Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

V dveh stoletjih izumrlo več kot 500 rastlinskih vrst

Zaradi segrevanja oceanov se bo skupna masa morskega življa do konca stoletja zmanjšala za okoli 17 odstotkov.
Morda je izumrlo še več rastlin, ko ocenjuje zadnja študija, ki so jo britanski in švedski raziskovalci opravili na podlagi podatkov Kew Gardens. FOTO: Reuters
Morda je izumrlo še več rastlin, ko ocenjuje zadnja študija, ki so jo britanski in švedski raziskovalci opravili na podlagi podatkov Kew Gardens. FOTO: Reuters
12. 6. 2019 | 12:05
12. 6. 2019 | 13:49
2:27
Ko govorimo o izumiranju vrst, smo večinoma osredotočeni na sesalce, dvoživke, ptice in ribe, a v zadnjih 250 letih je izumrlo tudi 571 rastlinskih vrst, ugotavljajo britanski in švedski raziskovalci. To je dvakrat toliko kot vseh ptic, sesalcev in dvoživk skupaj. Ker je rastlinskih vrst precej več kot živalskih, to sicer pomeni, da je z Zemlje v zadnjem obdobju izginilo 0,2 odstotka rastlin in pet odstotkov živali.

Najbolj so na udaru rastline, ki so endemične za posamezna območja, še posebej na otokih. Število izumrlih rastlin kar za štirikrat presega uradno evidenco, ki jo vodi Mednarodna zveza za ohranjanje narave v Švici. Verjetno pa je, kot navajajo avtorji študije, tudi ta precej podcenjena, saj ni jasno, kaj se dogaja z nekaterimi rastlinskimi vrstami v Afriki in Južni Ameriki. 
 

Ogrožena šestina morskega življa


Pri segrevanju oceanov bo vsaka stopinja usodna za pet odstotkov skupne mase morskih živali in rastlin, ugotavlja modelska študija mednarodne ekipe morskih biologov. Najbolj bodo na udaru velike morske živali, manj pa plankton, ki je temelj vsega življenja v morju.

Najhuje bodo prizadeta tropska območja, kjer so že zdaj morja precej topla. V študiji so uporabili šest naprednih računalniških modelov. V izgubljanje skupne mase niso vštete posledice ribolova. Do konca stoletja bi ob trenutnem trendu segrevanja lahko iz oceanov izginila šestina rib in drugih morskih bitij. Če bi uspešno omejili izpuste toplogrednih plinov, bi izgubili okoli pet odstotkov skupne mase, navajajo v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Največja grožnja je povišana temperatura, vendar se s podnebnimi spremembami povečuje tudi zakisanost morij, poleg tega je v vodi manj kisika. »Posledice predvidenih izgub bodo velikanske, ne le za biotsko raznovrstnost, ampak tudi za milijone ljudi, ki so odvisni ribolova,« je opozorila Julia Baum, kanadska biologinja z univerze v Victorii, ki sicer ni sodelovala pri raziskavi. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine