Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Ob vročinskih valovih so vse pogostejše kmetijske suše

V zadnjih 20 letih je bilo sedem kmetijskih suš z razsežnostjo naravne nesreče. Zelo sušno je na Bovškem, Notranjskem, v Beli krajini in na Obali.
Kmetijska suša v prvi vrsti pomeni težave z izsušenimi tlemi in posledično sušni stres kmetijskih rastlin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kmetijska suša v prvi vrsti pomeni težave z izsušenimi tlemi in posledično sušni stres kmetijskih rastlin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
16. 8. 2024 | 05:00
16. 8. 2024 | 08:27
7:22

V nadaljevanju preberite:

Ne le vročina, tudi suša drži v primežu velik del države. Arsov zemljevid suše (Sušomer) kaže, da je od petnajstih regij v devetih zmerno do zelo sušno. Tri regije se spoprijemajo s sušo podzemnih voda, dve s sušo površinskih voda, šest regij pa s kmetijsko sušo. Pri tej je najhuje na Bovškem, Notranjskem, v Beli krajini in na Obali.

Vremenske spremembe so tako hitre, da se jim rastline ne morejo prilagoditi. Od oktobra do maja je bil ves čas dež, vse, kar so posejali in posadili, je razvilo korenine tik pod vrhom. Zatem pa pet ali šest tednov ni bilo nobenega dežja. Talna vlaga je, vendar rastline nimajo dovolj globokih korenin.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine