Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Prehranska tranzicija, dobra za okolje in zdravje

Po videzu, teksturi, okusu in hranilni vrednosti se vse bolj približujejo klasičnemu mesu. Zveza potrošnikov je vzela pod drobnogled rastlinske burgerje.
Najpomembnejši za potrošnika, ko posega po rastlinskem nadomestku, sta varnost živila in neprocesiranost. Šele nato sledita tekstura in okus po mesu, je pokazala raziskava med mladimi v Sloveniji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Najpomembnejši za potrošnika, ko posega po rastlinskem nadomestku, sta varnost živila in neprocesiranost. Šele nato sledita tekstura in okus po mesu, je pokazala raziskava med mladimi v Sloveniji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
20. 10. 2022 | 06:00
14:39

V nadaljevanju preberite: 

Eden najbolj učinkovitih načinov za zmanjšanje toplogrednih izpustov je zmanjšanje pridelave in potrošnje mesnih in mlečnih izdelkov, saj največji delež toplogrednih emisij kmetijstva nastane v živinoreji ter pri izsekavanju gozdov za nove pašne površine in površine za pridelavo krme. Prehod na rastlinsko prehranjevanje lahko olajšajo rastlinski nadomestki mesa. Da imajo ti poleg laboratorijsko vzgojenega mesa lahko ključno vlogo pri prepolovitvi emisij kmetijstva do leta 2030, poudarja tudi šesto poročilo IPCC, medvladnega panela za podnebne spremembe. O tem, kaj so rastlinski nadomestki mesa, zakaj se potrošniki odločajo zanje, kaj je pokazal pregled ponudbe teh izdelkov v Sloveniji, in o trendih na svetovnem trgu je tekla beseda na okrogli mizi v organizaciji Umanotere - Slovenske fundacije za trajnostni razvoj.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine