Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Rekorderka paprika iz Kambodže, v njej našli 28 pesticidov

Delež vzorcev živil z ostanki pesticidov nad zakonsko določeno mejo je bil leta 2021 nekoliko večji kot 2020.
Pri jajčevcih, bananah, papriki in pšenici se zadnja leta povečuje število vzorcev, ki presegajo dovoljene vrednosti ostankov pesticidov, kaže poročilo Evropske agencije za varnost hrano. FOTO: Jure Eržen
Pri jajčevcih, bananah, papriki in pšenici se zadnja leta povečuje število vzorcev, ki presegajo dovoljene vrednosti ostankov pesticidov, kaže poročilo Evropske agencije za varnost hrano. FOTO: Jure Eržen
9. 5. 2023 | 05:00
6:19

V nadaljevanju preberite:

Grenivke, paprika, banane, brokoli, pšenica, namizno grozdje, jajčevci, gojene gobe in melone so živila, v katerih so bili najpogosteje ostanki pesticidov nad zakonsko dovoljeno koncentracijo, kaže poročilo Evropske agencije za varno hrano (Efsa). Na splošno se je delež neskladnih vzorcev živil od leta 2018 do leta 2021 povečal z 1,4 na 2,1 odstotka.

Program nadzora ostankov pesticidov v živilih, ki ga usklajuje EU (EU MACP), je vključeval skoraj 14.000 naključno izbranih vzorcev 12 različnih živil. Za leto 2021 so bili to jajčevci, banane, brokoli, gojene gobe, grenivke, melone, paprike, namizno grozdje, deviško oljčno olje, pšenica, goveja maščoba in kokošja jajca. Enak izbor živil se vzorči vsaka tri leta, na podlagi česar je mogoče ugotoviti trende povečevanja oziroma padanja ostankov pesticidov v živilih na evropskem trgu.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine