Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Vnos plastike v okolje bo omejevalo več predpisov

Zajela bo le 1,5 odstotka mikroplastike, ki konča v okolju, za vso drugo bodo nujni novi ukrepi.
Kozmetična industrija je s prostovoljnimi zavezami že precej zmanjšala vnos mikroplastike v okolje.<br />
FOTO: Mavric Pivk
Kozmetična industrija je s prostovoljnimi zavezami že precej zmanjšala vnos mikroplastike v okolje.<br /> FOTO: Mavric Pivk
31. 8. 2021 | 06:00
3. 9. 2021 | 15:36
2:44
Mikroplastiko dodajajo kozmetiki, nekaj je je tudi v zdravilih, pogosto je v gnojilih in čistilih. Kozmetična industrija je že s prostovoljnimi zavezami zelo zmanjšala vnos, išče pa tudi nove rešitve. Večina mikroplastike pride v okolje s pranjem sintetike in obrabo večjih kosov plastike, kar je težko nadzorovati, vendar nekatere države že sprejemajo ukrepe, ki bi tokove omejili.

Uredba Reach kljub bolj optimističnim napovedim najbrž ne bo sprejeta pred drugo polovico prihodnjega leta, meni Marko Sušnik, ki svetuje organizaciji SMEunited v Bruslju, pri njem pa išče pomoč tudi Gospodarska zbornica Slovenije oziroma njeno združenje kemijske industrije. Ta, za uredbo o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (Reach) precej nenavadni dosje o mikroplastiki, ki so ga pripravili v Evropski agenciji za kemikalije (ECHA), je najbolj omejevalen za kemično industrijo od leta 1976, pravijo poznavalci.

image_alt
Onesnaževanje s plastiko bo težko odpraviti


Zelo težek nadzor


V uredbo Reach ne morejo uvrstiti še druge mikroplastike, ki prihaja iz drugih virov in ni namerno dodana v izdelke. »Če imate omaro, v kateri je melanin, in jo zbrusite, pride v okolje mikroplastika; prav tako, če zlomite kemični svinčnik in majhen delček odleti. Tudi nekatere kemijsko obdelane naravne snovi so mikroplastika. To je skoraj nemogoče nadzirati, zato je tudi zelo težko pripraviti ukrepe, ki bi bili izvedljivi in ne bi povzročili čezmerne škode. V Avstriji in nekaterih drugih državah so vlade že sprejela programe za zmanjšanje izpustov plastike. V avstrijskem so tudi gostejši filtri za pralne stroje in čistilne naprave, poleg tega so predvidene subvencije za razvoj novih rešitev,« pravi Sušnik o mikroplastiki, ki prehaja tako v živali kot rastline.

image_alt
Ko tla uničimo, je potrebnih več deset tisoč let, da se obnovijo


V kemični industriji se z uredbo Reach samo v Basfu 200 ukvarja zelo veliko ljudi, čeprav ima Nemčija na tem področju tudi veliko uradnikov. Dosje ECHA sta ocenila dva odbora (za oceno zdravstvenega in socialnoekonomskega tveganja) neodvisnih strokovnjakov, ki jih imenujejo države, tudi Slovenija. O uredbi Reach bodo glasovali po preprostejšem postopku, v katerem imata evropski parlament in svet možnost veta, ne pa tudi razprave. Uredba bo določala uvrščanje na trg, uvoz, uporabo in proizvodnjo mikroplastike za dodajanje izdelkom, ne pa tudi odpadkov. Zato bo evropska komisija to uredila z drugimi predpisi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine