Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bela hiša ne komentira izmenjave, katere del sta tudi v Sloveniji ujeta vohuna

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby je dejal, da si prizadevajo, da bi se v domovino vrnili Američani, ki so po krivici zaprti v tujini.
Po poročanju medijev naj bi se v teh dneh pripravljala velika izmenjava zapornikov med Zahodom ter Rusijo in Belorusijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po poročanju medijev naj bi se v teh dneh pripravljala velika izmenjava zapornikov med Zahodom ter Rusijo in Belorusijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
1. 8. 2024 | 08:33
1. 8. 2024 | 09:16
2:07

V Beli hiši v sredo niso želeli komentirati poročanja medijev o skorajšnji izmenjavi zapornikov z Rusijo, katere del bi lahko bila tudi v Sloveniji obsojena ruska vohuna. »Ne pogajamo se javno,« je na novinarsko vprašanje odgovorila tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre.

»Ne moremo se pogajati javno, ker želimo delo opraviti. Nimam nobenih podrobnosti, saj moramo biti previdni,« je še dejala Jean-Pierrova. Dodala je, da je predsednik Joe Biden odločen doseči vrnitev v tujini zaprtih Američanov.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby pa je dejal, da si administracija vseskozi prizadeva, da bi se v domovino vrnili Američani, ki so po krivici zaprti v tujini, kot sta novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je bil v Rusiji obsojen na 16 let zapora zaradi vohunjenja, in nekdanji marinec Paul Whelan, ki je v Rusiji pridržan od leta 2018.

Po poročanju medijev naj bi se v teh dneh pripravljala velika izmenjava zapornikov med Zahodom ter Rusijo in Belorusijo, del katere bi lahko bila tudi v sredo v Sloveniji obsojena ruska vohuna.

V izmenjavo naj bi bila poleg Gershkovicha in Whelana med drugim vključena tudi pripadnik ruske tajne služne FSB Vadim Krasikov, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019, ter nemški državljan Rico Krieger, ki je bil v Belorusiji konec junija obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine