Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Leta 2040 ne bomo več jedli »živalskega mesa«

Nedavno poročilo napoveduje vzpon v laboratorijih gojenega mesa in prehranskih nadomestkov. Različna podjetja so v to vejo industrije vložila že milijardo evrov.
Do leta 2040 bo 35 odstotkov vsega mesa predstavljalo gojeno meso, 25 odstotkov pa bodo sestavljali veganski nadomestki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Do leta 2040 bo 35 odstotkov vsega mesa predstavljalo gojeno meso, 25 odstotkov pa bodo sestavljali veganski nadomestki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Staša Pust
12. 6. 2019 | 13:12
12. 6. 2019 | 14:28
4:14
Poročilo so na podlagi intervjujev s strokovnjaki so napisali v največji svetovalni družbi AT Kearney. Svetovalci družbe opozarjajo na hude posledice, ki jih za okolje ustvarja konvencionalna pridelava mesa, in pravijo, da leta 2040 večina zaužitega mesa ne bo živalskega izvora.

To bo večinoma gojeno meso, ki bo na okus in videz podobno pravemu mesu in ga bodo gojili v laboratoriju, ter veganski nadomestki rastlinskega izvora.
 

Trudijo se proizvesti gojeno meso


Najnovejše poročilo pravi, da bi gojeno meso in veganski nadomestki zadržali kar 75 odstotkov vhodnih kalorij. FOTO: arhiv
Najnovejše poročilo pravi, da bi gojeno meso in veganski nadomestki zadržali kar 75 odstotkov vhodnih kalorij. FOTO: arhiv


Doslej so podjetja, kot so Beyond Meat, Impossible Foods in Just Foods, ki ustvarjajo rastlinske nadomestke za hamburgerje, umešana jajca in druge proizvode, v veganske izdelke vložila približno milijardo dolarjev. To se jim je obrestovalo, saj so se njegove delnice v maju podvojile. Dobiček se jim je povišal za 240 milijonov dolarjev.

V vse bolj razvijajočo se vejo prehrambne industrije vlagajo tudi nekatera podjetja, ki sicer prevladujejo na trgu z mesom. Podjetja namreč poskušajo proizvesti gojene mesne celice. Tako bi ustvarili meso, ki ga ne bi dobili z vzrejanjem in pobijanjem živali.

Tovrstni produkti javnosti še niso dostopni. Pri AT Kearney so prepričani, da bo to »meso« dolgoročno prevladovalo, saj je po videzu in okusu povsem podobno navadnemu mesu, česar o rastlinskih alternativah ne moremo trditi.
 

Do leta 2040 bo 35 odstotkov vsega mesa predstavljalo v laboratorijih gojeno meso, 25 odstotkov pa bodo sestavljali veganski nadomestki


Mesna industrija povzroča emisije, ki so krive za podnebne spremembe, onesnažuje številne reke in oceane ter uničuje divja ozemlja, ki jih spreminja v kmetijska zemljišča. FOTO: Delo
Mesna industrija povzroča emisije, ki so krive za podnebne spremembe, onesnažuje številne reke in oceane ter uničuje divja ozemlja, ki jih spreminja v kmetijska zemljišča. FOTO: Delo


Številne raziskave nakazujejo, da mesna industrija povzroča emisije, ki so krive za podnebne spremembe, onesnažuje številne reke in oceane ter uničuje neokrnjena ozemlja, ki jih spreminja v kmetijska zemljišča. Tradicionalna mesna industrija vsako leto vzredi več milijard živali za zakol. V njej se vsako leto obrne tisoč milijard dolarjev.

Prav tako poročilo poudarja skrb ljudi za počutje živali v mesni industriji. »Obsežno mesno industrijo mnogi vidijo kot nepotrebno zlo,« piše v poročilu. »Z izpostavljanjem vseh prednosti veganskih nadomestkov je le še vprašanje časa, kdaj bodo na trgu prevladali nad navadnim mesom,« so še zapisali.



V poročilu poudarjajo tudi njihovo večjo učinkovitost v primerjavi z mesom živalskega izvora. Saj kljub temu da skoraj polovica svetovnih pridelkov predstavlja hrano živini, ljudje le 15 odstotkov rastlinskih kalorij zaužijemo prek mesa. Najnovejše poročilo pa pravi, da bi gojeno meso in veganski nadomestki zadržali kar 75 odstotkov vhodnih kalorij.
 

»Premik v smeri fleksibilnega, vegetarijanskega in veganskega načina življenja je neizbežen«


Pri AT Kearney pričakujejo, da javnost postopnemu uvajanju gojenega mesa ne bo nasprotovala. Temu pritrjujejo tudi ankete v Združenih državah, na Kitajskem in v Indiji.

»V laboratorijih gojeno meso bo dolgoročno zmagalo. Ključna pa bo prehodna faza. Premik v smeri fleksibilnega, vegetarijanskega in veganskega načina življenja je neizbežen, saj pri številnih potrošnikih zaznavamo zmanjšano porabo mesa. Vse več ljudi je tudi ozaveščenih glede pomembnosti skrbi za okolje in živali,» pravi Carsten Gerhardt, partner pri AT Kearney.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine