Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Leto po požaru se saga z odpadki Ekosistemov nadaljuje

Povzročitelj požara in ministrstvo za okolje še vedno igrata pingpong z odpadki na pogorišču podjetja v Zalogu pri Straži.
Na območju pogorišča so še vedno odpadki izpred enega leta. Foto Jure Eržen
Na območju pogorišča so še vedno odpadki izpred enega leta. Foto Jure Eržen
13. 7. 2018 | 17:00
13. 7. 2018 | 17:33
3:16
Prihodnji petek bo obletnica obsežnega požara v podružnici celjskega podjetja Ekosistemi v Straži pri Novem mestu, na območju pogorišča pa je še vedno 5000 kubičnih metrov razsutih in dva tisoč ton embaliranih odpadkov. V družbi trdijo, da je država blokirala vsa njihova prizadevanja za odstranitev odpadkov, na ministrstvu za okolje pa so prepričani, da podjetje zelo dobro ve, kaj mora storiti, in da jih s pojasnili, zakaj odpadkov ne more odstraniti, ne prepriča.

Inšpekcija za okolje in naravo je Ekosistemom dvakrat podaljšala rok za odstranitev odpadkov, a ker tudi do izteka zadnjega roka tega niso storili, jim je 19. junija izrekla 10.000 evrov kazni. Podjetje se je proti inšpekcijski odločbi pritožilo, a je bila pritožba zavrnjena.

Pet tisoč kubičnih metrov ožganin ni primernih za odlaganje, ampak le za sežig v ustreznem obratu za termično obdelavo odpadkov, vendar bi jih bilo treba prej obdelati tako, da bi jim zvišali kurilno vrednost. V podjetju so kot možnost predlagali domešavanje obstoječih z dovozom novih odpadkov ali homogenizacijo, in sicer kar na lokaciji v Zalogu. Za izvebo homogenizacije so na Arso marca poslali vlogo, vendar odgovora še niso dobili. »Če bi nam postopek odobrili, bi do zdaj s pogorišča odstranili že večino odpadkov. Tako pa se vse poteka v tej smeri, da se družbo uniči,« je povedal direktor Ekosistemov Gregor Kovačič. Če bo morala razglasiti stečaj, bodo odpadki na pogorišču ostali še več let, svari in napoveduje, da bo podjetje, če bo treba, pravico zaradi materialnih in postopkovnih napak iskalo tudi na evropskem sodišču za človekove pravice.

Do konca leta ne vidi rešitve za njihovo odstranitev. Prevzem odpadkov so po njegovih besedah zaradi zasedenih zmogljivosti zavrnili predelovalci doma in v tujini. Za izvoz dva tisoč ton odpadkov v balah na Hrvaško pa podjetje čaka na dovoljenje že devet mesecev. V skrajnem primeru Kovačič kot možnost za odstranitev odpadkov navaja »državljansko nepokorščino«, torej izvedbo homogenizacije v Zalogu tudi brez dovoljenja.

Na ministrstvu za okolje pojasnjujejo, da družba v Zalogu ne sme obdelovati odpadkov, ker ji je bilo februarja letos odvzeto okoljevarstveno dovoljenje za to dejavnost. Izbrisana je bila tudi iz evidence obdelovalcev odpadkov. Zagotavljajo še, da je v Sloveniji več zbiralcev oziroma predelovalcev, ki bi jim družba svoje odpadke lahko predala in s tem takoj sanirala pogorišče.

V zvezi s trditvami Kovačiča, da zakup zmogljivosti, da bi v centrih za predelavo ​lahko izvedli domešavanje, pri nas v prvi polovici leta ni bil mogoč, ministrstvo od podjetja zahteva dokazila, kaj je do zdaj storilo v zvezi s tem. Sklicevanje na večmesečno čakanje za odobritev izvoza dela odpadkov na Hrvaško pa po mnenju ministrstva ni skladno z načelom odgovornosti povzročitelja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine