodajalcev

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, prodajalci in natakarji.

S pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev se je v zadnjih šestih mesecih soočalo več kot polovica delodajalcev (56,8 odstotka). V skupini velikih delodajalcev se jih je s pomanjkanjem ustreznih kadrov srečevalo več kot 80 odstotkov.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Podatki še kažejo, da se neskladja na trgu dela poglabljajo, težave delodajalcev z iskanjem kadra so vse pogostejše, pravijo na zavodu. Dobra polovica delodajalcev (53,9 odstotka) tudi v prihodnje pričakuje težave z iskanjem kadra. Najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva ter zdravstva in socialnega varstva, kjer jih skoraj tri četrtine v prihodnosti pričakuje težave z iskanjem kadra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine