Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ob sproščanju ukrepov pozivi k pazljivosti na cestah

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
S. S., M. B., STA
21. 1. 2021 | 07:37
21. 1. 2021 | 20:06
28:00




20.05 Članice EU z dogovorom o vzajemnem priznavanju testov

Članice EU so se danes dogovorile o skupnem okviru za vzajemno priznavanje izidov testov za diagnostiko covida-19 in za okrepljeno uporabo hitrih antigenskih testov. Gre za priporočilo, ki ni zavezujoče. Opredeljuje najboljše prakse in spodbuja članice, naj jih upoštevajo. Priporočilo poleg vzajemnega priznavanja hitrih antigenskih testov in testov PCR med članicami unije vključuje tudi izmenjavo podatkov na digitalnih platformah, oblikovanje skupnega seznama hitrih antigenskih testov, ki naj bo prožen in naj ustrezno upošteva mutacije virusa, ter opredelitev okoliščin, v katerih se svetuje uporaba hitrih testov, na primer v primeru stikov potrjenih primerov in izbruhov bolezni.

19.15 Evropski poslanci podprli pravico do odklopa pri delu od doma

Evropski poslanci v zakonodajni pobudi pozivajo Evropsko komisijo k oblikovanju zakonodaje, ki bo tistim, ki delajo na daljavo, omogočila digitalni odklop zunaj delovnega časa. Za delovne namene se uporablja vse več digitalnih orodij. Evropski poslanci so poudarili, da je to privedlo do kulture stalne povezanosti, ki negativno vpliva na usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih. Delo od doma je sicer ključnega pomena za ohranjanje delovnih mest in poslovanje med pandemijo covida-19, vendar zaradi dolgih delovnikov in vse večje zahtevnosti prihaja do porasta primerov tesnobe, depresije, izgorelosti in drugih težav z duševnim in fizičnim zdravjem, so navedli.

Podčrtali so, da je pravica do odklopa temeljna pravica, ki delavcem zagotavlja, da jim zunaj delovnega časa ni treba opravljati z delom povezanih nalog, kot so telefonski klici, pisanje elektronskih sporočil in drugo digitalno komuniciranje. Prav tako jim teh nalog ni treba opravljati med počitnicami in drugimi oblikami izostankov od dela.

18.15 V Avstriji podaljšujejo ukrepe

V Avstriji bo javno življenje zaradi boja proti covidu-19 ustavljeno še vsaj do 3. februarja. Glavni odbor parlamenta je danes prižgal zeleno luč za načrte vlade za podaljšanje ukrepov in za uvedbo obveznosti nošenja mask tipa FFP2 s povečano zaščito v javnem prometu in trgovinah. Povečali so tudi obvezno razdaljo v javnosti na najmanj dva metra. Uvedli so še tedensko testiranje za zaposlene v zdravstvu in domovih za ostarele. To bo obvezno tudi za zaposlene v trgovinah in drugih storitvenih dejavnostih, kjer prihaja do stikov s strankami. Prav tako se bodo morali redno testirati učitelji. Kdor ne bo testiran, bo moral nositi masko tipa FFP2, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

18.05 JAZMP: Hitri testi niso ogrozili javenga zdravja

Na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) so za STA pojasnili, da doslej v nadzorih hitrih antigenskih testov, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm za potrebe množičnega testiranja prebivalstva, ni zaznala, da bi bilo s testi ogroženo javno zdravje, zato testiranja ni prepovedala.

JAZMP je v sklopu inšpekcijskega postopka, ki ga vodi zoper zavezanca Majbert Pharm, izvedla dodatnih 15 nadzorov v različnih zdravstvenih domovih po Sloveniji, da bi preverili skladnost ter izpolnjevanje pogojev za dajanje na trg in v uporabo antigenskega testa proizvajalca Shenzhen Ultra-Diagnostic Biotec. Tekom nekaterih nadzorov v zdravstvenih domovih je JAZMP ugotovil, da se v okviru testiranja, za odvzem nosno-žrelnega brisa uporablja domnevno sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je tistim zdravstvenim domovom izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo. Poleg tega so inšpektorji 7. januarja opravili nadzor v prostorih družbe Majbert Pharm in jim z začasno odločbo odredili odpoklic teh neskladnih paličic, prav tako so jim prepovedali paličice dati na trg.

Pri tem na JAZMP poudarjajo, da pri Majbert Pharm opravljajo nadzor izključno v okviru svojih pristojnosti, in sicer preverjajo, če celoten izdelek - torej celotni komplet, ki poleg testa vključuje tudi paličico za jemanje brisa - izpolnjuje zahteve iz zakona o medicinskih pripomočkih in podzakonskih predpisov.

Hitro testiranje na Kongresnem trgu. FOTO: Marko Feist/Delo
Hitro testiranje na Kongresnem trgu. FOTO: Marko Feist/Delo


17.45 Sviz opozarja na zmedo pri testiranju

Pred delnim odpiranjem šol sindikat Sviz opozarja na zmedo glede testiranja zaposlenih na novi koronavirus s hitrimi testi. Medtem ko okrožnica šolskega ministrstva, ki so jo osnovne šole prejele v sredo, testiranje zaposlenih priporoča, pa je ministrica Simona Kustec danes povedala, da bo testiranje obvezno. Sviz jo poziva k preklicu te napovedi. Dan pred torkovo vrnitvijo otrok v vrtce in šolarjev prvega triletja v šolske klopi v devetih od 12 slovenskih regij je predvideno testiranje zaposlenih s hitrimi testi na novi koronavirus.

Po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) bo testiranje težko izvedljivo, še posebno zato, ker ni izdelanega logističnega načrta testiranj. Poleg tega Sviz opozarja na zmedo glede obveznosti testiranja.V okrožnici, ki so jo osnovne šole prejele v sredo, namreč ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport hitro testiranje zaposlenih priporoča, ne zapoveduje. Takšen pristop se, kot poudarjajo v sindikatu, v celoti sklada tudi s stališčem Sviza, kjer so prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja. Nasprotno pa je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec na današnji novinarski konferenci o obnovitvi pouka za učence prve triade osnovnih šol povedala, da bo testiranje zaposlenih obvezno. Zato se v Svizu sprašujejo, kako naj ob tem ravnajo vodstva šol in zaposleni.

17.25 Portugalska zapira šole

Zaradi širjenja bolj nalezljivega britanskega seva novega koronavirusa in posledičnega naraščanja okužb na Portugalskem je vlada na današnji nujni seji odločila za 15 dni zapreti vse izobraževalne ustanove, od osnovnih šol do univerz. Portugalski premier Antonio Costa je napovedal, da bodo šole zaprte od petka in to le teden potem, ko so minuli petek v državi za mesec dni uvedli drugo ustavitev javnega življenja, a pustili odprte šole, sodišča, cerkve in cvetličarne. Danes so zaprli tudi sodišča, poroča portugalska tiskovna agencija Lusa.

Ta teden iz te države z 10,3 milijona prebivalci dnevno poročajo o rekordnem številu okužb, pa tudi smrti bolnikov s covidom-19. Danes so poročali, da je v zadnjih 24 urah umrlo še 221 bolnikov, skupno 9686. Po rekordnih 14.647 novih okužbah z novim koronavirusom v sredo, so danes poročali o 13.544 novih okužbah. Zaradi slabih epidemioloških razmer so se že pojavili pozivi, da bi preložili predsedniške volitve, ki naj bi potekale v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17.05 Študenti medicine želijo biti cepljeni prednostno

V Zvezi študentov medicine Slovenije ter Sekciji študentov zdravstvene nege in babištva odgovorne pozivajo k razmisleku, da bi v prednostne skupine za cepljenje vključili tudi študente kliničnih letnikov zdravstvenih in medicinskih fakultet. Opozarjajo, da so pri izvajanju prakse enako izpostavljeni okužbam kot zaposleni v zdravstvu.

Kot pravijo v zvezi in sekciji, študenti zdravstvenih smeri v sklopu svojih kliničnih vaj in obvezne prakse vsakodnevno prihajajo v stik s pacienti na različnih oddelkih, s čimer so pri izpostavljenosti za okužbe popolnoma enakovredni zaposlenemu kadru. Izpostavljajo še, da je opravljanje kliničnih vaj kljub epidemiji ostalo nespremenjen pogoj za dokončanje predmeta, letnika in študija.

17.00 Madžarska odobrila Sputnik V

Madžarska je kot prva članica Evropske unije izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, pa tudi cepiva švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila šele odločila in to do konca meseca. Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana, Gergely Gulyas je danes na tedenski novinarski konferenci dejal, da je bila madžarska vlada zaradi počasnosti Bruslja prisiljena najti svoje lastne vire za cepiva proti covidu-19, ker se množično cepljenje v EU še ni začelo zaradi zamud Evropske komisije.

Evropsko agencijo za zdravila (Ema) je kritiziral zaradi počasnosti pri izdaji začasnih dovoljenj za promet s cepivi proti covidu-19. Ema je doslej za promet v EU odobrila dve cepivi - Pfizerja in BioNTecha ter Moderne - odločitev o dovoljenju za cepivo AstraZenece pa naj bi sprejela do 29. januarja. Gulyas je dejal, da je Madžarska, ki ima 9,8 milijona prebivalcev, od konca decembra prejela okoli 330.000 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne. Povedal je, da so madžarske oblasti že izdale začasno dovoljenje za uporabo cepiva AstraZenece. Če bo to storila tudi Ema, se bo na Madžarskem lahko začelo cepljenje, je dodal.

Cepljenje s cepivom Sputnik V. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters
Cepljenje s cepivom Sputnik V. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters


16.25 Cepljenje z drugim odmerkom poteka po načrtu

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes povedal, da v tem tednu poteka cepljenje z drugim odmerkom cepiva v domovih za starejše. Dejal je, da tistih, ki jim je bila okužba potrjena po prvem odmerku, ne bodo cepili še zdaj, ampak po obdobju, ki ga bodo določili zdravniki. Po besedah ministra cepljenje z drugim odmerkom v domovih za starejše poteka po načrtu, zanimanje zanj pa je enako kot ob cepljenju s prvim odmerkom. Ob cepljenju s prvim odmerkom je bilo sicer po njegovih besedah v socialnovarstvenih zavodih nekaj zavračanja cepljenja med zaposlenimi, predvsem zaradi napačnih podatkov na družbenih omrežjih. 

15.20 Irska namerava do septembra cepiti vse državljane

Irska namerava vse svoje državljane proti covidu-19 cepiti do septembra, je danes sporočil tamkajšnji zdravstveni minister Stephen Donnelly. Irska je trenutno sredi tretje ustavitve javnega življenja zaradi epidemije covida-19. Po podatkih oxfordske univerze ima ta država največ okužb z novim koronavirusom na milijon prebivalcev na svetu. Zdravstveni minister je danes povedal, da je do nedelje prvi odmerek cepiva proti covidu prejelo 94.000 ljudi. Do konca tega tedna bi lahko skupaj cepili 140.000 ljudi. Centre za množično cepljenje nameravajo po besedah ministra po državi odpreti v začetku februarja. Doslej je na Irskem zaradi covida-19 umrlo več kot 2760 ljudi, okužbo z novim koronavirusom so po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili pri 179.324 osebah.

15.00 Na Baliju sklece kazen za nenošenje maske

Tuje turiste, ki jih na indonezijskem otoku Bali zalotijo brez zaščitne maske na obrazu, lahko doleti precej nenavadna kazen: izvajanje sklec, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na spletu se je prejšnji teden pojavil videoposnetek, kako več turistov v majicah in kratkih hlačah sredi tropske vročine izvaja sklece, policist pa jih pri tem nadzira. Nošenje zaščitnih mask na obrazu je v boju proti covidu-19 obvezno tudi na tem priljubljenem indonezijskem otoku. Vendar so v zadnjih dneh ujeli kar nekaj tujih turistov, kako te zapovedi ne spoštujejo. Kazen za to, če človek ne nosi zaščitne maske na javnih mestih, sicer znaša 100.000 rupij (okoli sedem dolarjev), a ker številni turisti »nimajo denarja«, so jim naložili izvajanje sklec. Kdor ni nosil zaščitne maske, jih je moral narediti 50, kdor je ni nosil pravilno, pa 15.

13.55 Ob sproščanju ukrepov v regijah AVP poziva k pazljivosti na cestah

V torek vrtci in šole znova odpirajo svoja vrata. »Drugi prvi šolski dan« bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a odprtje šol za prvo triado pomeni več otrok na cesti, so zapisali na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP). Zato vse udeležence v prometu pozivajo k največji stopnji pazljivosti.

image_alt
Pouk bo od torka dalje potekal po tako imenovanem modelu C

 
Otroci se v šolske klopi vračajo po daljšem in specifičnem obdobju, ki ni bilo počitniško, obenem je mogoče pričakovati, da so določena previdnostna ravnanja, ki so jih že usvojili, opustili ali pozabili. Podobno velja za preostale udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo na ceste, zato AVP opozarja, da je nujno, da z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti soustvarjamo varnejše poti za vsakogar in vse dni v letu.

Že v soboto pa bodo ob določenih pogojih v devetih regijah spet delovala smučišča. Agencija opozarja, da sproščanje omejitvenih ukrepov v osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji ne pomeni, da se lahko sprosti odnos udeležencev v prometu do cestnoprometnih predpisov. Ti ostajajo enaki kot prej, zato jih je treba dosledno spoštovati, so dodali. V teh regijah bodo svoja vrata spet odprle servisne delavnice, v katerih popravljajo in vzdržujejo motorna vozila in kolesa.

13.55 Zavod za zaposlovanje z novimi milijoni koronske pomoči delodajalcem

Zavod RS za zaposlovanje bo danes znova nakazal milijone evrov koronske pomoči delodajalcem. Za ukrep čakanja na delo bodo nakazali 21,33 milijona evrov 6777 delodajalcem, za ukrep karantene oziroma višje sile pa bo 1408 delodajalcev prejelo slab milijon evrov.

Kot so za STA pojasnili na zavodu za zaposlovanje, bodo 21.330.179,01 evra za čakanje na delo delodajalci prejeli za 26.165 zaposlenih. Za ukrep karantene oziroma višje sile pa točen znesek nakazil znaša 969.585,73 evra, in sicer za 2158 zaposlenih.

Gre za nakazila na podlagi predloženih zahtevkov, povezanih z interventno koronsko zakonodajo. Sedmi protikoronski zakon je zavodu naložil delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa, delno povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo, delno povračilo nadomestila plače za čas odsotnosti zaradi odrejene karantene ali višje sile in začasno denarno nadomestilo. Nova nakazila zavod izvaja vse četrtke v januarju.

13.30 Unicef letos potrebuje rekordnih 5,2 milijarde evrov za nujno pomoč 190 milijonom otrok

Sklad ZN za otroke (Unicef) je izdal svoj največji poziv v zgodovini za financiranje akcij nujne pomoči v višini 6,4 milijarde ameriških dolarjev (5,2 milijarde evrov), da bi do konca leta 2021 lahko zagotovil nujno življenjsko pomoč 300 milijonom ljudem, vključno s 190 milijoni otrok. Kot so danes sporočili iz Unicefa, je ta poziv za 35 odstotkov višji v primerjavi z letom 2020, kar je odraz naraščajočih humanitarnih potreb po svetu med dolgotrajnimi krizami ter pandemijo covida-19.

Pandemija covida-19 še naprej uničuje življenja otrok, zlasti najbolj ranljivih, opozarjajo v Unicefu. Redni programi cepljenja so moteni v več kot 60 državah, medtem ko je zaradi zaprtja šol še vedno prikrajšanih skoraj četrt milijarde otrok po vsem svetu. Gospodarska nestabilnost ovira osnovne javne storitve, otežuje preživetje družin ter povečuje tveganje za nasilje v družini.

Delno kritje fiksnih stroškov je podjetjem, ki zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati svoje dejavnosti oziroma jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, ponudil šesti protikoronski zakon, ki velja od 28. novembra. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Delno kritje fiksnih stroškov je podjetjem, ki zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati svoje dejavnosti oziroma jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, ponudil šesti protikoronski zakon, ki velja od 28. novembra. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


11.50 ZDA se bodo pridružile pobudi Covax

ZDA se bodo pridružile mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu Covax, je napovedal zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci. Kot je povedal v spletnem pogovoru z vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), bo predsednik Joe Biden uredbo o pridružitvi pobudi Covax izdal danes. V uredbi bo tudi napoved pridružitve programu za pospešitev razvoja cepiv proti covidu-19, zdravil in diagnostičnih sredstev, ki ga vodi WHO, je dejal Fauci. Vodilni ameriški zdravstveni strokovnjak je prav tako potrdil Bidnovo odločitev za vrnitev ZDA v WHO, iz katere je državo umaknil njegov predhodnik Donald Trump.

11.00 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 776 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 5735 opravljenih testih potrdili 776 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 27 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo kot prejšnji četrtek, ko so ob 6497 opravljenih testih potrdili 980 novih okužb z novim koronavirusom. V četrtek, 7. januarja, so potrdili 562 novih okužb, vendar je bilo zaradi praznika dan pred tem opravljenih le 3614 testov.

10.10 Številke padajo

Po podatkih vlade so včeraj skupno opravili 11.599 testov, odkrili so 1445 oseb, okuženih s koronavirusom. Od 4813 opravljenih PCR-testov je bilo pozitivnih 1166, kar znaša 24,2 odstotka. Od 6786 hitrih testov pa je bilo pozitivnih 279, kar znaša 4,1 odstotka.

V sredo je umrlo 27 bolnikov s covidom-19. Po podatkih vlade je bilo hospitaliziranih 1159 bolnikov s covidom-19, na oddelkih za intenzivno nego so jih zdravili 183. V sredo so iz bolnišnice odpustili 95 oseb.

V sredo so potrdili 253 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej, ko so jih potrdili 1698 okužb.

Podatki sledilnika: 


9.20 Furs že izplačuje nadomestila za kritje fiksnih stroškov

Finančna uprava RS (Furs) v teh dneh že nakazuje pomoč upravičencem do ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon. Do konca lanskega decembra je za to obliko pomoči za blažitev posledic epidemije zaprosilo skoraj 13.000 zavezancev, doslej pa je bilo izplačanih skoraj sto milijonov evrov.

Delno kritje fiksnih stroškov je podjetjem, ki zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati svoje dejavnosti oziroma jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, ponudil šesti protikoronski zakon, ki velja od 28. novembra.

Upravičenci do pomoči so pravne in fizične osebe z vsaj enim zaposlenim, ki so bile registrirane najpozneje do 1. septembra lani, pa tudi samozaposleni ter družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe.

Za pomoč lahko zaprosijo tisti, ki so jim prihodki v zadnjem lanskem četrtletju upadli za vsaj 30 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem leto prej. Vloge je mogoče vlagati samo prek Fursovega informacijskega sistema eDavki.

9.15 V Nemčiji najnižja sedemdnevna incidenca okužb z novim koronavirusom od novembra

Število novih okužb z novim koronavirusom v Nemčiji upada. Kot so danes sporočili z Inštituta Roberta Kocha, število potrjenih novih okužb na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 119, kar je najmanj po 1. novembru, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Rekordno sedemdnevno incidenco so v Nemčiji zabeležili 22. decembra, ko je znašala 197,6. V zadnjih desetih dneh število novih okužb v državi stalno upada.

So pa velike razlike med posameznimi nemškimi zveznimi deželami. Najvišjo sedemdnevno incidenco imata Turungija, 225, in Brandenburg, 203,3, najnižjo, 76,6 pa Bremen. Za primerjavo, v Sloveniji je 14-dnevna incidenca po podatkih NIJZ v torek znašala 981.

9.10 Na dan Bidnove inavguracije v ZDA več kot 4400 mrtvih zaradi covida-19

V sredo, ko je na položaj prisegel 46. predsednik ZDA Joe Biden, je v državi zaradi covida-19 umrlo več kot 4400 ljudi, na novo pa se jih je okužilo 186.000. Cepljenja proti koronavirusu po ZDA potekajo počasneje od načrtov, guverner New Yorka Andrew Cuomo pa opozarja, da bo njegovi zvezni državi zmanjkalo cepiva v treh dneh.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do srede zvečer z novim koronavirusom okužilo 24,4 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 405.600. V sredo se je število hospitalizacij povzpelo nad 122.700.
V Kaliforniji je zaradi covida-19 v sredo umrlo 694 ljudi, v bolnišnicah pa se jih zdravi skoraj 20.000. V New Yorku je umrlo 185 covidnih bolnikov, v bolnišnicah se jih zdravi 9273.

V New Yorku trenutno cepijo po 65.000 ljudi na dan, vendar jim bo brez novih pošiljk v dveh do treh dneh zmanjkalo cepiva, je opozoril Cuomo. Centrom za cepljenje je naročil, naj ne načrtujejo cepljenj, dokler ne bo jasno, ali bodo dobili cepivo. V Ohiu so medtem uničili 890 odmerkov cepiva Moderne, ker ga niso hranili pri dovolj nizki temperaturi.

Najmlajši se vračajo v šole in vrtce. FOTO: Leon Vidic/Delo
Najmlajši se vračajo v šole in vrtce. FOTO: Leon Vidic/Delo


7.30 Ministri bodo danes podrobneje predstavili v sredo sprejete sprostitve ukrepov

Vlada je zaradi izboljševanja epidemioloških razmer v državi v sredo na večerni seji sprostila nekatere ukrepe, o čemer bodo po napovedih premiera Janeza Janše podrobnosti danes predstavili posamezni ministri. Vlada se bo sestala tudi na redni tedenski seji, na kateri bo med drugim odločala o zakonu, ki predvideva vzpostavitev hiše za otroke.

Vlada je med drugim v sredo odločila, da se v devetih od dvanajstih regij prihodnji teden odpirajo osnovne šole za učence prvega triletja in vrtci. Gre za osrednjeslovensko, gorenjsko, primorsko-notranjsko, obalno-kraško, koroško, podravsko, pomursko, savinjsko in zasavsko regijo.

Po Janševih besedah bo v ponedeljek potekalo testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih, pouk v šolah in polno varstvo v vrtcih pa bodo nato začeli v torek.

Prav tako je vlada v sredo z odlokom odpravila prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka. V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko bodo od ponedeljka lahko spet odprti avtoservisi in servisi koles ter specializirane otroške trgovine. Že s soboto bodo v rdečih regijah spet delovala smučišča, pogoj za smučanje bo negativen hitri test.

image_alt
Prihodnji teden odpirajo vrata vrtci in prva triada šole


7.30 Vrh EU o nevarnosti novih sevov virusa in nujnosti pospešitve cepljenja

Voditelji članic EU bodo drevi na prvem letošnjem virtualnem zasedanju nadaljevali usklajevanje v boju proti pandemiji novega koronavirusa ob vse glasnejših opozorilih, da pojav novih sevov virusa terja skrajno previdnost in pospešitev cepljenja. Več je cepljenih, bolj se razvnema tudi polemika o potrdilih o cepljenju.

Zaradi novih sevov virusa se vrstijo pozivi k pospešitvi cepljenja. Komisija je predlagala dva konkretna cilja: članice EU naj do poletja cepijo najmanj 70 odstotkov odraslih, do marca pa naj cepijo najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine