Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Ko pridelava hrane izboljšuje, ne slabi biotsko pestrost

Ekološka kmetija Vegerila z Gorenjske stavi na regenerativno kmetijstvo, ki posnema naravne vzorce in kmetijo obravnava kot ekosistem.
Zanima me, ali mi bo uspelo uravnovesiti skrb za okolje, ekonomiko in družbeni vidik, pravi Tilen Praprotnik, gospodar ekološke kmetije Vegerila. FOTO: Katja Jemec
Zanima me, ali mi bo uspelo uravnovesiti skrb za okolje, ekonomiko in družbeni vidik, pravi Tilen Praprotnik, gospodar ekološke kmetije Vegerila. FOTO: Katja Jemec
17. 2. 2024 | 05:00
17. 2. 2024 | 07:53
7:48

V nadaljevanju preberite:

Tilen Praprotnik, po izobrazbi arheolog, se je pred tremi desetletji začel ukvarjati z vrtičkarstvom na svojem domu v okolici Hraš pri Radovljici. Postopoma so kvadratni metri prerasli v are in ti v hektare, ki danes predstavljajo ekološko kmetijo Vegerila. Na njej pridelujejo obilo vrst zelenjave, obdelujejo trajne nasade ter redijo ovce in kokoši. Vse kupce za svoje pridelke so našli v lokalnem okolju.

V posesti imajo 14 hektarov površin, od tega je deset hektarov travnikov, ki so občasno hkrati pašniki. Druge površine so visokodebelni sadovnjaki, obrobna zemljišča v zaraščanju, travniki, kjer pridelujejo zimsko krmo za ovce – kmetija ima tudi certifikat za seneno prirejo –, na pol hektara pa pridelujejo zelenjavo. Kar 40 do 60 različnih vrst in še veliko več sort, pri radiču denimo pet različnih, pove Tilen Praprotnik.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine