Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Ni konkurenčnosti na mrtvem planetu

Proti zelenemu dogovoru teče močna politična kampanja, toda prebivalci EU si želijo bolj ambiciozne podnebne politike, kaže javnomnenjska raziskava.
Raziskava spletnega portala DeSmog je pokazala, da za organizacijo nasilnih protestov v preteklih tednih in tudi za protestom, napovedanim za 4. junij, torej tik pred evropskimi volitvami, stoji mislišče, ki ga podpira madžarski premier Viktor Orbán. FOTO: Omar Marques Anadolu/AFP
Raziskava spletnega portala DeSmog je pokazala, da za organizacijo nasilnih protestov v preteklih tednih in tudi za protestom, napovedanim za 4. junij, torej tik pred evropskimi volitvami, stoji mislišče, ki ga podpira madžarski premier Viktor Orbán. FOTO: Omar Marques Anadolu/AFP
18. 5. 2024 | 05:00
25. 5. 2024 | 19:37
12:58

V nadaljevanju preberite:

Pred evropskimi volitvami 2019 so ulice mest številnih držav zasedli mladi protestniki, ki so zahtevali hitrejše podnebno ukrepanje. Pred evropskimi volitvami 2024 so na ulicah protestniki na traktorjih, ki nasprotujejo evropskemu zelenemu dogovoru in Evropski uniji. Že v sedanji sestavi parlamenta se pojavlja vedno večji odklon od evropskega zelenega dogovora, ki se mu pripisuje krivda za vse težave držav. Projekcije povolilne sestave parlamenta napovedujejo še trdnejšo zmago konservativcev, skrajna desnica pa bi lahko postala tretja največja politična skupina.

Vendar politična kampanja proti zelenemu dogovoru ne pomeni, da mu nasprotuje tudi javnost, nasprotno. Sveža javnomnenjska raziskava inštituta Jacquesa Delorsa kaže, da si prebivalci EU želijo bolj ambiciozne podnebne politike, kar velja tudi za volivce bolj konservativnih strank, ki v tem trenutku nasprotujejo zelenemu dogovoru, poudarja Faustine Bas-Defossez, direktorica za naravo, zdravje in okolje pri Evropskem okoljskem uradu (EEB), največji evropski mreži okoljskih civilnodružbenih organizacij. Bližajoče se evropske volitve so po njenih besedah najpomembnejše volitve za trajnostni razvoj. K udeležbi poziva predvsem progresivce, ki navadno ne volijo.

Ali je slabitev evropskega zelenega dogovora posledica kampanje konservativnih in skrajno desnih političnih strank ali izraz neuspeha politike zelenih, liberalcev in socialdemokratov?

Več kot očitno se vodi uspešna dezinformacijska kampanja skrajne desnice po vsej EU zlasti na družbenih omrežjih, denimo na tiktoku. Za primer vzemimo proteste kmetov. Spletni portal DeSmog je izvedel raziskavo, ki je pokazala, da za organizacijo nasilnih protestov v preteklih tednih in tudi za protestom, napovedanim za 4. junij, torej tik pred evropskimi volitvami, stoji mislišče, ki ga podpira madžarski premier Viktor Orbán.

Vemo, kako skrajno desne skupine delujejo na družbenih omrežjih in v spletnih medijih, kdo verjetno stoji za njimi – države članice, ki poskušajo destabilizirati EU od znotraj. Zelo veliko denarja se steka v rušenje zelenega dogovora, prehoda v ogljično nevtralnost in nasprotovanje odpravi fosilnih goriv. Skrajna desnica je zaradi vse te podpore zelo uspešna pri destabilizaciji EU.

Glede politične skupine Zelenih je analiza petih okoljskih nevladnih organizacij pokazala, da so njeni poslanci v evropskem parlamentu o zakonodaji s področja podnebja, narave in onesnaževanja glasovali zelo konsistentno in dosegli visoko število točk. Politična skupina Renew (liberalci, op. p.) pa se glede odnosa do kmetijstva in biodiverzitete v zadnjih mesecih pomika močno proti desnemu političnemu spektru. Osebno menim, da to ni dobra taktika, saj krepi narativ skrajne desnice.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine