Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

V Črni gori več požarov, tudi v Dalmaciji ni še konec dela

V BiH so branili hiše pred ognjem pri Mostarju, v Srbiji pa so v četrtek omejili požar, ki se je razširil iz Severne Makedonije.
Požar v Makarski. FOTO: Ivo Ravlic/Cropix
Požar v Makarski. FOTO: Ivo Ravlic/Cropix
STA
2. 8. 2024 | 09:17
2. 8. 2024 | 12:12
4:19

Po Zahodnem Balkanu se spopadajo s številnimi požari. V Črni gori je aktivnih več požarov, tudi na območju Podgorice, a hiše niso ogrožene. V BiH so branili hiše pred ognjem pri Mostarju, v Srbiji pa so v četrtek omejili požar, ki se je razširil iz Severne Makedonije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na območju črnogorske prestolnice sta bila davi aktivna dva požara, nobena od hiš pa ni ogrožena, je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina povedal poveljnik podgoriške službe za zaščito in reševanje Zdravko Blečić.

Pojasnil je, da so gasilci v zadnjih 24 urah opravili 36 intervencij na območju Podgorice in v okoliških krajih, kjer pa požari niso več aktivni.

Makedoniji pomagala tudi Slovenija

V četrtek popoldne je izbruhnil tudi požar pri Mostarju v Bosni in Hercegovini, kjer so gasilci branili hiše pred ognjem na treh lokacijah. Požari so še vedno aktivni, a so pod nadzorom in ne ogrožajo več hiš, danes poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

Na jugovzhodu Srbije so gasilci po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug medtem omejili požar v Kozjaku, kamor se je razširil iz Severne Makedonije. Prav tako je pod nadzorom požar pri Boru na vzhodu države.

V Severni Makedoniji je bilo v četrtek aktivnih deset od 20 gozdnih požarov, je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia dejal direktor makedonskega kriznega centra Stojanče Angelov. Na območju te države je bilo v začetku tedna aktivnih več kot 30 gozdnih požarov, ogenj pa je zajel tudi več vasi. En moški je umrl. Severni Makedoniji pri gašenju znova pomaga tudi Slovenija, ki je tja v četrtek napotila helikopter Slovenske vojske s posadko. Tam bo ostal predvidoma pet dni.

Zaledje Skradine FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix
Zaledje Skradine FOTO: Niksa Stipanicev/Cropix

V Dalmaciji na terenu še vedno sto gasilcev

Hrvaški gasilci se v Dalmaciji že četrti dan spopadajo z obsežnimi požari. Na terenu je več sto gasilcev iz celotne Dalmacije, pa tudi iz notranjosti države, ki se spopadajo s požarom v Tučepih pri Makarski in požarom pri Trogirju. Naselja za zdaj niso ogrožena. Pri Skradinu blizu Šibenika so se razmere umirile, a je požar še vedno aktiven.

Požar v Tučepih pri Makarski je izbruhnil v torek, v njem pa je pogorelo okoli 700 hektarjev trave, nizkega rastlinja in borovega gozda. Nenamerno ga je povzročil čebelar, zaradi česar je policija proti njemu vložila kazensko ovadbo. Po navedbah Hrvaške gasilske zveze se z ognjem spopada okoli 260 gasilcev z več kot 70 gasilskimi vozili, gasijo pa tudi kanaderji.

Ogenj je prizadel tudi stoletni gozd avtohtonega dalmatinskega bora v naravnem parku Biokovo, ki do nadaljnjega ostaja zaprt. Direktor parka Slavo Jakša je za portal hrvaške televizije N1 dopoldne povedal, da je stanje dobro in da na tem območju ne gori več. Poudaril je, da ni zgorel celoten gozd, ampak samo del, kar je ocenil kot dobro novico.

Še vedno je aktiven tudi požar v Vrsinah pri Trogirju, ki je izbruhnil v sredo. V četrtek ga je gasilo okoli 150 gasilcev s približno 40 gasilskimi vozili, pa tudi air tractorji in kanaderji.

Tučepi včeraj, ko se je ogenj povsem razdivjal. FOTO: Ivo Cagalj/Pixsell
Tučepi včeraj, ko se je ogenj povsem razdivjal. FOTO: Ivo Cagalj/Pixsell

Po navedbah Hrvaške gasilske zveze je tam pogorelo okoli 660 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren. Po današnjih navedbah gasilcev je še vedno aktiven tudi požar na območju Skradina, kjer je od torka zgorelo okoli 1300 hektarjev makije, nizkega rastlinja in borovega gozda.

Po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HTV je ogenj dosegel tudi kanjon reke Krke, gre pa za nedostopen teren, kjer bodo po potrebi gasili iz zraka.

Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTV izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Od četrtka zjutraj do danes so gasilci po podatkih Hrvaške gasilske zveze opravili 114 intervencij, v katerih je sodelovalo 173 gasilskih organizacij s skupno 509 gasilci in 181 gasilskimi vozili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine