Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bobnarjeva menda le korak od imenovanja za prvo damo policije

Na razpis za generalnega direktorja policije prišle tri prijave - Tatjana Bobnar ima menda prednost pred Mitjem Palčičem
Tatjana Bobnar bo verjetno še pred iztekom tega leta oblekla uniformo, ki pripada najvišjemu v policiji. FOTO Jože Suhadolnik
Tatjana Bobnar bo verjetno še pred iztekom tega leta oblekla uniformo, ki pripada najvišjemu v policiji. FOTO Jože Suhadolnik
29. 11. 2018 | 06:00
3:55
Ljubljana – Vse kaže, da bomo kmalu po tem, ko je najvišje mesto v slovenski vojski zasedla predstavnica nežnejšega spola, dobili prvo damo tudi na čelu slovenske policije. Med tremi prijavljenimi kandidati za generalnega direktorja policije je namreč tudi zdajšnja vršilka dolžnosti Tatjana Bobnar, ki ima po naših podatkih prednost pred izzivalcem Mitjem Palčičem. Neuradno naj bi Bobnarjevo vlada imenovala prihodnji teden.

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da so se za mesto generalnega direktorja policije prijavili trije kandidati, imen pa ne razkrivajo. Potrdili so tudi, da je bila ena prijava prepozna, zato je niso niti sprejeli. Neuradno gre za Darka Prašička. Rok za prijavo se je sicer iztekel 9. novembra.
 

Predhodnik odstavljen zaradi nekompatibilnosti

Po naših podatkih sta popolni prijavi oddala le Tatjana Bobnar, ki je od minulega meseca vršilka dolžnosti generalnega direktorja policije, in Mitja Palčič, komandir postaje prometne policije Koper. Tako Bobnarjeva kot Palčič sta dolgoletna policista in izpolnjujeta formalne pogoje, a ima po naših informacijah pri imenovanju prednost ženska predstavnica policije.

Pred imenovanjem novega generalnega direktorja policije s polnim mandatom je moralo ministrstvo objaviti javni natečaj. Kandidati morajo imeti ustrezno izobrazbo, med drugim tudi najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju.

Ministrstvo za notranje zadeve je konec minulega meseca objavilo razpis za generalnega direktorja policije, saj je vlada pred tem s tega položaja razrešila Simona Veličkega, za vršilko dolžnosti pa imenovala njegovo namestnico Tatjano Bobnar. Veličkega med prijavljenimi kandidati ni bilo, kar je glede na razlog njegove razrešitve razumljivo. Notranji minister Boštjan Poklukar je le nekaj mesecih po tem, ko je zasedal vodilni položaj v policiji, njegovo razrešitev predlagal, ker menda nista bila »kompatibilna«.
 

Desna roka generalnih direktorjev

Velički je policijo vodil od letošnjega januarja, ko ga je vlada po odstopu dotedanjega generalnega direktorja Marjana Fanka imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, aprila pa so ga imenovali na položaj s petletnim mandatom. Minister ima sicer ne glede na to, da se generalnemu direktorju policije mandat še ne izteče, pravico predlagati njegovo zamenjavo.

Tatjana Bobnar je v samem vrhu policije od februarja 2009, ko je bila imenovana za namestnico generalnega direktorja policije. V tem času so se na na čelu policije zamenjali Janko Goršek, Stanislav Veniger, Marjan Fank in Simon Velički.

Bobnarjeva je policijsko kariero začela v takratni upravi kot kriminalistka na področju splošne kriminalitete. Bila je vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto. Pozneje je na ljubljanski policijski upravi postala vodja službe za operativno podporo, nato pa pomočnica direktorja Policijske uprave Ljubljana. Leta 2007 se je preselila na upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Od 2009. leta je bila desna roka vseh generalnih direktorjev policije.

Mitja Palčič svojo dolgoletno policijsko kariero večinoma posveča prometni varnosti. Prav zato je letos ob dnevu slovenske policije prejel zlati ščit, najvišje priznanje policije. V policiji je od leta 1989, trenutno pa je komandir postaje prometne policije v Kopru.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine