Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Krma iz žuželk – prispevek k razogljičenju Slovenije

Z lokalno vzrejo žuželk bi lahko zmanjšali ogljični odtis živinoreje in hkrati tudi zavržke hrane.
V prehrani se uporablja 2900 vrst žuželk, gospodarsko najpomembnejši sta mokar in bojevniška muha (na fotografiji njene ličinke) zaradi neproblematičnosti reje. FOTO: Boniface Muthoni/SOPA Images
V prehrani se uporablja 2900 vrst žuželk, gospodarsko najpomembnejši sta mokar in bojevniška muha (na fotografiji njene ličinke) zaradi neproblematičnosti reje. FOTO: Boniface Muthoni/SOPA Images
15. 6. 2023 | 05:00
6:41

V nadaljevanju preberite:

Prvega junija je bil kot sedmo novo živilo iz žuželk, ki je varno za človeško prehrano v EU, odobren prah iz ličink rumenih mokarjev. Francosko podjetje, ki je dalo vlogo za odobritev, bo lahko živilo uporabljalo kot sestavino špagetov, peciva in sira. A žuželke se le stežka prebijajo na krožnike prebivalk in prebivalcev EU. Večji potencial imajo za uporabo v živalski krmi, pri čemer bi lahko zmanjšale ogljični odtis živinoreje in zavržke hrane.

Evropska unija in z njo Slovenija sta zelo odvisni od uvoza beljakovin za prehrano ljudi in krmo živali. Lokalna vzreja žuželk in predelava v krmo lahko nadomesti del uvoza soje, ki je povezana z uničevanjem amazonskega gozda. Idealna hrana za žuželke pa je odpadna hrana. Tehnologija uporabe odpadne biomase za vzrejo žuželk ter uporabe teh za živalsko krmo in visoko kakovostno gnojilo se imenuje insektna biokonverzija.

Evropski zeleni dogovor jo izpostavlja kot alternativni vir krmnih surovin za zmanjševanje vpliva živinoreje na okolje in podnebje, v Sloveniji pa jo še slabo poznamo. Z različnih vidikov so jo osvetlili na strokovnem dogodku, ki ga je konec maja organiziralo Nacionalno stičišče za inovacije in podjetništvo EIT food Hub Slovenija pri ljubljanski biotehniški fakulteti. Sledilo je tekmovanje študentskih ekip, ki so ob podpori mentorjev reševale izzive uvajanja insektne biokonverzije v Sloveniji.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine