Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Laboratorijsko meso – rešitev za planet ali le nov dober posel?

Prva vloga za odobritev laboratorijskega mesa v EU je spodbuda za celotno industrijo, pravi predsednik Cellular Agriculture Europe Robert Jones.
Najprej bo laboratorijsko vzgojeni goveji burger na voljo v restavracijah, ko bodo znižali proizvodne stroške, bodo začeli sklepati pogodbe s trgovskimi verigami, načrtujejo v podjetju Mosa Meat. FOTO: Arhiv Mosa Meat
Najprej bo laboratorijsko vzgojeni goveji burger na voljo v restavracijah, ko bodo znižali proizvodne stroške, bodo začeli sklepati pogodbe s trgovskimi verigami, načrtujejo v podjetju Mosa Meat. FOTO: Arhiv Mosa Meat
6. 8. 2024 | 05:00
6. 8. 2024 | 12:49
12:46

V nadaljevanju preberite:

V svetu je konec lanskega leta 174 podjetij razvijalo laboratorijsko vzgojeno meso, morsko hrano in sestavine za njuno proizvodnjo, pri čemer živali ni treba ubiti. V hitro rastoči industriji, ki je na trg že poslala prve izdelke, obljubljajo, da bodo izpolnili rastoče globalno povpraševanje po mesu brez uničenja planeta. –

Lansko leto je bilo v zgodovini prehranskega sistema prelomno, saj so ZDA, druga največja proizvajalka in največja porabnica mesa na prebivalca (poleg Avstralije), odobrile prvo meso, vzgojeno v laboratoriju. Naslednja prelomnica je nastopila že letos, ko je francosko podjetje Gourmey pred kratkim vložilo prvi zahtevek za odobritev laboratorijskega mesa v EU (v laboratoriju vzgojene gosje paštete), ki je ena največjih izvoznic in porabnic mesa.

Robert E. Jones, predsednik interesnega združenja Cellular Agriculture Europe s sedežem v Bruslju, je prvo vlogo za odobritev laboratorijskega mesa v EU označil za »pozitiven korak za celotno industrijo«. V združenju z 21 člani, med katerimi je tudi Gourmey, se je po besedah Jonesa še osem drugih podjetij samoopredelilo, da bodo v prihodnjih dveh letih oddali vloge za odobritev svojih izdelkov v EU. Zavedajo se, da bo postopek odobritve prve vloge dolg. »EU ima najvarnejšo hrano na svetu in tako je zaradi stroge ocene tveganj in analize njihovega upravljanja pred odobritvijo prometa z novim živilom. To pomeni tudi, da odobritev EU vzbuja zaupanje potrošnikov in spoštovanje regulatorjev v drugih delih sveta,« je dejal Jones.

Evropska agencija za varnost hrane (Efsa) mora oceno tveganja za novo živilo, za katero proizvajalec poda vlogo za promet, zaključiti v devetih mesecih. Potem mora evropska komisija državam članicam predstaviti predlog odobritve ali zavrnitve dovoljenja za promet z živilom. Celoten postopek mora biti končan najpozneje v 16 mesecih, vendar zadeve nikoli ne gredo tako hitro, je pojasnil Jones. Bolj realistično je pričakovati, da bo prvo laboratorijsko meso v EU odobreno v dveh letih ali dveh letih in pol.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine