Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Obnavljamo Slovenijo

Zavarovalnicama poletna neurja odnesla desetino borzne vrednosti

Triglav in Sava: Letošnje škode pomembneje odstopajo od dolgoletnega povprečja in bodo imele negativen učinek na poslovanje.
Indeks Sbitop je danes zdrsnil za 2,2 odstotka, kar je največji letošnji zdrs. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Indeks Sbitop je danes zdrsnil za 2,2 odstotka, kar je največji letošnji zdrs. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
7. 8. 2023 | 15:42
18. 8. 2023 | 14:59
6:45

Na Ljubljanski borzi danes ni bilo niti ene delnice, ki bi se podražila, razumljivo pa je bilo največ pozornosti uperjene v delnice Zavarovalnice Triglav in Save Re. Le delnice NLB, Luke Koper in Telekoma Slovenije so ohranile petkovo vrednost.

Tudi omenjena trojica je ta mesec utrpela zdrs tečaja. Indeks Sbitop je danes zdrsnil za 2,2 odstotka, kar je največji letošnji zdrs. Podoben zdrs je Ljubljanska borza nazadnje doživela septembra lani. Močno se je povečal tudi obseg sklenjenih poslov, kar tudi nakazuje na strah vlagateljev glede vpliva povodnji na poslovanje slovenskih borznih družb.

Na tečaja delnic obeh zavarovalnic so vplivala že julijska neurja s točo, ki pa verjetno ne bodo imela večjega vpliva na dobičkonosnost. Vsekakor se bodo julijska neurja poznala v večjih škodnih dogodkih, a je pričakovati, da so bili ti dogodki obvladljivi. Zavarovalnice del teh škod prenesejo v pozavarovanje, drugi učinek, ki ima pozitiven vpliv, pa je dvig zavarovalnih premij in povečano povpraševanje po zavarovalnih produktih.

Povečani obseg trgovanja

Zato pa se bodo bolj poznale poplave, ki so prizadejale škodo v bistveno večjem obsegu, v večjem obsegu je prizadeto tudi gospodarstvo, ki ima v večjem obsegu zavarovano tako premoženje kot tudi izpad prihodkov. V prvi oceni Sava Re pravi, da skupina utrpela med 20 in 25 milijnov evrov škod. Ocena je postavljena zgolj na podlagi podobnih dogodkov v preteklosti in zajema škodne dogodke v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Zavarovalna skupina ob tem dodaja, da je skupina ob polletju dosegla 70 odstotkov letošnjega načrta, potem ko v prvi polovici leta ni bilo večjih škodnih dogodkov. »Zavarovalna skupina Sava ima za škode po naravnih nesrečah zadostno likvidnost ter sklenjena ustrezna pozavarovalna kritja, kar zagotavlja pravočasno izplačilo škod našim zavarovancem in ohranitev trdnega finančnega položaja skupine,« dodajajo. Natančnejšo ocena vpliva poletnih ujm bo zavarovalnica podala ob predstavitvi polletnih rezultatov 25. avgusta.

Za delnice Save Re je bilo še 26. julija treba odšteti 26 evrov, kar je najvišje letošnja vrednost. Danes je tečaj izenačil najnižjo letošnjo vrednost, potem ko se je v manj kot dveh tednih znižal za desetino. Zgolj danes se je tečaj delnic druge največje zavarovalnice v Sloveniji znižal za več kot dva odstotka. Negotovost vlagateljev pa nakazuje tudi več kot 800.000 evrov sklenjenih poslov danes in v petek. To je več, kot se običajno sklene poslov s temi delnicami v celem tednu. Za primerjavo, zadnji julijski teden, ko so se vlagatelji že spraševali o vplivu toče, je bilo z delnicami Save Re sklenjenih za 457.000 evrov poslov.

Vrsta težav Zavarovalnice Triglav

Še bolj, za kar pet odstotkov so se včeraj sesedle delnice Zavarovalnice Triglav, ki so edine delnice prve borzne kotacije, ki so letos izgubile vrednost. Največja slovenska zavarovalnica ima letos vrsto težav. Je namreč tudi ena od treh zbirateljev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bo konec leta ukinjeno. Toda ker je država brez odškodnine zavarovalnicam zamrznila ceno tega zavarovanja, bo ta del letos opazno zmanjšal dobiček Triglava. V skupini so konec aprila ocenili, da bo podaljšano ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zmanjšalo dobiček za okoli 40 odstotkov. Zavarovalnica mora namreč sama kriti razliko med plačano premijo (ki je z vladno odločitvijo zamrznjena), in naraščajočimi obveznostmi.

Seveda bo Zavarovalnica Triglav utrpela tudi izdatno škodo zaradi toče in nedavnih poplav. Podobno kot Sava Re, tudi iz Zavarovalnice Triglav sporočajo, da letošnje škode pomembneje odstopajo od dolgoletnega povprečja in bodo imele negativen učinek na realizacijo skupine, ki pa bo omejen zaradi ustrezne pozavarovalne zaščite. »Dokončna ocena škode na premoženju, ki so jo zaradi poletnih ujm utrpele stranke, bo znana, ko se bodo umirile vremenske razmere oziroma njihove posledice in bo možen postopek popisa in cenitve škod,« sporočajo iz največje slovenske zavarovalnice, ki bo polletne rezultate predvidoma razkrila 31. avgusta.

Cena delnic Zavarovalnice Triglav se je letos znižala za skoraj desetino, in tudi če k tečaju prištejemo izplačano dividendo, so vlagatelji izgubili skoraj tri odstotke. Poletne naravne nesreče so ceno delnic Triglava znižale za 12 odstotkov. Tudi z delnicami Triglava je zadnja dva dneva neobičajno veliko sklenjenih poslov. V petek in danes so vlagatelji sklenili za kar 1,46 milijona evrov poslov. Zadnji julijski teden je bilo sklenjenih za zgolj 294.000 evrov poslov.

Poplavljeni obrat Cinkarne

Med borznimi družbami se je zaradi povodnji odzvala Cinkarna Celje, ki ima proizvodni obrat v Mozirju, kjer proizvaja praškaste lake. Družbi je v mozirskem obratu poplavilo del proizvodnje in skladišča in ocenjuje, da bo imela od 510.000 evrov in 620.000 evrov škode zaradi uničenih zalog surovin in izdelkov. Celotno škodo v Cinkarni še ocenjujejo. Cena delnic Cinkarne Celje, ki se sicer letos spopada z ostro konkurenco na ključnih trgih, pa se je danes znižala za 2,8 odstotka. Vseeno je tečaj delnic še slabih šest odstotkov višje kot na začetku leta, potem ko so vlagatelji predvideno slabše letošnje poslovanje v tečaj vključili že v drugi polovici lanskega leta. Tečaj delnic je sicer letos najbolj zatresla napoved, da družba ne bo izplačala dividend, ker prejema državno pomoč zaradi visokih cen energije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine