Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Zasuti so z vlogami za sončne elektrarne

Prihodnje leto ne bo več letne izravnave, lastniki sončnih elektrarn bodo sproti plačevali omrežnino, to pa še ni vse.
Prihodnje leto bo na podlagi letošnjih vlog zgrajenih še veliko sončnih elektrarn. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Prihodnje leto bo na podlagi letošnjih vlog zgrajenih še veliko sončnih elektrarn. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
29. 11. 2023 | 05:00
10:36

V nadaljevanju preberite:

Elektrodistribucijska podjetja so zasuta z vlogami za priključitev sončnih elektrarn, saj bi vsi investitorji vlogo radi oddali pred koncem leta. Nova ureditev, ki jo sicer zahteva evropska direktiva, bo podaljšala dobo vračanja naložbe, priznavajo tudi na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Kdor bo oddal vlogo za priključitev sončne elektrarne še letos, bo tudi prihodnje lahko užival ugodnosti prejšnje ureditve z neto merjenjem. To pomeni, da elektriko, ki jo lastnik sončne elektrarne pošlje v omrežje, in elektriko, ki jo prevzame iz omrežja, obračunajo na letni ravni. Lastniki si lahko določijo tudi fiksno ceno elektrike, ki jo prodajajo v omrežje, za vse leto. Po letošnjih vlogah bodo sončne elektrarne tako rasle še velik del prihodnjega leta.

Po novem bo neto merjenje odpravljeno. Fiksnih cen ne bo več, po novem bodo lastniki odvisni od cen v omrežju, kar bo zelo dinamično. Na ministrstvu mirijo, da se bodo sončne elektrarne še naprej izplačale, le vračilna doba se bo podaljšala za nekaj let. Zato bodo subvencije za projekte višje.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine