Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Andreja Katič o plačah sodnikov na petkovem zaslišanju

Kandidatka je s predsednikom vlade že opravila pogovor, kako se lotiti izzivov v resorju, v katerem so prioriteta plače sodnikov.
Predvidoma naslednji torek se bo Andreja Katič drugič v svoji karieri zavihtela na položaj pravosodne ministrice. FOTO: Blaž Samec/Delo
Predvidoma naslednji torek se bo Andreja Katič drugič v svoji karieri zavihtela na položaj pravosodne ministrice. FOTO: Blaž Samec/Delo
27. 2. 2024 | 05:00
7. 3. 2024 | 12:26
5:51

V nadaljevanju preberite:

Predsednik vlade Robert Golob je odločil, da za ministrico za pravosodje predlaga Andrejo Katič, ki je to funkcijo že opravljala v vladi Marjana Šarca. Zaslišanje ministrice pred pristojnim odborom v državnem zboru bo v petek, njena potrditev pa predvidoma naslednji torek.

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan se je včeraj iztekel rok, do katerega je moral premier Golob v državni zbor poslati ime novega ministrskega kandidata. Po nekaj sestankih s poslovodstvom stranke SD se je predsednik vlade odločil, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico za pravosodje predlaga Andrejo Katič.

Ministrica za obrambo v času vlade Mira Cerarja, v tem mandatu pa državna sekretarka na ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, je za Delo povedala, da ne bi privolila v funkcijo pravosodne ministrice, če ne bi prej s predsednikom vlade govorila o več nerešenih izzivih na področju pravosodja. Govorila sta o najbolj pereči problematiki – plačah sodnikov, a o tem, kako se namerava lotiti uresničevanja ustavne odločbe, ni želela razkriti pred zaslišanjem v državnem zboru.

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar je ocenil, da je izbira Andreje Katič smiselna in logična glede na sedanje politične razmere.

Kandidatka SD ima podporo poslanske skupine največje koalicijske stranke. Tako v Gibanju Svoboda kot v SD je slišati ocene, da imenovanje Andreje Katič za ministrico pomeni (začasno) politično premierje med strankama. Afera Litijska cesta je močno načela javnomnenjsko podporo SD, posledice pa čutijo tudi v Gibanju Svoboda.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine