Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Žrtev poiskal na spletu, zatem pa tudi spolno zlorabil

Policisti so opravili preiskavo dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki se je začela na internetu, nato je storilec žrtev na srečanju spolno zlorabil.
Dosedanje ugotovitve policije predstavljata Primož Podbelšek in Robert Tekavec. FOTO: Zajem zaslona
Dosedanje ugotovitve policije predstavljata Primož Podbelšek in Robert Tekavec. FOTO: Zajem zaslona
V. U., K. S.
20. 12. 2022 | 10:46
20. 12. 2022 | 12:55
4:41

Ljubljanski policisti in kriminalisti so sporočili, da so uspešno preiskali kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki jih je osumljenec začel izvrševati prek spletnega omrežja, zatem pa žrtev na srečanju tudi spolno zlorabil.

Na novinarski konferenci sta dosedanje ugotovitve predstavljala Primož Podbelšek, kriminalistični inšpektor specialist v skupini za mladoletniško kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in Robert Tekavec, ki je vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Policisti so preiskavo začeli konec novembra. Ugotovili so, da je osumljeni prek družbenega omrežja navezal stik z mladoletno deklico, jo z grožnjo prisilil, da mu je poslala svoje intimne slike, v nadaljevanju se je osumljeni z žrtvijo srečal na dogovorjenem kraju, kjer jo je z uporabo sile »prisilil v spolna dejanja«.

Osumljenec je moški, star je 23 let in z območja Gorenjske ter doslej ni bil obravnavan za kazniva dejanja. Komunikacija med osumljencem in žrtvijo je trajala dlje časa in potekala prek različnih omrežij. 

Kriminalisti so v času preiskave zasegli večje število elektronskih naprav, na katerih je bila najdena njuna medsebojna komunikacija. Poleg intimnih fotografij mladoletne deklice so na napravah našli še več tovrstnih datotek, fotografij deklic in njihovih intimnih delov. Po videzu gre za mladoletna dekleta. V začetku decembra so osumljenega privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju za osumljenega odredil pripor. Očitajo mu spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let, za kar je zagrožena zaporna kazen od tri do osem let oziroma od pet do 15 let zapora, ter dve kaznivi dejanji prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, za kar je zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do osem let zapora.

Preiskavo še nadaljujejo, poskušali bodo namreč identificirati še druge osebe, katerih fotografije so našli pri osumljencu. Ugotoviti bodo poskušali, ali se je z njimi tudi srečeval. Letos so kriminalisti v Ljubljani preiskovali 21 tovrstnih kaznivih dejanj.

Storilci prek družbenih omrežij stopijo v stik z otroki in prepričajo mladoletne žrtve, da jim pošljejo svoje intimne posnetke, s temi posnetki pa jih v nadaljevanju izsiljujejo, jih objavljajo na družbenih omrežjih, si jih izmenjujejo med enakomislečimi, jih uporabljajo za potešitev svoje spolne sle. Ti intimni posnetki v nadaljevanju krožijo po spletu in jih je izredno težko s spleta v celoti odstraniti, so pojasnjevali na policiji.

Pojasnili so, da so v prvi vrsti za varnost otrok na spletu odgovorni njihovi starši, ki se morajo z otroki pogovoriti o tem, kakšne nevarnosti nanje prežijo na spletu. Če se takšno dejanje zgodi, je pomembno, da se komunikacija prekine, se shrani in prijavi policiji. 

Pojasnili so, da statistika beleži izjemen porast tovrstnih dejanj, letos so obravnavali 158 kaznivih dejanj posesti takšnega gradiva. Leta 2021 so obravnavali 121 dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, leto prej sto. Letos so do zdaj obravnavali že 144 tovrstnih dejanj. 

»Raziskave kažejo, da vse več otrok pri vedno nižji starosti neomejeno in precej časa vsak dan brska po internetu. To povečuje njihovo izpostavljenost nevarnostim in zlorabam prek spleta. Internet je za storilce spolnih zlorab postal pripomoček, ki jim omogoča lahek dostop do otroka, anonimnost, hitro izmenjavo informacij ter je hkrati tudi iskalnik in hramba za gradivo, ki prikazuje spolno zlorabo otrok,« je pojasnil Tekavec. 

Izjavo smo prenašali v živo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine